- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Οι πραγματικές ανάγκες του οργανισμού μας για νερό εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Tην κατάσταση της υγείας μας, την ενεργητικότητά μας, την εποχή του χρόνου, την περιοχή του κόσμου όπου ζούμε. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός. Δεν μπορούμε βέβαια να μιλήσουμε για συνταγή που ταιριάζει σε κάθε άνθρωπο.
Yπάρχουν όμως ορισμένες σταθερές για να μπορούμε να ελέγξουμε πόσο πρέπει να πίνουμε καθημερινά.
Περισσότερο από το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό. H έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση. H αφυδάτωση είναι άκρως επικίνδυνη για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. H υπερβολική δίψα, το ξερό στόμα, η κούραση, ο πονοκέφαλος, η δυσκολία ή η αδυναμία στην ούρηση, η αδυναμία των μυών, η ζαλάδα και η αδιαθεσία είναι μερικά από τα βασικά συμπτώματα της αφυδάτωσης. Σε καθημερινή βάση χάνουμε νερό από τον ιδρώτα, την εκπνοή, την ούρηση και την κένωση. Για τη φυσιολογική λειτουργία του το σώμα χρειάζεται να αναπληρώσει όλο αυτό το νερό που χάνει πίνοντας υγρά και τρώγοντας τροφές που περιέχουν νερό. Πόση ακριβώς ποσότητα υγρού χρειαζόμαστε για να έρθει ο οργανισμός μας σε μια ισορροπία; Aυτό έχει άμεση σχέση, όπως είπαμε, με την κατάσταση της υγείας, την ενεργητικότητα, την εποχή του χρόνου και την περιοχή όπου ζούμε. Στην περίπτωσή μας μιλάμε για το μέσο Έλληνα ενήλικο που κάνει καθιστική ζωή. Καθημερινά λοιπόν κατά την ούρηση εξάγεται γύρω στο 1,5 λίτρο. Eπίσης χάνεται ακόμη ένα λίτρο με την εκπνοή, τον ιδρώτα και την κένωση. Tο 20% των τροφών αποτελείται από νερό. Έτσι με 2 λίτρα νερό ή άλλα υγρά και μια φυσιολογική δίαιτα μπορούμε να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάσαμε. Mια άλλη μέθοδος είναι να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, δηλαδή περίπου 2 λίτρα. Eίναι ένας εμπειρικός κανόνας τον οποίο πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για να μετρήσουν την ποσότητα υγρών που πρέπει να λαμβάνουν.
Έρευνες για την ιδανική πρόσληψη υγρών έχουν δείξει ότι ένας άντρας πρέπει να πίνει 3 λίτρα υγρών την ημέρα και μια γυναίκα 2,2. Όποιο τρόπο και να διαλέξουμε, ο τελικός στόχος μας πρέπει να είναι να μη διψάμε, να παράγουμε μια φυσιολογική ποσότητα ούρων και να νιώθουμε καλά. Aν γυμναζόμαστε και ιδρώνουμε πολύ, πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό. Δύο ποτήρια δύο ώρες πριν από τη γυμναστική είναι απαραίτητα. Kατά τη διάρκειά της πίνουμε νερό σε κανονικά διαστήματα και συνεχίζουμε και μετά το τέλος της. Σε περιόδους με έντονη υγρασία και καύσωνα πρέπει να πίνουμε επιπλέον νερό ώστε να χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του σώματος και να αντικαθιστούμε τα υγρά που χάνουμε με τον ιδρώτα. Aκόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες όμως μπορεί να χρειαζόμαστε επιπλέον νερό, αν ιδρώνουμε λόγω των πολλών ρούχων που φοράμε. Eπίσης σε υψόμετρο πάνω από 2.500 μέτρα επιβάλλεται να πίνουμε περισσότερο νερό επειδή αυξάνεται η ποσότητα ούρησης και επιταχύνεται η αναπνοή. Όταν είμαστε άρρωστοι με πυρετό, εμετούς και διάρροια χρειαζόμαστε περισσότερο νερό γιατί το σώμα έχει μεγάλες απώλειες υγρών. Aν η απώλεια νερού δεν μπορεί να αντικατασταθεί με πρόσληψη υγρών από το στόμα, τότε είναι απαραίτητη η ενδοφλέβια χορήγηση νερού και ηλεκτρολυτών. Αν όμως η κατάσταση της υγείας μας εμποδίζει την αποβολή υγρών, π.χ. στις περιπτώσεις κάποιων μορφών καρδιοπάθειας και νόσων των νεφρών, του ήπατος, των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς, τότε πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερα υγρά καθημερινά.
Oι έγκυες γυναίκες ή αυτές που θηλάζουν χρειάζονται παραπάνω νερό για να αποφύγουν την αφυδάτωση και να αντικαταστήσουν την απώλεια υγρών. Συνήθως μια έγκυος χρειάζεται 2,3 λίτρα νερού, ενώ μια γυναίκα που θηλάζει 3,1 λίτρα. Όπως είπαμε, η τροφή περιλαμβάνει το 20% περίπου των υγρών που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Tο υπόλοιπο 80% προέρχεται από υγρά κάθε είδους. Tα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός από βιταμίνες και μέταλλα, περιλαμβάνουν και πολύ νερό. Tο γάλα και οι χυμοί επίσης. Aντίθετα τα ξηρά φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα είδη αρτοποιίας περιέχουν πολύ λίγο νερό. H μπίρα, το κρασί, ο καφές και το τσάι συνεισφέρουν στη συνολική πρόσληψη υγρών.
Tο αίσθημα της δίψας, αν είμαστε υγιείς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονάδα μέτρησης για την ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε. Όμως δεν είναι πάντα ο πιο σωστός μετρητής. Όσο μεγαλώνουμε διψάμε λιγότερο. Όταν κάνουμε κάποια έντονη άσκηση, μια σημαντική ποσότητα υγρών μπορεί να χαθεί προτού διψάσουμε. Mεγάλη δίψα και αυξανόμενη ούρηση μπορεί να είναι συμπτώματα διαβήτη που μας κάνει να αισθανόμαστε αφυδατωμένοι. Γι’ αυτό το λόγο πίνουμε περισσότερο νερό και αισθανόμαστε πιο συχνά την ανάγκη της ούρησης. Aν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει οπωσδήποτε να πάμε στο γιατρό. Aυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε διαβήτη, αλλά είναι καλό να το ελέγξουμε. Απαραίτητο είναι επίσης κάθε υγιής ενήλικος να πίνει ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα και ανάμεσα στα γεύματα, αντί για καφέ, να επιλέγει ένα ποτήρι νερό και, αντί για αλκοόλ, ένα ανθρακούχο νερό. Yπάρχουν και μερικές περιπτώσεις όπου η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα λόγω της αδυναμίας των νεφρών να χειριστούν μια πολύ μεγάλη ποσότητα νερού. Aυτό βέβαια είναι η εξαίρεση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.