- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
8 «απόψεις» για τον καρκίνο του μαστού. Κάνε μόνη σου το τεστ.
Τις σωστές απαντήσεις θα σου δώσει ο ειδικός Χειρουργός Μαστού Δρ. Γιάννης Π. Φύσσας.
Αρκετές λανθασμένες ιατρικές απόψεις έχουν, για άγνωστους λόγους, επικρατήσει σε πολύ κόσμο. Ελέγξτε τις δικές σας γνώσεις διαβάζοντας τις απόψεις που ακολουθούν και απαντήστε μέσα σας αν είναι σωστές ή λανθασμένες, πριν διαβάσετε την απάντηση.
1η άποψη Ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνός στις νέες γυναίκες. Μετά την εμμηνόπαυση είναι πιο σπάνιος.
Λάθος! Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 80 ετών. Για την ακρίβεια διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια. Δηλαδή μια γυναίκα 70 ετών έχει διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο μαστού απ’ όταν ήταν 60, τετραπλάσια απ’ όταν ήταν 50 και οχταπλάσια απ’ όταν ήταν 40 ετών.
2η άποψη Αποκλείεται να έχω καρκίνο του μαστού γιατί το στήθος μου δεν με ενοχλεί καθόλου. Αν με πονέσει τότε αμέσως θα τρέξω στους γιατρούς, δεν είμαι αμελής.
Λάθος! Ο καρκίνος του μαστού συνήθως δεν πονάει καθόλου. Εμφανίζεται ξαφνικά και μεγαλώνει ύπουλα χωρίς συμπτώματα. Γι’ αυτό χρειάζεται κάθε χρόνο, προληπτικά, μια επίσκεψη στο γιατρό για κλινική εξέταση μαστών (ψηλάφηση) πριν εμφανισθεί το παραμικρό σύμπτωμα. Αυτός θα καθορίσει και τι εξετάσεις χρειάζεστε.
3η άποψη Είμαι εντάξει γιατί πηγαίνω κάθε χρόνο στο γυναικολόγο μου για pap-τεστ και ψηλάφιση μαστών.
Λάθος! Ο μαστός δεν είναι δουλειά του γυναικολόγου. Γιατί μαστό έχουν και οι άντρες. Όπως για την καρδιά πηγαίνετε στον καρδιολόγο και για το στομάχι στο γαστρεντερολόγο, τότε για το μαστό πρέπει να επισκέπτεστε τον ειδικό μαστολόγο και όχι το μαιευτήρα-γυναικολόγο. Κανένας δεν είναι αλάνθαστος, όμως ο μαστολόγος έχει περισσότερες πιθανότητες από όλους να ανακαλύψει έγκαιρα έναν όγκο στο μαστό. Όσο νωρίτερα βρεθεί, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να γιατρευτεί οριστικά.
4η άποψη Δεν κάνω κάθε χρόνο μαστογραφία γιατί έχει βλαπτική ακτινοβολία. Προτιμώ το υπερηχογράφημα.
Λάθος! Η δόση της ακτινοβολίας από μια μαστογραφία είναι ελάχιστη και αντιστοιχεί μόνο στο 1/4 της ακτινοβολίας μιας απλής ακτινογραφίας θώρακος. Αν είστε πάνω από 40 ετών, τότε μια μαστογραφία το χρόνο, συνδυασμένη πάντα με εξειδικευμένη μαστολογική εξέταση, θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή. Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται: 1. Για να ελέγξουμε και από άλλη σκοπιά κάποιο ύποπτο κλινικό ή μαστογραφικό εύρημα. Δηλαδή ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο της μαστογραφίας. 2. Στις μικρές ηλικίες, όπου η μαστογραφία αποφεύγεται.
5η άποψη Η μαστογραφία μου είναι εντάξει, αλλά θα επισκεφτώ και τον ειδικό μαστολόγο για κλινική εξέταση-ψηλάφιση των μαστών μου.
Σωστό! Διότι το 10% των καρκίνων του μαστού δεν είναι ορατοί στη μαστογραφία, ενώ μπορεί να πιάνονται με το χέρι. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες γιατί ο μαστός τους είναι σφριγηλός και πυκνός αλλά και στις περιπτώσεις που ο όγκος βρίσκεται σε πολύ ακραίες θέσεις του μαστού (προς τη μασχάλη, την κλείδα ή το στέρνο), οπότε δεν περιλαμβάνεται καθόλου στη μαστογραφία. Συνεπώς απαιτείται συνδυασμός της μαστογραφίας με την κλινική εξέταση μαστών από τον ειδικό χειρουργό-μαστολόγο, για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να ξεφύγει αδιάγνωστος ένας καρκίνος μαστού. Μόνο η μαστογραφία δεν αρκεί.
6η άποψη Καμιά συγγενής μου δεν είχε καρκίνο μαστού. Άρα είναι απίθανο να μου συμβεί και γι’ αυτό δεν αγχώνομαι.
Λάθος! Μόνο 3 στους 10 καρκίνους μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες που είχαν κάποιον κληρονομικό επιβαρυντικό παράγοντα. Άρα οι 7 στους 10 είναι τυχαίοι, σποραδικοί, εκτός λογικής και μπορεί να εμφανισθούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
7η άποψη Κάνω συχνά αυτοεξέταση. Εξετάζω κάθε μήνα τους μαστούς μου, όπως διάβασα σε ένα περιοδικό. Αν βρω κάτι ύποπτο θα πάω αμέσως στον ειδικό.
Λάθος! Το ότι εσείς δεν πιάνετε τίποτα στο μαστό σας δεν αποκλείει να υπάρχει κάτι. Γιατί δεν είστε εκπαιδευμένη στην ψηλάφιση. Αλλά και γιατί δεν είστε αμερόληπτη έναντι του εαυτού σας. Παρότι ο μαστός είναι όργανο ευπρόσιτο, η εξέταση μαστού δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά. Ακόμα και πολύπειροι γιατροί που έχουν εξετάσει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, συχνά τα βρίσκουν σκούρα σε δύσκολους οζώδεις μαστούς. Δεν σας αρνείται κανείς τη δυνατότητα να μάθετε το στήθος σας. Είναι μέρος του σώματός σας. Μην παραλείπετε όμως την εξέταση από τον ειδικό, επειδή εσείς δεν πιάσατε τίποτα. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται όχι για να αντικαθιστά την προληπτική ετήσια εξέταση μαστών από τον ειδικό μαστολόγο, αλλά ως αφορμή για το κλείσιμο εκτάκτου ραντεβού σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος.
8η άποψη Δυστυχώς έπαθα καρκίνο του μαστού. Αλλά δεν θα χρειαστεί να αφαιρέσουν όλο το στήθος μου, ούτε όλους τους λεμφαδένες της μασχάλης.
Σωστό! Η πρόοδος της τεχνολογίας μάς δίνει σήμερα τη δυνατότητα να αποφεύγουμε τις μαστεκτομές στα 2/3 των γυναικών, κάνοντας όμως ακτινοβολία στο μαστό που απομένει. Μπορούμε επίσης, πριν από την επέμβαση, να ξεχωρίσουμε σε ποιες ασθενείς υπάρχει μετάσταση στους λεμφαδένες της μασχάλης και μόνο σ’ αυτές να αφαιρέσουμε όλους τους λεμφαδένες, γλιτώνοντας έτσι από μια περιττή και σημαντικά επιβαρυντική επέμβαση τις υπόλοιπες ασθενείς, που οι λεμφαδένες τους δεν είχαν πρόβλημα. Είναι η τεχνική του «φρουρού λεμφαδένα», που αποτελεί καθημερινή πρακτική στα ειδικά κέντρα μαστού των προηγμένων ιατρικά χωρών.
Στην φωτό: Η Αντζελίνα Τζολί. Με τη διπλή μαστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε, έδωσε δημοσιότητα σε μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί.