Καλύτερη ζωή με διαβήτη
Επαναστατική μέθοδος μετράει τη γλυκόζη χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα
Είναι από τις φορές εκείνες που η έρευνα και η καινοτομία συνεργάζονται, δημιουργούν και καταφέρνουν με τα αποτελέσματα-προϊόντα τους να εισβάλουν στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την καθημερινότητά τους. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα ένα νέο σύστημα παρακολούθησης της γλυκόζης, που απαλλάσσει από την ανάγκη των καθημερινών τρυπημάτων στα δάκτυλα και αλλάζει δραστικά την ποιότητα ζωής όσων παρακολουθούν συστηματικά το σάκχαρό τους.
Πρόκειται για ανθρώπους κάθε ηλικίας, με διαφορετικές συνήθειες, αλλά μία κοινή προτεραιότητα. Να μετρούν τακτικά μέσα στην ημέρα το επίπεδο του σακχάρου τους προκειμένου να ρυθμίσουν καλύτερα τη ζωή τους με το διαβήτη.
«Σου χαρίζει την ελευθερία να μπορείς να τρέξεις ή να συνεχίσεις τη δουλειά σου, χωρίς να χρειάζεται να διακόψεις την οποιαδήποτε δραστηριότητά σου, για να κάνεις την “παραδοσιακή” μέτρηση με τρύπημα στα δάκτυλα» μας λέει ο Βασίλης Τσιατσιάμης, επικεφαλής της ΜΚΟ «Τρέχουμε για τον Διαβήτη». Ο Βασίλης, μαζί με μία ομάδα ανθρώπων που θέλουν να διαδώσουν το μήνυμα της… αρμονικής συνύπαρξης με το διαβήτη, έχουν επιλέξει να τρέχουν σε αγώνες δρόμου για το σκοπό αυτό. Ο ίδιος είναι από τους πρώτους που χρησιμοποίησε και έτρεξε με τη νέα συσκευή με το όνομα FreeStyle Libre.
Σύστημα FreeStyle Libre
Παρακολούθηση γλυκόζης χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα
Το σύστημα FreeStyle Libre με τεχνολογία Flash απαλλάσσει από την ταλαιπωρία του καθημερινού τρυπήματος στα δάκτυλα. Το άτομο με διαβήτη εφαρμόζει στο πίσω μέρος του άνω βραχίονά του έναν αισθητήρα που καταγράφει αυτόματα τη γλυκόζη μέρα-νύχτα και τον σαρώνει με μια μικρή συσκευή ανάγνωσης, αναίμακτα και ανώδυνα. Η σάρωση, που διαρκεί 1 δευτερόλεπτο, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και εμφανίζει μια ακριβή μέτρηση της τρέχουσας ένδειξης γλυκόζης, ένα γράφημα γλυκόζης των τελευταίων 8 ωρών, αλλά και την κατεύθυνση και το ρυθμό μεταβολής της γλυκόζης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Για τη χρήση του προϊόντος δεν απαιτείται βαθμονόμηση με τρύπημα στα δάκτυλα, όπως ισχύει στα συστήματα συνεχούς καταγραφής.
Το σύστημα FreeStyle Libre έχει γίνει έως και trend στα social media, με αρκετούς bloggers σε ολόκληρη την Ευρώπη να το χρησιμοποιούν. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν με το διαβήτη και έχουν προχωρήσει σε ανοιχτό διάλογο στον τόπο διαμονής τους. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Άμστερνταμ, της Στοκχόλμης και του Αμβούργου.
Τα άτομα με διαβήτη έχουν υποδεχθεί με θερμό τρόπο το σύστημα FreeStyle Libre. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της κ. Ρ. Λάγιου, προέδρου του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥ.Ν.Ε.Δ): «Φανταστείτε τη διαφορά για έναν άνθρωπο με διαβήτη που πρέπει να τρυπά ακόμα και κάθε μία ώρα τα δάκτυλά του για να πάρει ένδειξη. Το σύστημα FreeStyle Libre αλλάζει δραστικά την ποιότητα της ζωής του. Και ως πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τη νέα αυτή τεχνολογία. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση αυτή. Άλλωστε το κόστος είναι περίπου το ίδιο με αυτό της χρήσης ταινιών, ενώ το Δημόσιο θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη καθώς θα περιοριστούν σημαντικά τα κοστοβόρα περιστατικά που οφείλονται σε έλλειψη σωστής και μεθοδικής παρακολούθησης του σακχάρου».
Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν διαβήτη ανέρχεται σχεδόν στο 8% του συνολικού πληθυσμού. Και δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας καλούνται καθημερινά να μεριμνούν για τη συστηματική μέτρηση του σακχάρου τους. Για αυτούς το FreeStyle Libre, που κυκλοφορεί από την Abbott Laboratories, αντιπροσωπεύει αυτό που σημαίνει και το όνομά του, ελευθερία!
Βασίλης Τσιατσιάμης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.