- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι πρέπει να κάνουμε εάν ξυπνήσουμε στη μέση της νύχτας και δεν μπορούμε να ξανακοιμηθούμε
Ειδικοί έχουν μερικές απαπάντεχες συμβουλές
Γνωστό σενάριο τρόμου: ξυπνάς στη μέση της νύχτας δι' ασήμαντον αφορμή, π.χ. κατούρημα, ένα κακό όνειρο, υπερβολική ζέστη ή κρύο στο δωμάτιο. Τα πρώτα λεπτά κάνεις την πάπια, βολεύεσαι καλύτερα στο μαξιλάρι και υποθέτεις ότι θα ξανακοιμηθείς σύντομα. Καθώς όμως η ώρα περνάει και το κρεβάτι γίνεται όλο και πιο άβολο, γίνεται φανερό ότι ο ύπνος σε χαιρετάει από μακριά και το γνωστό άγχος έρχεται στη θέση του.
Τι ώρα είναι; Πόση ώρα ύπνου μου μένει; Μα καλά, γιατί δε νυστάζω; Πω πω, πτώμα θα είμαι αύριο. Κι έχω κι εκείνο το ραντεβού. Αν κοιμηθώ τώρα, μου μένουν δυο ώρες και δέκα λεπτά. Πω πω, πέρασαν ήδη τα πέντε. Άκουσα ένα θόρυβο. Μπα, ιδέα μου θα' ναι. Όπα, τον ξανακούω. Ας ανοίξω αργά αργά τα μάτια μου. Μα γιατί δε νυστάζω καθόλου;
Ειδικοί περί του ύπνου λοιπόν, όπως ο Michael Perlis, διευθυντής προγράμματος υπνικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ερωτώμενοι από την Wall Street Journal, όπως αναμεταδίδει το Indy100, σου έχουν μια απάντηση για το τι πρέπει να κάνεις γενικά σε τέτοιες περιπτώσεις:
Τίποτα.
Εννοώντας μην αποφασίσεις, επειδή ξενύχτησες τη μία μέρα, ότι πρέπει να κοιμηθείς την άλλη μέρα απ' τις 8. Αυτό θα σου χαλάσει ακόμα περισσότερο τις συνήθειες του ύπνου. Και μη γυρίσεις το μεσημέρι για σιέστα για να καλύψεις το κενό αν δεν το συνηθίζεις. Κάνε ότι δεν έγινε ποτέ, αγνόησε την κούραση και κοιμήσου την ίδια ώρα που πέφτεις κανονικά στο κρεβάτι. Είναι καλύτερο να πιεις ένα καφέ το μεσημέρι, λένε οι επιστήμονες, παρά να κοιμηθείς εκτός ωραρίου.
Έχουν, παρόλα αυτά, κάποιες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσεις εκείνη την ώρα τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.
Απόφυγε το φως
Ακόμα και στην τουαλέτα να χρειαστεί να πας, που λέει ο λόγος, χρησιμοποίησε κάποιο μικρό νυχτερινό φωτάκι. Διαφορετικά θα επηρεαστεί η ορμόνη μελατονίνη που ρυθμίζει το ωράριο του ύπνου σου.
Μη στριφογυρίζεις στο κρεβάτι
Καλύτερα σήκω και κάνε κάτι χαλαρωτικό (εκείνοι προτείνουν πλέξιμο ή σουντόκου), απόφυγε όμως οθόνες υπολογιστή ή κινητού.
Μη δεις τηλεόραση ή δες με γυαλιά ηλίου (...)
Αν καταλήξεις να βλέπεις τηλεόραση, φρόντισε: α) να μην κάθεσαι πολύ κοντά σε αυτήν και β) να φοράς μαύρα γυαλιά, σαν τη Βίσση στο ομώνυμο τραγούδι. Θα βοηθήσει να μην ξαγρυπνήσεις.
Το πιο δύσκολο απ' όλα: μη φας τίποτα
Πρώτον, σύμφωνα με τους ιδίους, θα παχύνεις αν τρως τόσο αργά τη νύχτα. Δεύτερον, αν καλομάθεις το σώμα σου ότι αν ξυπνάει κάθε ξημέρωμα θα το ανταμείβεις με σοκολάτες και γαριδάκια, την έβαψες.
Μην κοιτάς το ρολόι!
Θα καταλήξεις να αναρωτιέσαι πόσες ώρες ύπνου σού μένουν και θα στρεσαριστείς περισσότερο.