Health & Fitness

Πώς να αποφύγεις την κατάθλιψη στο Facebook

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ότι συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους στο Facebook είναι πιο πιθανό να οδηγηθείς σε αρνητικά συναισθήματα και να νιώσεις κατάθλιψη.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ σε 14 χώρες με 35.000 συμμετέχοντες μεταξύ 15 και 88 ετών, έδειξε ότι η σύγκριση της ζωής τους με εκείνη των διαδικτυακών φίλων τους, προκάλεσε καταθλιπτικά συναισθήματα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων όρισε το 2011 τον όρο «Facebook depression» (Κατάθλιψη του Facebook) ως «κατάθλιψη που προκαλείται όταν προέφηβοι κι έφηβοι ξόδευαν πολύ χρόνο στα social media, όπως το Facebook, και μετά αρχίζουν να παρουσιάζουν κλασικά συμπτώματα κατάθλιψης».

Τώρα, η έρευνα του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ έδειξε ότι η σύνδεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την κατάθλιψη μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο.

Σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται μια σημαντική σύνδεση των social media με την κατάθλιψη είναι επειδή η σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάλυση και να σε βάζει συνεχώς σε σκέψεις.

Άρα:

  • Η αρνητική σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους, όταν χρησιμοποιείς το Facebook έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη όταν μπαίνεις στην παγίδα της υπερανάλυσης, της υπερβολικής σκέψης και του αναμασήματος των ίδιων και των ίδιων πραγμάτων
  • Οι συχνές αναρτήσεις στο Facebook επίσης συνδέονται με την κατάθλιψη μέσω της υπερανάλυσης.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την τελευταία έρευνα, η συχνότητα, η ποιότητα και ο τρόπος που ο καθένας κάνει social networking είναι εξίσου σημαντικός.

Έτσι, οι χρήστες του Facebook βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη όταν:

  • Νιώθουν ζήλια ενώ παρατηρούν τους άλλους.
  • Αποδέχονται πρώην συντρόφους ως φίλους στο Facebook.
  • Κάνουν αρνητικές κοινωνικές συγκρίσεις
  • Κάνουν συχνά αρνητικά status.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το φύλο και η προσωπικότητα αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Για παράδειγμα, οι γυναίκες και τα άτομα με νευρωτική προσωπικότητα είναι πιο επιρρεπείς να παρουσιάσουν κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους ότι άτομα που έχουν κατάθλιψη, το να είναι δραστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί αν το χρησιμοποιήσουν αυτό ως πηγή ψυχικής υγείας, αλλά κι ενίσχυση της προσωπικότητάς τους μέσω της κοινωνικής υποστήριξης, να τα βοηθήσει να την ξεπεράσουν.