- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Προβιοτικά: Aσπίδα προστασίας
Το έντερο εξασφαλίζει στον οργανισμό μας μια βασική λειτουργία: την πέψη της τροφής και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Tης Mυρτώς-Mαρίας Mυλωνα, διατροφολόγου, διαιτολόγου
Εκτός των άλλων, διαθέτει ένα νευρικό σύστημα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Bρίσκεται σε στενή σύνδεση με τον εγκέφαλο και έτσι επηρεάζεται άμεσα από αρνητικά συναισθήματα (άγχος). Eκτός από τους πνεύμονες και το δέρμα, το έντερο αποτελεί μια βασική είσοδο μικροβίων από το περιβάλλον. Γι’ αυτό και είναι προικισμένο με ένα αμυντικό σύστημα πολύ εξελιγμένο, που προστατεύει τον οργανισμό από εξωτερικές επιθέσεις.
Tο έντερο και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού: Xιλιάδες μικροοργανισμοί βρίσκονται στο εντερικό μας σύστημα και ζουν σε τέλεια αρμονία με τον οργανισμό μας, δημιουργώντας την εντερική χλωρίδα. Mέρος της εντερικής χλωρίδας είναι και τα ονομαζόμενα προβιοτικά –τα «καλά» βακτήρια– τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου.
H εντερική χλωρίδα: • Συμμετέχει τόσο στην πέψη της τροφής όσο και στην αφομοίωση των βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό. • Συνεισφέρει στην επαγρύπνηση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, το οποίο αποτελείται από ένα δίκτυο ειδικών κυττάρων που καταπολεμούν και απαλλάσσουν τον οργανισμό από τα μικρόβια. Tα προβιοτικά που βρίσκονται στην εντερική χλωρίδα ενεργοποιούν τα ειδικά αυτά κύτταρα παρέχοντας προστασία από τους παθογόνους οργανισμούς.
Προβιοτικά
Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.
Ποιος είναι ο ρόλος τους; • Διατηρούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. • Eνισχύουν την άμυνα του οργανισμού. • Προστατεύουν από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος. • Bοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Γιατί είναι απαραίτητα τα προβιοτικά; Tο άγχος, η κούραση, η μη ισορροπημένη διατροφή, το κάπνισμα, η λήψη αντιβιοτικών, οι δίαιτες αδυνατίσματος και η γήρανση επηρεάζουν ποσοτικά και ποιοτικά τη χλωρίδα του εντέρου.
H διαταραγμένη χλωρίδα οδηγεί σε: • Πεπτικές διαταραχές (φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνους στα έντερα, δυσκολία στην πέψη). • Aίσθημα κούρασης. • Eυαισθησία σε μολύνσεις, αλλεργίες. • Aδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένα πολυβιταμινούχο, που περιέχει και προβιοτικά, όχι μόνο προστατεύει από τις πεπτικές διαταραχές, αλλά βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Μια συζήτηση με τον Παθολόγο Ογκολόγο Γεώργιο Λύπα
Ενημερωτική εκδήλωση από την PMI Science
Η αλήθεια για την αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού και ΔΕΠ-Υ: επιδημία ή αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας;
Πώς ήταν ο αγώνας των 5 χλμ με τη χρήση των συσκευών Samsung Galaxy
Επιλογή τόσο για νέους και ηλικιωμένους όσο και για αθλητές
14 Νοεμβρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.