- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
10 tips για να τρως υγιεινά χωρίς κόπο
Xωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις και πολύ τις συνήθειές σου...
Δέκα συμβουλές για σωστή διατροφή.
Διαλέξαμε τις δέκα πιο σημαντικές συμβουλές, για να σου δείξουμε πόσο εύκολο είναι να αποκτήσεις μια σωστή διατροφή, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις και πολύ τις συνήθειές σου.
1. Φρούτα & Λαχανικά: Η συνταγή για υγιεινή διατροφή είναι 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως. Υπάρχουν γρήγοροι τρόποι να εντάξεις αυτούς τους δυναμίτες υγείας στην καθημερινότητά σου, όπως να ενισχύσεις τα δημητριακά σου με φρεσκοκομμένα φρούτα, με φυσικούς χυμούς, σπιτικές σάλτσες λαχανικών και αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη).
2. Να τρως με ποικιλία: Περισσότερα από 40 είναι τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι ημερησίως. Επειδή κανένα φαγητό δεν περιέχει τόσα, η ποικιλία τροφίμων είναι ο πιο καλός σύμμαχος της διατροφής σου. Γι’ αυτό, αν φας ένα γεύμα υψηλό σε περιεκτικότητα λιπαρών Κυριακή μεσημέρι, προτίμησε τη Δευτέρα ένα χαμηλό σε λιπαρά γεύμα, όπως ψάρι ή όσπρια.
3. Το ρολόι της διατροφής: Το κλειδί της καλής διατροφής είναι να τρως κάθε 3-4 ώρες. Το να παραλείπεις γεύματα, ειδικά το πρωινό, συχνά οδηγεί σε υπερφαγία. Ελαφριά γεύματα και σνακ μπορούν όχι μόνο να κατευνάσουν την πείνα, αλλά να ενισχύσουν και τη συγκέντρωση.
4. Υγιεινά σνακ: Δεν υπάρχει λόγος να τρέφεσαι ανθυγιεινά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ούτε να αισθάνεσαι ενοχές για βραδινές λιγούρες. Ένα παστέλι, μια μπάρα δημητριακών, λίγη μαύρη σοκολάτα, σάντουιτς με γαλοπούλα, ακόμα και πόπκορν, τα πιο αθώα σνακ που μπορείς να απολαύσεις.
5. Νερό: Δεν είναι τυχαίο πως ένας ενήλικας πρέπει να καταναλώνει 1,5 λίτρο νερό ημερησίως. Είναι η πηγή της ζωής. Ένα μεγάλο ποτήρι νερό το πρωί και δύο το βράδυ είναι το πιο ευεργετικό δώρο που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου. Υπάρχουν και applications που θα σε βοηθήσουν να μην ξεχνάς να πίνεις νερό.
6. Θαυματουργές τροφές: Κάποιες τροφές, όχι τόσο δημοφιλείς, έχουν την πιο υγιεινή επίδραση στο σώμα σου. Όπως το πράσινο τσάι, η κανέλα, το σουσάμι, ο μαϊντανός, νιφάδες βρώμης, αμύγδαλα, αλλά και το –παρεξηγημένο– σκόρδο.
7. Δοκίμασε νέες συνταγές: Ο πειραματισμός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να αποκτήσεις ενδιαφέρον για μερικές τροφές που δεν συμπαθείς. Αντί να φας ένα μήλο μπορείς φτιάξεις παγωτό μήλο, ενώ και για τις σούπες λαχανικών υπάρχουν άπειρες συνταγές. Το νερό μπορεί να γίνει το αγαπημένο σου σπιτικό ρόφημα, αν το πιεις με γεύση λαχανικών και φρούτων.
8. Κανόνας 80%: Είναι αλήθεια δύσκολο να σταματήσεις να τρως ένα νόστιμο φαγητό. Για να μην υπερβαίνεις όμως το όριό σου, δοκίμασε τον κανόνα 80%, να ολοκληρώνεις δηλαδή τα γεύματα σου πριν αισθανθείς πως χόρτασες για τα καλά. Θα βοηθήσει, αν βάζεις συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού στο πιάτο σου και τρως αργά.
9. Χαλαρή αποτοξίνωση: Η αποτοξίνωση 2-3 ημερών μπορεί να ανανεώσει πλήρως τον οργανισμό σου. Για σίγουρη επιτυχία, πρόσθεσε στο μενού σου φράουλες, βατόμουρα και κράνμπερι, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και καυτερές πιπεριές.
10. Μην εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου: Την επόμενη φορά που θα βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ, προτίμησε να μην αγοράσεις ανθυγιεινές τροφές ή σοκολάτες για ώρα ανάγκης. Mπορείς να αποφύγεις ευκολότερα τις βλαβερές τροφές, όταν δεν βρίσκεσαι σε πειρασμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Τι αναφέρει η Ματίνα Παγώνη
Τι είναι αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τα...φρικτά συμπτώματα που έχει
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον παθολόγο-πρόεδρο των SOS γιατρών Γιώργο Θεοχάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.