- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ανακαλύφθηκε το εμβόλιο κατά της ασθένειας που σκοτώνει 600 παιδιά κάθε μέρα στον τρίτο κόσμο
Το «Rotasiil» αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα
Ένα νέο εμβόλιο ενάντια στη θανατηφόρα ασθένεια της διάρροιας υπόσχεται να σώσει εκατομμύρια παιδιά του τρίτου κόσμου. Η εν λόγω ασθένεια ευθύνεται για το θάνατο 600 παιδιών κάθε μέρα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των 5 ετών.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του «Rotasiil», όπως θα ονομαστεί, την περασμένη Τετάρτη λέγοντας ότι έχει ήδη δουλέψει με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε δοκιμές που έχουν γίνει σε χώρες της Αφρικής. Το νέο εμβόλιο που δρα ενάντια στον ιό που προκαλεί τη θανατηφόρα διάρροια στα παιδιά, παρασκευάστηκε από το ινδικό ινστιτούτο «Serum» και δοκιμάστηκε στη Νιγηρία από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Πρόκειται επίσης να είναι φθηνό ή φθηνότερο από τις εναλλακτικές θεραπείες της ασθένειας.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αντέχει μήνες εκτός ψυγείου, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο και σε απομακρυσμένα χωριά όπου τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν την πολυτέλεια του ηλεκτρισμού.
«Αυτά είναι σπουδαία νέα» δήλωσε ο δόκτορ Πολ Όφιτ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια και ένας από τους εφευρέτες ενός άλλου εμβολίου του «Rotateq», το οποίο ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 2006. Συνέχισε λέγοντας: «Εύχομαι να υπήρχαν 10 εταιρείες οι οποίες να έφτιαχναν εμβόλια για τους ροταϊούς, επειδή εκατοντάδες παιδιά πεθαίνουν από αυτούς».
Παρόλο που το 67% της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο από αυτή την ασθένεια δεν είναι το ιδανικό, είναι σημαντικό ότι παρέχει περισσότερη προστασία από το προαναφερθέν «Rotateq» ή το «Rotarix», δύο εμβόλια που δρουν κατά της ίδιας ασθένειας με το νέο εμβόλιο και έχουν δοκιμαστεί και αυτά στην Αφρική.
Η Ρεβέκκα Γκρες, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που διηύθυνε την δοκιμή δήλωσε: «Αν θα θέλαμε ένα τέλειο εμβόλιο; Φυσικά, αλλά εγώ θα ήθελα και ένα πόνυ. Όμως ένα εμβόλιο το οποίο προλαμβάνει 2/3 των θανάτων και των νοσηλειών που προκαλούνται από τον ροταϊο, σίγουρα αξίζει να το λάβουμε υπόψη.
Ο στόχος των επιστημόνων τώρα είναι να κάνουν τις φαρμακοβιομηχανίες να ενδιαφερθούν για αυτό το εμβόλιο, θεωρώντας ότι θα έχουν μεγάλα κέρδη από αυτό αλλά και να δημιουργήσουν αρκετό ανταγωνισμό ώστε να κρατήσουν το κόστος σε λογικά πλαίσια. Ωστόσο πριν από όλα αυτά το εμβόλιο πρέπει να πάρει την έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ύγείας, προτού αρχίσει να κυκλοφορεί ευρέως. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει.