Health & Fitness

Δύο Ελληνίδες βρήκαν την ορμόνη που κόβει όρεξη

Η ανακάλυψη των Στ. Κουστένη και Ι. Μόσιαλου μπορεί να οδηγήσει στον έλεγχο της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα κύτταρα των οστών μπορεί να καταστείλει την όρεξη και να μειώσει την ποσότητα της τροφής, σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σταυρούλα Κουστένη και την ερευνήτρια Ιωάννα Μόσιαλου του τμήματος Φυσιολογίας και Κυτταρικής Βιοφυσικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έφεραν στο φως έναν άγνωστο έως τώρα βιολογικό μηχανισμό ρύθμισης της όρεξης.

Η δημοσίευσή τους έγινε στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό «Nature» και αφορά συγκεκριμένα την ορμόνη λιποκαλίνη 2. Η εν λόγω ορμόνη μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά για τον έλεγχο της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, όπως και άλλων μεταβολικών διαταραχών.

Τα πειράματα αρχικά πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια. Η ορμόνη επεμβαίνει, σύμφωνα με την έρευνα, στο μεταβολισμό καθώς εμπλέκεται στην έκκριση της ινσουλίνης και βελτιώνει την αντοχή της γλυκόζης. Η Ελληνίδα φυσιολόγος Σταυρούλα Κουστένη, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται από το 2006 στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, δήλωσε: «Η ελπίδα μας είναι ότι η λιποκαλίνη 2 μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους και ότι τα ευρήματά μας θα είναι δυνατό να μεταφραστούν στην ανάπτυξη θεραπειών για την παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές διαταραχές».

Ήδη οι πρώτες ενδείξεις στους ανθρώπους είναι ενθαρρυντικές. Σε μια ανάλυση ασθενών με διαβήτη τύπου 2, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι τα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης στο αίμα τους ήταν αντιστρόφως ανάλογα με το βάρος τους και το επίπεδο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (μια ένδειξη για το επίπεδο του σακχάρου σε βάθος χρόνου).

Ακόμη, όπως δήλωσε η ίδια: «Τα τελευταία χρόνια, μελέτες δικές μας και άλλες έδειξαν ότι τα οστά αποτελούν όργανο του ενδοκρινικού συστήματος και παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την ισορροπία της γλυκόζης, τη λειτουργία των νεφρών και την ανδρική γονιμότητα. Τα ευρήματά μας προσθέτουν σε αυτό τον κατάλογο μία κρίσιμη νέα λειτουργία των ορμονών των οστών, την καταστολή της όρεξης, πράγμα που μπορεί να ανοίξει μια τελείως νέα προσέγγιση στη θεραπεία των μεταβολικών διαταραχών».