Health & Fitness

Ρόδος: Μαθητές φτιάχνουν συσκευή που ειδοποιεί τους ηλικιωμένους να παίρνουν τα χάπια τους

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν το HAPPILL

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Να υπενθυμίζει στους ηλικιωμένους να παίρνουν τα χάπια τους... με τη φωνή των εγγονών τους έχει ως στόχο η «εφεύρεση» μιας ομάδας μαθητών από τη Ρόδο. Πρόκειται για 20 μαθητές της πρώτης και δεύτερης λυκείου, οι οποίοι δημιούργησαν τα «έξυπνα κουτιά» με την ονομασία HAPPILL, προκειμένου να θυμίζουν στους χρήστες να πάρουν τα χάπια τους. Το έξυπνο και χρηστικό γκάτζετ των νεαρών μαθητών παρουσιάστηκε και έχει ήδη την οικονομική στήριξη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου για να μπει σε κανονική παραγωγή.

Όλα όμως ξεκίνησαν από την ιδέα. Μια ιδέα, που ήρθε μετά από την αναζήτηση των ίδιων των παιδιών: «Σκεφτήκαμε να ασχοληθούμε με την ευπαθή ομάδα των ηλικιωμένων και να φτιάξουμε μια συσκευή, η οποία θα μιλάει με τη φωνή του εγγονιού» σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», η Σταυρούλα Αρνιθενού, καθηγήτρια και μαθηματικός περιγράφοντας τη διαδικασία σχεδιασμού της τεχνολογικής καινοτομίας.

Στην ομάδα συμμετείχαν 20 παιδιά, 12 από τα οποία παρουσίασαν την πρωτότυπη συσκευή στην 11η Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. «Η καινοτομία της συσκευής μας είναι ότι μιλάει με τη φωνή του εγγονιού, υπενθυμίζοντας στον ηλικιωμένο ότι πρέπει να πάρει το χάπι του. Ταυτόχρονα η συσκευή διαθέτει ανοιχτή ακρόαση, μπορεί δηλαδή το εγγόνι να μιλήσει με τον ηλικιωμένο οποιαδήποτε στιγμή, ενώ διαθέτει και αυτονομία 24 ωρών» ανέφερε η νεαρή Νικολίνα, η μαθήτρια που έχει αναλάβει το ρόλο της διευθύντριας μάρκετινγκ του HAPPILL.

Το «έξυπνο» αυτό γκάτζετ, που επινόησαν και ολοκλήρωσαν οι μαθητές, δεν σταματά εδώ αφού «σε περίπτωση διακοπής ρεύματος στέλνει SMS από τον ηλικιωμένο στο τηλέφωνο που έχουμε ορίσει εμείς, δηλαδή του εγγονού ή του συγγενή». Επιπλέον, αν δεν λάβει το χάπι του ο ηλικιωμένος, ενημερώνει τον συγγενή, «υπενθυμίζοντάς του ότι κάτι συμβαίνει και πρέπει άμεσα να πάρει τηλέφωνο τον ηλικιωμένο για να του θυμίσει να πάρει το χάπι του». Η συσκευή τέλος στέλνει και ενημέρωση στον συγγενή, όταν τελειώσουν τα χάπια του μέλους της οικογένειας που φροντίζει, ενώ «διαθέτει και κουμπί έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος αισθανθεί κάποια αδιαθεσία το οποίο μπορεί να πατήσει και να πάει το μήνυμα στον συγγενή».

Οι μαθητές από τη Ρόδο έχουν ήδη κάνει το βήμα παραπάνω για τη συνέχιση του προγράμματος και την παραγωγή της συσκευής τους: «Καταφέραμε και πήραμε χορηγία από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, ο οποίος αφενός χρηματοδότησε ένα μεγάλο μέρος των εξόδων μας για τη μετάβαση στην Αθήνα και στο διαγωνισμό, αφετέρου θέλει να αγοράσει την τεχνογνωσία μας για να δημιουργηθεί η γραμμή παραγωγής» τονίζει η κ. Αρνιθενού, που αποκάλυψε πως η ομάδα του HAPPILL συζητά «την υπογραφή συμφωνίας» για τη μαζική παραγωγή της τεχνολογικής συσκευής και τη διάθεση συσκευών «στα φαρμακεία της Δωδεκανήσου».

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» (ΣΕΝ/JA Greece), με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται από ιδρύματα, οργανισμούς αλλά και επιχειρήσεις ενώ ο ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.