Health & Fitness

Αυτός είναι ο καλύτερος σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου

Σύμφωνα με μελέτη αμερικανικού πανεπιστημίου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο είναι συχνά δύσκολη και κουραστική.

Σύμφωνα όμως με μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσετσερ της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology», διαπιστώθηκε ότι η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της εξάντλησης με την οποία έρχονται συχνά αντιμέτωποι οι άνθρωποι αυτοί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κάρεν Μούστιαν μελέτησαν 113 κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά πάνω από 11.500 ασθενείς, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές ήταν γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο η αερόβια άσκηση όσο και η αναερόβια, με ή χωρίς παράλληλη ψυχοθεραπεία, είναι πιο αποτελεσματική στο να μειωθεί η εξάντληση, η οποία αποτελεί την συχνότερη παρενέργεια κατά την αντικαρκινική θεραπεία. Η εξάντληση μπορεί να μειώσει την ικανότητα ενός ασθενούς να ακολουθήσει ολοκληρωμένα την θεραπεία του, μειώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης του. Ταυτόχρονα αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του.

Η σωματική άσκηση λοιπόν φέρεται να βοηθάει τον ασθενή περισσότερο από τις φαρμακευτικές επεμβάσεις, όπως τα φάρμακα Modafinil και Ritalin. Σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής της μελέτης, Κάρεν Μούστιαν: «Τα φάρμακα αυτά δε δουλεύουν πολύ καλά, μολονότι συνταγογραφούνται συνεχώς. Οι καρκινοπαθείς ήδη παίρνουν πολλά φάρμακα και όλα έχουν κινδύνους και παρενέργειες, συνεπώς αν μπορεί κανείς να μειώσει τα φάρμακα, αυτό αποβαίνει σε όφελος των ασθενών».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι θετική επίδραση έχει και από μόνη της η ψυχολογική παρέμβαση, η οποία βοηθά τον ασθενή να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να αλλάξει την προσωπική του συμπεριφορά.