Καινοτόμα εφεύρεση: Η «επανάσταση» που φέρνει ο πρώτος ολόσωμος τομογράφος
Δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ και αναμένεται να είναι διαθέσιμος στις κλινικές εως το τέλος του 2018
Επανάσταση στην έγκυρη διάγνωση ασθενειών και στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των φαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό υπόσχονται να φέρουν Αμερικανοί επιστήμονες με την νέα τους εφεύρεση. Ο λόγος για τον πρώτο ολόσωμο ποζιτρονικό τομογράφο, ο οποίος φιλοδοξούν να έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις έως το τέλος του 2018.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλείς τους ειδικούς στην εμβιομηχανική, Σάιμον Τσέρι και Ράμσεϊ Μπαντάουι, αισιοδοξούν ότι το νέο αυτό μηχάνημα που ονομάζεται «Explorer» θα βοηθήσει την ιατρική επιστήμη, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να κατανοούν καλύτερα τι συμβαίνει στο σώμα, παρέχοντας πιο ζωντανές εικόνες. Ακόμη, θα συμβάλλει ώστε να γίνει κατανοητό το πώς ολόκληρο το σώμα αντιδρά στα φάρμακα και τις τοξίνες.
Το πλεονέκτημά της νέας αυτής εφεύρεσης είναι ότι παρέχει πληροφορίες για τη μεταβολική δραστηριότητα των ιστών και των οργάνων, σε αντίθεση με τις άλλες απεικονιστικές μεθόδους που δίνουν πληροφορίες μόνο για τις ανατομικές λεπτομέρειες. Έτσι, θα επιτρέπει να εντοπίζονται οι παθολογικές καταστάσεις σε πιο πρώιμο στάδιο, αφού οι βιοχημικές αλλοιώσεις εκδηλώνονται συνήθως πριν τις ανατομικές.
Στη σχετική δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο ολόσωμος τομογράφος όχι μόνο θα παρέχει καθαρές εικόνες, αλλά θα επιτρέψει και τη μείωση της ραδιενέργειας στην οποία εκτίθεται ο ασθενής με τους σημερινούς, μικρότερους τομογράφους. Ακόμη συμπλήρωσαν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν με τη βοήθεια του νέου τομογράφου να παρακολουθήσουν καλύτερα τις τυχόν τοξικές παρενέργειες που έχει ένα νέο φάρμακο σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Θα γίνει δυνατό να παρακολουθούν την συγκέντρωση του φαρμάκου σε κάθε ιστό και όργανο, κάνοντας τις φαρμακοβιομηχανίες να μειώσουν τις αποτυχίες στις κλινικές δοκιμές των φαρμάκων τους.
Τέλος, ο τομογράφος θα βοηθήσει και στον τομέα της τοξικολογίας, εφόσον θα παρέχει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να παρακολουθούν τη συγκέντρωση των νανοσωματιδίων μέσα στο σώμα, γεγονός πρωτοποριακό καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Κάτι ανάλογο θα είναι δυνατό να γίνει με την παρακολούθηση των βλαστικών κυττάρων και των τροποποιημένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία εισάγονται στο σώμα ασθενών.
Ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί το πότε θα αρχίσει να αξιοποιείται κλινικά ο νέος τομογράφος, ενώ οσον αφορά στο κόστος του αναμένεται να είναι τρεις έως πέντε φορές ακριβότερος από τους συνηθισμένους τομογράφους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.