- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τα μπάνια έχουν ξεκινήσει και πολλές μέλλουσες μητέρες θα πάνε διακοπές στη θάλασσα ή στο βουνό. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το καλοκαίρι εμφανίζονται πολύ συχνότερα μερικές μολύνσεις. «Λόγω της αφυδάτωσης, εμφανίζονται πολύ συχνά ουρολοιμώξεις, αλλά και λόγω των σεξουαλικών επαφών. Η λήψη δύο-τριών λίτρων υγρών (νερό, χυμοί, τσάι) μπορεί να τις προλάβει» επισημαίνει ο Γεώργιος Φαρμακίδης, καθηγητής μαιευτικής, γυναικολογίας και εμβρυομητρικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης.
Όταν μια έγκυος πηγαίνει στη θάλασσα ή στην πισίνα, πρέπει να προσέχει τα ακόλουθα: Μόλις βγει από το νερό, να αλλάζει το μαγιό της, ώστε να αποφεύγονται οι μυκητιάσεις, διότι λόγω της υγρασίας δημιουργείται υπόστρωμα για την ανάπτυξη μυκήτων. Επίσης και η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις, ειδικά αυτή την εποχή. Γυναίκες επιρρεπείς στις μυκητιάσεις (όπως, για παράδειγμα, όσες έχουν διαβήτη) να καταναλώνουν αρκετό γιαούρτι και να χρησιμοποιούν διάφορα κολπικά υπόθετα με λακτοβάκιλους, που βοηθούν στην αποφυγή των μυκητιάσεων.
Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί αφυδάτωση της επιδερμίδας και χρειάζεται υψηλού δείκτη αντηλιακό, για την προστασία από το μελάνωμα. Η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι ενδεδειγμένη. «Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό» τονίζει ο κ. Φαρμακίδης.
Σημαντικός είναι ο ρόλος της σωστής διατροφής με πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα οποία πρέπει να πλένονται σχολαστικά πριν από την κατανάλωσή τους. Οι έγκυοι μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα ή στην πισίνα, αλλά πρέπει τα νερά τους να είναι καθαρά, απαλλαγμένα από τα μικρόβια του έρπητα και από τα χλαμύδια. Όμως απαγορεύονται τα μακροβούτια διότι προκαλούν ταχυκαρδία. «Όταν η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται ότι τα πόδια της ζεσταίνονται, τότε το αίμα από τη μήτρα πηγαίνει στα άκρα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ειδικά πρόωρο τοκετό» λέει ο διακεκριμένος καθηγητής.
Όταν η έγκυος νιώθει πονάκια σαν της περιόδου, να αναπαύεται, να πίνει πολλά υγρά και να ενημερώνει τον γιατρό της. Επίσης, όταν βγαίνει από τη θάλασσα, να κάθεται κάτω από ομπρέλα και να χρησιμοποιεί ειδικά, φυτικά αντηλιακά κατά προτίμηση.
Ακόμα, πριν ξεκινήσει τα μπάνια, να μιλήσει με το γιατρό της για το αν επιτρέπεται να κολυμπήσει – υπάρχουν περιπτώσεις που ο γιατρός το απαγορεύει. Στα ταξίδια με το αυτοκίνητο να σταματά κάθε ώρα και να περπατά λίγο, ώστε να αποφύγει την θρόμβωση των κάτω άκρων. Εννοείται ότι πρέπει να φορά ζώνη ασφαλείας.
Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται μέχρι τις 36 εβδομάδες, αλλά καλό είναι να συμβουλεύονται το γυναικολόγο τους εάν το ταξίδι είναι πάνω από δύο ώρες ή υπερατλαντικό. Το τσίμπημα από μέλισσα ή άλλο έντομο κατά την εγκυμοσύνη προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση από ό,τι στη μη έγκυο γυναίκα. Έτσι, λοιπόν, οι γυναίκες που είναι αλλεργικές πρέπει να είναι κοντά σε κέντρα υγείας ή να συμβουλευθούν το γιατρό τους. Είναι προτιμότερο οι έγκυοι να πηγαίνουν διακοπές σε μέρη όπου υπάρχει νοσοκομείο, ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Μια συζήτηση με τον Παθολόγο Ογκολόγο Γεώργιο Λύπα
Ενημερωτική εκδήλωση από την PMI Science
Η αλήθεια για την αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού και ΔΕΠ-Υ: επιδημία ή αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας;
Πώς ήταν ο αγώνας των 5 χλμ με τη χρήση των συσκευών Samsung Galaxy
Επιλογή τόσο για νέους και ηλικιωμένους όσο και για αθλητές
14 Νοεμβρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.