- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Οι γέννες με καισαρική τομή «επηρεάζουν την ανθρώπινη εξέλιξη»
Γεννιούνται όλο και πιο μεγαλόσωμα νεογνά, ενώ η λεκάνη της γυναίκας παραμένει στενή
Η ολοένα και συχνότερη χρήση της μεθόδου τοκετού με καισαρική τομή φαίνεται να έχει επηρεάσει την ανθρώπινη εξέλιξη σύμφωνα με έρευνα Αυστριακών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Οι συχνές καισαρικές τομές δυσχεραίνουν τους φυσικούς τοκετούς, ενώ ολοένα και περισσότερες μητέρες επιλέγουν την καισαρική λόγω της στενότητας της λεκάνης τους.
Οι ερευνητές του Τμήματος Θεωρητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα συνεχισθεί, αλλά όχι στο σημείο ώστε να εκλείψουν οι φυσικοί τοκετοί. Οι Αυστριακοί με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Φίλιπ Μιτερέκερκαι κατέληξαν σε ένα μαθηματικό βιολογικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη ευνοεί τα πιο μεγαλόσωμα νεογνά, διότι είναι αυτά που αρρωσταίνουν πιο σπάνια και άρα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, η τακτική επιλογή της καισαρικής τομής έχει αυξήσει κατά 10% έως 20% την απόκλιση ανάμεσα στο μέγεθος του μέσου νεογνού και στο μέγεθος της μέσης γυναικείας λεκάνης. Αυτή η απόκλιση καθιστά πιο δύσκολο και επίπονο τον φυσιολογικό τοκετό.
Εκτιμούν ότι οι περιπτώσεις που το νεογνό δεν χωράει να περάσει από το γεννητικό κανάλι κατά τον τοκετό, έχουν αυξηθεί από 30 ανά 1.000 γεννήσεις (3%) στη δεκαετία του 1960 σε 36 ανά 1.000 σήμερα (3,6%).
Με τις καισαρικές η γυναικεία λεκάνη παραμένει στενή. Ιστορικά, πριν από 100 χρόνια τα γονίδια μιας γυναίκας με πολύ στενή λεκάνη και του παιδιού της θα χάνονταν. Το πιο πιθανό θα ήταν αυτή η γυναίκα να μην αντέξει τον τοκετό και να πεθάνει. Χάρη στην καισαρική τομή αυτή η γυναίκα σήμερα ζει, αλλά περνάει τα γονίδια της στενής της λεκάνης στην επόμενη γενιά.
«Δεν έχουμε πρόθεση να ασκήσουμε κριτική στην ιατρική επέμβαση», δηλώνει ο Αυστριακός καθηγητής Φίλιπ Μιτερέκερ, «αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε την εξελεγκτική συνέπεια της καισαρικής τομής», πρόσθεσε.
«Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο μέλλον», αναρωτιέται ι δρ. Μιτερέκερ. Και απαντά: «Υπάρχουν όρια σε όλα και δε πιστεύω ότι κάποια μέρα η πλειονότητα των παιδιών θα έρχεται στον κόσμο με καισαρική τομή». Στις ανεπτυγμένες χώρες σχεδόν ένα στα τρία παιδιά γεννιέται πια με καισαρική τομή. Ωστόσο, αυτό έχει σχέση και με το πόσο αργούν πια οι γυναίκες να κάνουν το πρώτο τους παιδί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.