- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ελάσσων ή Άνυδρος Υμηττός
Το κυριακάτικο long run το περιμένω πως και πως. Είναι η εκδρομή μου, η ευκαιρία να μείνω 2-3 ώρες με τις σκέψεις μου και η ψυχοθεραπεία μου. Ιδίως όταν τρέχω μόνος, όπως αυτή την Κυριακή, καθώς η ομάδα έτρεχε στον αγώνα του Ποικίλου όρους, εγώ όμως είχα χαλαρό τρέξιμο μετά τον Ταΰγετο της προηγούμενης Κυριακής.
Όταν είμαι μόνος πάω Υμηττό. Ακολουθώ έναν χωματόδρομο που κάνει έναν μικρό κύκλο ξεκινώντας πάνω από τον Παπάγο, συνεχίζει πάνω από Γλυκά Νερά και Παιανία και επιστρέφει αφού περάσει λίγο κάτω από την δεύτερη κορυφή του Υμηττού, τον Ελάττονα Υμηττό στην αρχαιότητα ή Μαυροβούνι. Περίπου 13 χιλιόμετρα με 300 μέτρα υψομετρική. Δεν είναι η πιο όμορφη διαδρομή, σκέφτομαι ωστόσο, μια και είμαι μόνος, ότι είναι ασφαλέστερο να αποφεύγω τα μονοπάτια. Στο χωματόδρομο κάποιος θα με βρει. Συναντώ πάντα 1-2 ομάδες περιπατητών, κυνηγούς που έχουν βγάλει τα σκυλιά τους για εξάσκηση και μερικούς δρομείς. Μια φορά, πολύ πρωί χειμώνα, έπεσα και σε μια αλεπού, γυρνούσε από την νυχτερινή της επιδρομή στα κοτέτσια των Μεσογείων.
Χθες η μαγεία ήταν η θέα. Ο βοριάς είχε καθαρίσει την ατμόσφαιρα και νόμιζες ότι αν απλώσεις το χέρι θα αγγίξεις τα απέναντι βουνά. Έβλεπες την Πελοπόνησο πίσω από την Αίγινα νοτιοδυτικά , τα Γεράνεια και τον Κιθαιρώνα με χιονισμένες τις κορφές τους πιο βόρεια, φυσικά Πάρνηθα και Πεντέλη και μετά την Εύβοια και τους Πεταλιούς μέχρι την Κάρυστο ανατολικά και πιο νότια την Τζιά.
Την διαδρομή την ολοκληρώνω συνήθως σε 1 ώρα και 30 λεπτά, με ένα μικρό διάλειμμα για αμύγδαλα με σταφίδες και νερό. Έτσι για να συμπλήρωσω το προγραμματισμένο δίωρο αποφάσισα να συνεχίσω σε ένα μικρό μονοπάτι που μας είχε μάθει η Ζίνια, το οποίο ξεκινά 1 χιλιόμετρο περίπου μετά την δεύτερη είσοδο του νεκροταφείου του Παπάγου. Σύντομο, εύκολο αλλά και με τεχνικά κομμάτια, ιδανικό για κλείσιμο.
Όταν τρέχεις δεν πολυκοιτάζεις τι υπάρχει γύρω σου. Δεν έχεις την δύναμη. Όταν γράφεις για το τρέξιμο όμως αναγκάζεσαι να γίνεσαι πιο προσεκτικός. Τόσα χρόνια λοιπόν, στην αρχή του μονοπατιού, έβλεπα τα χαλάσματα ενός κτίσματος που έμοιαζε με πύργο. Πώς το περιγράφεις χωρίς να κάνεις γκάφα; Ψάχνω στο Ίντερνετ "πύργοι Υμηττού" και πράγματι πρόκειται για τον μεταβυζαντινό Πύργο της Ανθούσας γνωστό και με το τούρκικο όνομα Κούλα. Υπάρχουν απομεινάρια και άλλων κτισμάτων στον περίγυρο, δεν είναι όμως γνωστή η ιστορία τους. Κατά μια εκδοχή ο πύργος λειτουργούσε ως φρυκτωρία, συνδεδεμένος και με την μονή Αστερίου, λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο ψηλά. Κατά μια άλλη εκδοχή ήταν ένας από τους πολυάριθμους κουλέδες, φρούρια δηλαδή, που έχτισαν οι Τούρκοι σε όλη την Ελλάδα για να επιβλέπουν τις περιουσίες τους. Ένα μικρό διαμαντάκι που το προσπερνούσα ανυποψίαστος. Ιδανική κοντινή εκδρομή.
Ολοκλήρωσα την προπόνηση σε 2 ώρες και 20 λεπτά, 18,5 χιλιόμετρα και 477 υψομετρική. Άλλο ένα γεμάτο πρωινό Κυριακής.
ΥΓ. Την Κυριακή έγινε και ο Μαραθώνιος της Βόρειας Ελλάδας Μέγας Αλέξανδρος. Ο φίλος μου ο Νίκος Μαραντζίδης τον έκανε στον εκπληκτικό χρόνο των τριών ωρών και τεσσάρων λεπτών αλλά ήταν απογοητευμένος γιατί δεν κατέβηκε κάτω από τις 3 ώρες! Τι του λες τώρα;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.