Γυναίκα γέννησε με ωοθήκη που είχε καταψύξει παιδί στην ηλικία των 9 ετών (video, εικόνες)
«Είναι ένα θαύμα ότι κρατώ το γιο μου στην αγκαλιά μου»
Η Μοάζα Αλ Ματρούσι είναι η πρώτη γυναίκα που έφερε στον κόσμο παιδί χρησιμοποιώντας την ωοθήκη που της είχε αφαιρεθεί και είχε καταψυχθεί κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας.
Η 24χρονη από το Ντουμπάι ήταν μόλις οκτώ με εννέα ετών, όταν οι γιατροί αναγκάστηκαν να της αφαιρέσουν τις ωοθήκες για να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και αργότερα σε μεταμόσχευση μυελού των οστών από τον αδελφό της. Η Μοάζα είχε γεννηθεί με β-θαλασσαιμία, μια κληρονομική πάθηση του αίματος. Η χημειοθεραπεία ήταν μονόδρομος.
Η Μοάζα δεν είχε μπει στη εφηβεία και δεν μπορούσε με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης να βοηθήσει τις ωοθήκες της να δώσουν ποιοτικά και ώριμα ωάρια. Οι γιατροί επενέβησαν αφαιρώντας την δεξιά ωοθήκη του παιδιού την οποία κατέψυξαν στους -196 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια την αποθήκευσαν για χρόνια σε υγρό άζωτο.
Όταν η Μοάζα έγινε 21 ετών οι γιατροί αποφάσισαν να μεταμοσχεύσουν τμήματα του κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού ξανά στη νεαρή γυναίκα για να της δώσουν τη δυνατότητα να γίνει μητέρα. Η ορμονική της λειτουργία επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα και αποκαταστήθηκε πλήρως η ωορρηξία και η γονιμότητά της.
Η Μοάζα Αλ Ματρούσι και ο σύντροφός της Αχμέντ έκαναν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης για να αυξήσουν τις πιθανότητες αναπαραγωγής και μόλις την Τρίτη η 24χρονη πλέον γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγόρι στο νοσοκομείο Πόρτλαντ της Βρετανίας. «Είναι ένα θαύμα ότι κρατώ το γιο μου στην αγκαλιά μου», είπε η ίδια στο BBC.
Ο διευθυντής της βρετανικής κλινικής Care London, Ρομπ Σμιθ, χαρακτήρισε τη γέννα «ορόσημο για τη συντήρηση της γονιμότητας κοριτσιών και νεαρών γυναικών που κινδυνεύουν να μην αποκτήσουν παιδιά εξαιτίας μη αναστρέψιμων γυναικολογικών προβλημάτων ή παθήσεων, όπως ο καρκίνος».
Η γυναικολόγος της Σάρα Μάθιους υποστήριξε ότι είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. «Γνωρίζουμε ότι η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού δουλεύει σε μεγαλύτερες γυναίκες, αλλά ποτέ έως τώρα δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να πάρουμε κατεψυγμένο ιστό ενός κοριτσιού, να το καταψύξουμε και να τον κάνουμε να λειτουργήσει ξανά», τόνισε.
Ο καθηγητής Άνταμ Μπάλεν, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Γονιμότητας είπε στο BBC: «Είναι ένα ρηξικέλευθο επίτευγμα για τη συντήρηση της γονιμότητας και έχει τη δυναμική να βοηθήσει πολλά νέα ζευγάρια που πάσχουν από καρκίνο και θα ήθελαν στο μέλλον να αποκτήσουν παιδιά. Η χημειοθεραπεία και η ραδιοθεραπεία έχει σοβαρότατες παρενέργειες στα όργανα αναπαραγωγής. Η αποθήκευση ωοθηκικού ιστού επετεύχθη πριν από 20 χρόνια και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματά της».
Στην Ευρώπη χιλιάδες κορίτσια και νέες έχουν καταψύξει τμήματα των ωοθηκών τους, προτού κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες. Μέχρι σήμερα πάνω από 60 μωρά έχουν γεννηθεί από γυναίκες των οποίων αποκαταστάθηκε η γονιμότητα με μεταμόσχευση των κατεψυγμένων ωοθηκών τους, αλλά η 24χρονη Μοάζα ήταν η πρώτη της οποίας η ωοθήκη είχε καταψυχθεί προτού καν μπει στην εφηβεία.
Μέχρι πρότινος το ρεκόρ κατείχε μια Βελγίδα, στην οποία η κατάψυξη της ωοθήκης είχε γίνει στην αρχή της εφηβείας, σε ηλικία 13 ετών. Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε μωρό μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης, ήταν μια άλλη γυναίκα στο Βέλγιο το 2004.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.