Η αμυγδαλιά και η Vo2 max
Όταν ήμουν μικρός, στον κήπο του σπιτιού μας είχαμε μια αμυγδαλιά. Όταν άνθιζε χαιρόμουν, όχι γιατί αγαπούσα τα λουλούδια αλλά επειδή σκεφτόμουν «επιτέλους μπαίνει η Άνοιξη, πλησιάζει η ώρα να κλείσουν τα σχολεία». Άλλες φορές πάλι, καθώς ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκριζα από το παράθυρο, ξεγελιόμουν ότι είχε χιονίσει και θα είναι κλειστά τα σχολεία. Το άνθισμα της αμυγδαλιάς λοιπόν ήταν και εξακολουθεί να είναι αφορμή για ευχάριστες σκέψεις, αν και σήμερα για διαφορετικούς λόγους. Κάθε πρωί σχεδόν έχω ραντεβού με μια αμυγδαλιά στον Λυκαβηττό. Βρίσκεται 100 περίπου μέτρα πριν από το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής κι όποτε περνάω από μπροστά της λέω μέσα μου, με μια δόση ανακούφισης, «άντε τελειώνεις». Πρόκειται για 300 μέτρα ανηφόρας στα οποία κάνω τη διαλειμματική μου προπόνηση. Που πάει να πει 4-6 επαναλήψεις, όσο πιο γρήγορα μπορώ. Οι ειδικοί λένε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσει κάποιος τη φυσική του κατάσταση ή πιο τεχνικά τη Vo2 max, την αναπνευστική του ικανότητα, τον όγκο του οξυγόνου δηλαδή που μπορεί να χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Δύσκολη και κουραστική προπόνηση, στα καλά μου την έκανα δυο φορές την εβδομάδα, τώρα μία αλλά σε ανηφόρα. Για βουνό πάω, σκέφτηκα, καλύτερα έτσι. Το ενδιαφέρον αυτού του είδους της προπόνησης είναι ότι κάποιος που δεν έχει χρόνο ή απλώς βαριέται να αθλείται, μπορεί να πάρει σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα ως προς τη φυσική του κατάσταση σε πολύ συντομότερο χρόνο. Σύμφωνα με μία μελέτη μάλιστα από πανεπιστήμιο του Καναδά, ένα λεπτό εντατικής άσκησης έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα με 45 λεπτά ήπιας άσκησης (1). Ο θεός τελικά αγαπά τους τεμπέληδες!
Μαζί με την προθέρμανση η διαδικασία μού παίρνει 25-30 λεπτά, που πάει να πει ότι έχω άλλα 40 λεπτά για χαλαρό τρέξιμο στα μονοπάτια του λόφου ή για ανεβο-κατεβάσματα στον Αϊ-Γιώργη.
Τώρα που μπήκε η Άνοιξη νομίζεις ότι τρέχεις πραγματικά στην εξοχή. Όλα έχουν πρασινίσει κι οι μυρωδιές από τα αγριολούλουδα σε ζαλίζουν. Ακόμα και οι τσουκνίδες είναι όμορφες, αρκεί να μην περάσεις κοντά τους: και πάνω από τη φόρμα είναι ικανές να σε τσιμπήσουν. Ναι, φυσικά έχει ανθίσει και η αμυγδαλιά, μόνο που τώρα δεν μου υπενθυμίζει το κλείσιμο του σχολείου αλλά το άνοιγμα των αγώνων και τα βουνά που μας περιμένουν. Ταΰγετος, Παρνασσός, Ζήρια, Όλυμπος είναι ήδη στο πρόγραμμα.
[1] Για τους ενδιαφερόμενους η μελέτη στη διεύθυνση
[2] Vo2 max: μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.