- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την άνοιξη κι αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Είναι η εποχή που τρέχουμε πανικόβλητοι να γραφτούμε σε γυμναστήρια για να μας βρει η καλοκαιρινή σεζόν σε φόρμα. Επειδή όμως κάθε χρόνο το ίδιο κάνουμε και προκοπή δε βλέπουμε, φέτος αποφασίσαμε να ρωτήσουμε 1-2 βασικά πραγματάκια πριν πέσουμε με τα μούτρα στο πιο οικονομικό ή δημοφιλές για την εποχή πρόγραμμα. Βρήκαμε λοιπόν τον Στράτο Μπεζιριάνογλου, πτυχιούχο γυμναστή, στο όνομα του οποίου ορκίζονται όλα τα γυμνασμένα κορμιά των νοτίων προαστίων και να τι μάθαμε...
Δεν έχω γυμναστεί ποτέ και αποφασίζω ότι θέλω να το κάνω. Αρκεί απλά μια εγγραφή σε ένα γυμναστήριο;
Το να γραφτείς σε ένα γυμναστήριο είναι απλό, το δύσκολο είναι να επιλέξεις το σωστό καθώς θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες σου βελτιώνοντας τη σωματική σου κατάσταση και προστατεύοντας παράλληλα την αρτιμέλεια και την υγεία σου.
Ξεκίνα τώρα έχεις ήδη αργήσει...! Αυτή θα είναι η ωφελιμότερη απόφαση της ζωής σου, τόσο σε σωματικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο. Ένα πλήρες πρόγραμμα άσκησης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σωματικής σου κατάστασης, αναζωογονεί και βελτιώνει τον οργανισμό σου καθολικά χαρίζοντάς σου αίσθηση ευεξίας και θετικής διάθεσης!
Κυκλοφορούν αμέτρητα είδη γυμναστικής, όπως pilates, tabata, TRX, yoga, zumba, aerobic, crossfit και πόσα ακόμα. Πώς ξέρω ποιο ταιριάζει σε μένα;
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν τόσες και άπειρες ακόμη, με ελκυστικούς τίτλους και θεωρίες από όσους τις εμπορεύονται. Οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να σε πείσουν πως η δική τους μέθοδος είναι η πληρέστερη, αποδοτικότερη και ασφαλέστερη. Στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι όλα κατάλληλα για όλους. Αγνόησε ευγενικά όλους τους «ειδήμονες» που θα προσπαθήσουν να σε διορθώσουν ή να σε κατευθύνουν σύμφωνα με τις προσωπικές τους εμπειρίες. Δεν υπάρχουν κακές και καλές μέθοδοι γυμναστικής, καθεμία από αυτές έχει την ωφελιμότητα της, όλα εξαρτώνται όμως από το γυμναστή γι' αυτό θα πρέπει να συμβουλεύεσαι μόνο κάποιον εξειδικευμένο.
Άλλωστε, ένας πτυχιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής μπορεί να δημιουργήσει ένα πλήρες ασκησιολόγιο πατώντας σε οποιαδήποτε μέθοδο γυμναστικής, εφ’ όσον αυτή απευθύνεται πραγματικά στις ανάγκες σου και παράλληλα σου είναι ευχάριστο να γυμνάζεσαι με αυτή. Επομένως, για να ανακαλύψεις το είδος γυμναστικής που σου ταιριάζει περισσότερο χρειάζεται: 1) Έλεγχος με ορθές ιατρικές μεθόδους στα επίπεδα υγείας των σωματικών μας συστημάτων, 2) Αξιολόγηση των αναγκών που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των εξετάσεων και 3) Επιλογή ενός επαγγελματία γυμναστή για να μας κατευθύνει εύστοχα στη μέθοδο που αντιπροσωπεύει το προφίλ και τις ιδιαιτερότητές μας. Αν δεν έχεις περιορισμούς λόγω υγείας, δοκίμασε τα πάντα μέχρι να βρεις εκείνο που σου δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Υπάρχουν κι αυτοί που βαριούνται το γυμναστήριο. Ένα άθλημα δεν θα ήταν πιο ενδιαφέρων τρόπος εκγύμνασης;
Πιθανόν, η βασική διαφορά όμως είναι ότι πολλά από τα αθλήματα απομονώνουν τη σωματική εξέλιξη στο επίπεδο που αυτή ευνοεί την απόδοση επί τους αθλήματος. Υπεργυμνάζουν δηλαδή κάποιους μυς αφήνοντας «πίσω» άλλους, αυξάνοντας τις πιθανότητες τραυματισμών.
Τα αθλήματα πολλές φορές απαιτούν σωματικές ικανότητες και αντοχές που κάποιοι διαθέτουν λόγω γενετικών χαρακτηριστικών, ενώ άλλοι δεν έχουν καλλιεργήσει εφόσον δεν γυμνάζονταν. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το άθλημα είναι ένα στάδιο μετά τη γυμναστική. Συνήθως επικρατεί σύγχυση ανάμεσα σε αυτό που μας εκτονώνει ψυχολογικά και αυτό που χρειαζόμαστε σωματικά. Αν δεν έχεις γυμναστεί ποτέ στο παρελθόν, καλύτερα να ξεκινήσεις από το γυμναστήριο και να συμπληρώσεις αργότερα την γυμναστική σου με κάποιο άθλημα.
Δείτε εδώ εφτά ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι/ες στην αυλή του σπιτιού
Κι αν το budget μου δεν σηκώνει συνδρομή σε γυμναστήριο;
Σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει στο επιθυμητό το να ασχοληθείς με τη γυμναστική τελείως μόνος σου. Η συνδρομή σε ένα γυμναστήριο στις μέρες μας όμως δεν είναι ακριβή, η κάθε επίσκεψη κοστίζει φθηνότερα από ένα καφέ, ενώ σου προσφέρει πολλά περισσότερα. Τώρα, αν έχεις προβλήματα επιβίωσης σαφώς δίνεις εκεί προτεραιότητα, δεν θα ήταν όμως απαγορευτικό σε κόστος να συμβουλευθείς έναν καθηγητή φυσικής αγωγής -τουλάχιστον για κάποιες γενικές κατευθύνσεις- προκειμένου να αρχίσεις να γυμνάζεσαι με κάποιες βασικές ασκήσεις στο σπίτι, αποσκοπώντας στη διατήρηση της καλής σου υγείας.
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του personal trainer στην κινητοποίηση ενός πελάτη και στην επιτυχία ή την αποτυχία του προγράμματός του;
Ο ρόλος του ιδιωτικού γυμναστή ή personal trainer- είναι να δώσει τα ταχύτερα δυνατά αποτελέσματα, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στον γυμναζόμενο. Θα σκεφτεί για σένα άμεσα τις καταλληλότερες ασκήσεις, θα ελέγξει τις λεπτομέρειες που μεγιστοποιούν τα οφέλη των ασκήσεων, θα συνδυάσει με ιδανικό τρόπο τις περιόδους διαλειμμάτων ενδιάμεσα στα σετ και τις ασκήσεις, θα σου προγραμματίσει τις απαραίτητες για το επιθυμητό αποτέλεσμα προπονήσεις, θα σε προστατέψει από λάθη και πιθανούς τραυματισμούς, θα σε παρακινήσει και θα σε εμψυχώσει.
Ουσιαστικά χρησιμοποιείς την εμπειρία του και τις γνώσεις του για να γλιτώσεις χρόνο και τραυματισμούς, φτάνοντας γρήγορα και σωστά σε αποτελέσματα που μόνος σου ίσως να μην έφτανες και ποτέ. Επιπλέον, οι εμπειρίες που σου εντυπώνονται μέσα από τις προπονήσεις, σου δίνουν εφάπαξ την ικανότητα να γυμνάζεσαι αποδοτικότερα και ασφαλέστερα και μόνος σου μελλοντικά (πάντα σε σύγκριση με κάποιον που δεν είχε ποτέ μια εμπειρία personal training).
Ποιος είναι ο ιδανικός μέσος όρος χρόνου άθλησης την εβδομάδα και σε πόσο καιρό θα υπάρχουν ορατά αποτελέσματα;
Αναλόγως το άτομο, την ηλικία, τη φυσική κατάσταση, το χρόνο που μπορεί να διαθέσει κι άλλες παραμέτρους, ο προγραμματισμός διαφοροποιείται. Μιλώντας για ένα μέσο όρο αρχάριων ασκούμενων με φορτισμένη καθημερινότητα, θα πρότεινα δύο φορές/εβδομάδα το ελάχιστο και τέσσερις το μέγιστο. Το ιδανικό είναι μέρα παρά μέρα, διότι οι μύες του σώματος χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για να επανέλθουν πλήρως από την καταπόνηση της άσκησης. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό και οι προπονήσεις προκύπτουν συνεχόμενες ημέρες, καλό θα ήταν να γυμνάζονται διαφορετικά μέρη του σώματος, έτσι ώστε ο οργανισμός να έχει το περιθώριο να ανακάμψει και να αντέξει τη συστηματική καθημερινή εκγύμναση.
Αν θέλουμε να δούμε πιο γρήγορα αποτελέσματα, υποθέτω ότι μεγάλο ρόλο παίζει και η διατροφή...
Πολύ σωστά! Ό,τι διέγερση κι αν προκαλέσουμε στο ανθρώπινο σώμα μέσω της κίνησης υποστηρίζεται ενεργειακά από την ποιότητα και την ιδανική ποσότητα της τροφής μας, ενώ μετά το πέρας της άσκησης, παίζει το βασικότερο ρόλο στην αποκατάσταση και ενίσχυση της μυϊκής μας σύστασης. Τα συχνά γεύματα -ανά 3 ώρες- τοποθετημένα κατάλληλα σε περιεκτικότητα ανάλογα με το ποιο γεύμα αντιπροσωπεύουν, μπορούν να ωφελήσουν το μεταβολισμό του σώματος, ώστε τα αποτελέσματα και η απόδοση της άσκησης να φτάσουν στο μέγιστο δυνατό και η αναλογία λίπους – μυϊκής μάζας να γίνει πιο υγιής.
Σήμερα δουλεύουμε όλοι πολλές ώρες καθημερινά με αποτέλεσμα να αναβάλλουμε άλλες δραστηριότητές μας. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον να κάνει ώστε να παραμένει συνεπής στο πρόγραμμα γυμναστικής του;
Το συχνότερο φαινόμενο είναι η ψυχολογική κούραση. Τόσο αυτοί όμως, όσο και εκείνοι που δουλεύουν σε χειρωνακτικές εργασίες ή με εξαντλητικά ωράρια, θα πρότεινα να πηγαίνουν για γυμναστική αμέσως μετά τη δουλειά. Τόσο από την προσωπική μου εμπειρία, όσο και από το feedback που παίρνω από τους πελάτες μου γνωρίζω ότι αν γυρίσεις σπίτι έπειτα από μία ιδιαιτέρως κοπιαστική ημέρα, με σκοπό να ξεκουραστείς λίγο και έπειτα να πας γυμναστήριο, θα σε κερδίσουν η πείνα και η κούραση. Παρατήρησε πως την επόμενη μέρα -και παρόλο που παρέκαμψες την γυμναστική- θα είσαι υποτονικός και με πεσμένη απόδοση. Κρατήστε στο μέγιστο δυνατό τη συστηματικότητα στη γυμναστική και να θυμάστε ότι το σώμα μας την έχει ανάγκη πολύ περισσότερο όταν είναι πεσμένη η διάθεσή μας.
Επομένως, ποια θα λέγατε ότι είναι η συνταγή της επιτυχίας για ένα σωστά γυμνασμένο σώμα;
Λοιπόν, έχουμε και λέμε...
1) Κάνε μια έρευνα αγοράς και επέλεξε ένα χώρο όπου θα απολαμβάνεις υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών, από εξειδικευμένους καθηγητές φυσικής αγωγής, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι σου -για να έχεις λιγότερους αναβλητικούς παράγοντες.
2) Κατανάλωνε ισορροπημένα μικρές ποσότητες φαγητού 4 με 5 φορές την ημέρα, ακόμα καλύτερα συμβουλέψου ένα διαιτολόγο ή τον γυμναστή σου.
3) Μην δίνεις προτεραιότητα στον τρόπο γυμναστικής που σου αρέσει αλλά σε εκείνον που ο ειδικός θα σε κατευθύνει ότι χρειάζεσαι και ανταποκρίνεται στις σωματικές σου ανάγκες.
4) Μην αναβάλλεις τις προγραμματισμένες προπονήσεις, να γυμνάζεσαι όχι υπερβολικά αλλά απαραιτήτως συστηματικά. Ξεκουράσου επαρκώς μετά από κάθε προπόνηση (7-8 ώρες ύπνου).
5) Να παρακολουθείς τη σωματική σου εξέλιξη και να συμβουλεύεσαι ανά δίμηνο το γυμναστή σου για τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
6) Κατανόησε τη διαφορά μεταξύ καψίματος και πόνου. Η αίσθηση καψίματος σημαίνει ότι ο μυς γυμνάζεται, ο πόνος ότι κάτι δεν πάει καλά. Μην τον ζορίζεις. Αν επιμείνει συμβουλέψου έναν γιατρό και άλλαξε την άσκηση με κάποια άλλη.
7) Μην ακολουθείς τυφλά ό,τι διαβάζεις στο ίντερνετ. Διασταύρωσε την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της πηγής τους , πριν τρέξεις στο γυμναστήριο να τις εφαρμόσεις.
8) Μην τα παρατάς!
Ο Στράτος Μπεζιριάνογλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών, με 12ετή παρουσία στο χώρο της γυμναστικής και του αθλητισμού, με ειδίκευση στην αγωνιστική ενόργανη, την άρση βαρών και τη λειτουργική προπόνηση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το Stratos Bezirianoglou, ή επικοινωνήστε στο dna4training@gmail.com και το fb: Στράτος Μπεζιριάνογλου.
Φωτό: Θανάσης Καρατζάς