- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αυτό είναι το «κλειδί» για την απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Φαίνεται πως το πρόβλημα δεν έγκειται στο ίδιο το άτομο που προσπαθεί να χάσει κιλά αλλά αλλού
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές της σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, προέκυψε πως ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων στον κόσμο ανήλθε το 2014 σε 641 εκατομμύρια, τη στιγμή που το 1975 ήταν περί τα 105 εκατομμύρια. Μάλιστα, η πορεία του φαινομένου της παχυσαρκίας διαφαίνεται ανοδική.
Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», σύμφωνα με την ιατρό Δρ. Νικολέτα Κοΐνη από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής, από το 1980 μέχρι σήμερα χιλιάδες άτομα κατά καιρούς ξεκινούν πρόγραμμα απώλειας κιλών, τηρώντας τις κλασικές οδηγίες των «ειδικών», τρώγοντας σχετικά λίγη ποσότητα πρωτεΐνης, λιγότερα λιπαρά και περισσότερους υδατάνθρακες, που υποτίθεται ότι είναι «καλή πηγή ενέργειας».
Αναφορικά λοιπόν με το γιατί ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων αυξάνεται αντί να μειώνεται, η κα. Κοΐνη επισημαίνει πως αρχικά χάνουν λίγο σωματικό λίπος, αλλά και πολλούς μυς. Ωστόσο, στη συνέχεια ξαναπαίρνουν όλο αυτό το χαμένο βάρος και μάλιστα με το παραπάνω, σε λίπος, καταλήγοντας έτσι σε επιδείνωση της παχυσαρκίας, περισσότερη πλαδαρότητα και εν τέλει χειρότερη υγεία. Όπως υπογραμμίζει η ίδια, το «κλειδί» είναι η ινσουλίνη.
Σημειώνεται πως η συσσώρευση σωματικού λίπους είναι ορμονική υπόθεση, που για να συμβεί πρέπει να μεσολαβήσει μια εξαιρετικά σημαντική ορμόνη, η ινσουλίνη. Χωρίς αυτή δεν παράγεται λίπος στο σώμα και δεν εισχωρεί μέσα στα κύτταρά μας. Όταν κυκλοφορεί πολλή ινσουλίνη στο αίμα μας, δηλαδή έχουμε υπερινσουλιναιμία, τότε συσσωρεύουμε σωματικό λίπος ακόμα κι αν ελαττώνουμε τις θερμίδες ή τα λιπαρά που καταναλώνουμε.
Αυτό που προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης είναι οι κακές θερμίδες, δηλαδή οι τροφές που δίνουν γρήγορα πολύ σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μας. Η προσεκτική μελέτη των επιστημονικών ευρημάτων δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν παχαίνει επειδή τρώει πολλές θερμίδες ή λιπαρά ή επειδή δεν ασκείται ∙ Παχαίνει γιατί τρώει λανθασμένα από ορμονική άποψη.
Το μεγαλύτερο λοιπόν, σφάλμα της συμβατικής διατροφολογίας είναι ότι στη μέχρι τώρα πορεία της έχει αγνοήσει τη μεγαλύτερη βιολογική δύναμη στον πλανήτη, δηλαδή τις ανθρώπινες ορμόνες. Είναι φανερό λοιπόν πως το πρόβλημα δεν έγκειται στο ίδιο το άτομο που προσπαθεί να χάσει βάρος, αλλά στη δύναμη των ορμονών και ειδικά της ινσουλίνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μήνυμα του Κλάδου Ψυχιατροδικαστικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
Εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως επηρεάζει η στυτική δυσλειτουργία
Η καθοριστική σημασία του ενδοσκοπικού υπέρηχου στη διάγνωση
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.