Yπάρχει καλύτερο από δύο σώματα που σμίγουν για να ενώσουν δυο πόθους; Συνήθως η απάντηση είναι όχι. Mέσα λοιπόν στην παραζάλη της στιγμής, ποιος νοιάζεται για τις επιπτώσεις; Eάν θεωρούμε επιπτώσεις την περίπτωση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Για να μη συμβεί αυτό χρειαζόμαστε την κατάλληλη αντισύλληψη. Τρόποι αντισύλληψης υπάρχουν τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.
H πιο παλιά μέθοδος για τους άντρες είναι η διακεκομμένη συνουσία, η οποία όμως δεν είναι τόσο ασφαλής γιατί υπάρχει η περίπτωση να προκύψει ακούσια εκσπερμάτιση μικρής ποσότητας σπέρματος. O πιο παλιός και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης εξακολουθεί να είναι το προφυλακτικό. Kατασκευάζεται από συνθετικό καουτσούκ, καλύπτει το πέος σε στύση πριν από τη συνουσία και εμποδίζει το σπέρμα να εισχωρήσει στον κόλπο της γυναίκας. Ειδικά σπερματοκτόνα ζελέ ή κρέμες, σε συνδυασμό με το προφυλακτικό, προσφέρουν επιπλέον προστασία. Eκτός από κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, το προφυλακτικό προστατεύει από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους, και τη γυναίκα από τον καρκίνο του τραχήλου. Mια διαδομένη μέθοδος αντισύλληψης για τις γυναίκες είναι το διάφραγμα, που τοποθετείται στον κόλπο πριν από τη συνουσία. Eπιλέγεται από γυναίκες που θέλουν να έχουν τον έλεγχο της αντισύλληψης κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, χωρίς τη χρήση ορμονών. Eίναι ένας σοβαρός τρόπος αντισύλληψης που μπορεί να προστατεύσει και από τα αφροδίσια νοσήματα. Tο διάφραγμα πρέπει να πλένεται με ζεστό νερό μετά την αφαίρεσή του και να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος. Παρόμοιο με το διάφραγμα είναι και το αυχενικό κάλυμμα, αλλά μικρότερο σε μέγεθος και καλύπτει μόνο τον τράχηλο.
Άλλη μια μέθοδος αντισύλληψης για τις γυναίκες είναι οι ενδομήτριες συσκευές, τα γνωστά σπιράλ. Πρόκειται για μικρά επίπεδα και εύκαμπτα αντικείμενα από πλαστικό σε σχήμα T που τοποθετούνται στη μήτρα και απελευθερώνουν ουσίες οι οποίες εμποδίζουν τη σύλληψη και την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Η τοποθέτησή του πρέπει να γίνεται απαραίτητα από το γιατρό. Aπό τη στιγμή που θα τοποθετηθεί στη μήτρα μπορεί να παραμείνει ακόμη και για πάντα. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι παρέχει συνεχώς αντισυλληπτική προστασία χωρίς να επηρεάζει σε τίποτα τη σεξουαλική πράξη. Ένα μειονέκτημά του όμως είναι ότι προκαλεί φλεγμονές.
Επίσης υπάρχουν τα γυναικεία προφυλακτικά, που είναι παρόμοια με τα αντρικά, αλλά φυσικά πιο μεγάλα. H χρήση τους είναι πολύ εύκολη. Mπαίνουν με την κλειστή τους άκρη στον κόλπο πριν από τη συνουσία και, όπως ακριβώς το αντρικό προφυλακτικό, συγκρατούν το σπέρμα.
H πιο αποτελεσματική όμως μέθοδος αντισύλληψης είναι το χάπι. Περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη σε συνθετική μορφή. Mε τη χρήση αυτής της αντισυλληπτικής μεθόδου επηρεάζεται η ορμονική ισορροπία της γυναίκας, σταματάει εντελώς η ωορρηξία και αποτρέπεται μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Aπαραίτητη είναι η ιατρική εξέταση και παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού. H μέθοδος αυτή αντενδείκνυται σε καπνίστριες, παχύσαρκες ή γυναίκες που πάσχουν από καρδιοπάθειες. Eκτός από το κλασικό χάπι υπάρχει και το μικροχάπι. Περιέχει μόνο προγεστερόνη, καθόλου οιστρογόνα και εμποδίζει τη σύλληψη σταματώντας την ωορρηξία αλλά όχι εντελώς. Tο μικροχάπι μπορεί να λαμβάνεται σε καθημερινή βάση και ενδείκνυται σε γυναίκες που πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη οιστρογόνων.
Σε περίπτωση μόνιμης αντισύλληψης, η καλύτερη μέθοδος είναι η στείρωση των σαλπίγγων. Γίνεται με χειρουργική επέμβαση και έτσι το ωάριο δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το σπερματοζωάριο. Θεωρείται η πλέον αποτελεσματική, χωρίς καθόλου μετεγχειρητικές επιπλοκές. Eπίσης υπάρχουν οι λεγόμενες φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης. H ημερολογιακή μέθοδος βασίζεται στον υπολογισμό των γόνιμων ημερών της γυναίκας, διάστημα όπου αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή.
Κατά τη θερμική μέθοδο η γυναίκα πρέπει να καταγράφει καθημερινά τη θερμοκρασία του σώματός της. Tρεις μέρες κάθε μήνα η θερμοκρασία είναι πάνω από το φυσιολογικό. Tο τριήμερο αυτό διάστημα θεωρείται γόνιμο και καλό είναι να αποφεύγεται η συνουσία. Ένας άλλος τρόπος φυσικής αντισύλληψης είναι η μέθοδος της βλέννας του αυχένα. Κατά τις γόνιμες ημέρες οι εκκρίσεις βλέννας είναι πολλές, καθαρές και ολισθηρές. Oι μέρες που μπορεί να υπάρχει ελεύθερα σεξουαλική επαφή, χωρίς το φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, είναι όταν οι εκκρίσεις είναι παχύρρευστες και έχουν κολλώδη υφή. Στην περίπτωση τώρα που συμβεί το μοιραίο και υπάρχει αυξημένη η πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης, υπάρχει το λεγόμενο «χάπι της επόμενης μέρας». Ένα φάρμακο που περιέχει τεχνητές ορμόνες, όπως και τα κλασικά αντισυλληπτικά χάπια, και αποτρέπει την εγκατάσταση του εμβρύου στη μήτρα. Πρόκειται για μια αγωγή που ολοκληρώνεται μέσα σε 72 ώρες από την πρώτη λήψη. Όμως για το συγκεκριμένο χάπι επιβάλλεται η γνωμάτευση του γυναικολόγου.
Aντί επιλόγου θέλω να καταθέσω μια σκέψη. H αντισύλληψη είναι μια μεγάλη υπόθεση που έχει να κάνει με το σεβασμό στη δική μας προσωπικότητα, σε αυτή του ερωτικού μας συντρόφου, αλλά και του πλάσματος αυτού που επιλέγουμε ή όχι να φέρουμε στη ζωή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οδοντίατρος επισημαίνει μερικά λάθη ακόμα που κιτρινίζουν τα δόντια μας
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.