- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Στο τρέξιμο, όπως σε όλες τις παιδειές –για να μην πω τις δραστηριότητες εν γένει–, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ολισθήσεις. Να παρασυρθείς από τη λαχτάρα σου, από τους άλλους, από μια υπερβολική τάση να δοκιμάσεις τα όριά σου και να τα σπρώξεις στα άκρα. Θεμιτό, βεβαίως, αλλά κάποτε με προεκτάσεις που δυσκολεύουν τα πράγματα, αφήνοντας σκοτεινό αποτύπωμα στο σώμα, στη διάθεση ή στις δρομικές σου σχέσεις.
Ναι, δεν είναι καλό να απαριθμεί κανείς τα εν δυνάμει σφάλματα, μα ίσως υπάρχει λόγος να δούμε τις δέκα συνηθέστερες πρακτικές προς αποφυγήν.
1. Πολλά χιλιόμετρα σε μικρό χρονικό διάστημα
Ακόμα και για τους μαραθωνοδρόμους, τους συνώνυμους με την αντοχή, η υπερβολή δεν βοηθάει. Η στέρεα χιλιομετρική βάση χτίζεται στη διάρκεια, όχι αυθημερόν. Με πρόγραμμα και συνεκτικά βήματα.
2. Ελλιπής τροφοδοσία
H τροφή είναι ενέργεια και φάρμακο μαζί. Το να ξεχνάς να ξαναγεμίσεις τις «αποθήκες» του σώματός σου μετά από δύσκολες προπονήσεις είναι στρατηγικό λάθος, με άμεσες επιδράσεις στην προπόνηση και τη φυσική κατάσταση. Αν έτρεξες γερά, χρειάζεσαι πρωτεΐνες και υδατάνθρακες για να ξαναβρείς ενέργεια και δύναμη.
3.Έκθεση στον ήλιο
Ναι, το να εκτίθεσαι στον ήλιο για 20 λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι ευχάριστο και ευεργετικό. Αν τρέχεις περισσότερο –όπως συμβαίνει στους περισσότερους δρομείς– χρειάζεσαι οπωσδήποτε καπέλο, νερό και ένα καλό αντηλιακό.
4. Αδιαφορία για το μυϊκό σύστημα
Πολλοί δρομείς πιστεύουν πως το τρέξιμο είναι αρκετό για να είναι επαρκώς γυμνασμένοι. Όμως οι έρευνες δείχνουν πως οι δρομείς που κάνουν ειδικές ασκήσεις για τον κορμό τους, όπως και για τις μυϊκές ομάδες των ποδιών που εμπλέκονται στο δρομικό μηχανισμό, τρέχουν ταχύτερα από όσους τις αποφεύγουν.
5. Μπαίνεις γρήγορα στον αγώνα
Θέλεις να κάνεις προσωπικό ρεκόρ; Αν ναι, συγκρατήσου. Η αργή εκκίνηση και η συντηρητική πορεία στα πρώτα χιλιόμετρα (ανάλογα με τον αγώνα, βέβαια) εξασφαλίζει καλύτερους χρόνους από ό,τι η εκρηκτική αρχή – εκτός αν είσαι καλά προπονημένος πρωταθλητής.
6. Είσαι ο γιατρός του εαυτού σου
Εμείς οι δρομείς έχουμε την τάση να παρακολουθούμε διαρκώς το σώμα μας. Παγώνουμε τα τραύματά μας, παίρνουμε με άνεση αντιφλεγμονώδη, βάζουμε θερμοφόρες για τον πόνο. Όμως οι μικροτραυματισμοί μπορούν να σοβαρέψουν χωρίς κατάλληλη θεραπεία. Αν ένας πόνος διαρκεί για περισσότερο από τρεις μέρες, κλείσε ραντεβού με το γιατρό σου, χωρίς αναβολή.
7. Αποφεύγεις τις διατάσεις
Πριν τον αγώνα μπορείς και να τις αποφύγεις, παρότι σίγουρα δεν βοηθάει. Αλλά το να τις ξεχνάς μετά την κόπωση της προσπάθειας είναι τεράστιο λάθος. Ίσως βαριέσαι, μα ξεπέρασέ το! Μπορούν να προλάβουν μεγάλες ταλαιπωρίες.
8. Δεν κοιμάσαι αρκετά
Οι έρευνες δείχνουν πως ο λίγος ύπνος μπορεί να μειώσει τη δρομική σου ικανότητα, όπως και τη νοητική εγρήγορση, τα αντανακλαστικά και τη δυνατότητα ανάκαμψης μετά από την προσπάθεια. Παρακολούθησε τους ρυθμούς του ύπνου σου και τις ανάγκες σου και κάνε εγκαίρως τις αναγκαίες διορθώσεις.
9. Δεν ξεκουράζεσαι
Η υπερβολική προπόνηση οδηγεί σε πολλά προβλήματα, από τραυματισμούς και μειωμένη απόδοση μέχρι έλλειψη διάθεσης για την άθληση. Κάθε προπονητικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει μια μέρα πλήρους ξεκούρασης και άλλες ηπιότερες. Δεν μπορείς να αποδώσεις αν είσαι διαρκώς «στα κόκκινα».
10. Τα θέλεις όλα
Ναι, θέλεις να γίνεις καλύτερος δρομέας κι αυτό είναι θεμιτό. Όμως, επειδή δεν γίνονται όλα μαζί, προσπάθησε να εστιάσεις σε ό,τι μπορείς να καταφέρεις. Εξάλλου, τρέχεις πρωτίστως για τη χαρά, όχι για να φορτωθείς προβλήματα και ενοχές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.