- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Αυστηρώς ακατάλληλες» για ανήλικους οι ταινίες που ανάβουν τσιγάρο (εικόνες)
Πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να προστατεύσει εκατομμύρια νέους από τη βιομηχανία του καπνού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να αξιολογούνται ως «ακατάλληλες» για ανηλίκους κάτω των 18 ετών όλες οι ταινίες στις οποίες οι ηθοποιοί καπνίζουν για να προστατευθούν εκατομμύρια παιδιά από τον εθισμό των καπνοβιομηχανιών. Ο ΠΟΥ σε νέα έκθεσή του χαρακτηρίζει τις σκηνές με τσιγάρο στην έβδομη Τέχνη ως το «τελευταίο οχυρό» προώθησης και διαφήμισης των προϊόντων καπνού.
«Οι περιορισμοί στη διαφήμιση προϊόντων καπνού γίνονται ολοένα και αυστηρότεροι. Ο κινηματογράφος παραμένει ένας από τους τελευταίους δίαυλους έκθεσης των νέων στη εικόνα του καπνιστή χωρίς κανένα περιορισμό», δηλώνει ο δρ. Ντάγκλας Μπέτσερ, επικεφαλής του τμήματος πρόληψης ασθενειών του ΠΟΥ.
Το 2014 το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών υπολόγισε ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότεροι από έξι εκατομμύρια νέοι ξεκινούν το κάπνισμα επηρεασμένοι από τους ήρωες των κινηματογραφικών ταινιών. Την ίδια χρονιά υπήρξαν σκηνές με κάπνισμα στο 44% του συνόλου των ταινιών του Χόλιγουντ και 36% των φιλμ τα οποία ήταν κατάλληλα για νεαρά άτομα.
Όπως εντοπίζει μια ειδική έρευνα στις ΗΠΑ, υπήρχε για αρκετό διάστημα μία μείωση στο κάπνισμα επί της οθόνης των ταινιών του Χόλιγουντ, όμως τις χρονιές 2013-2014 υπήρξε μια αλλαγή στις συνήθειες, με αποτέλεσμα από τότε να παρατηρείται μια διαρκής άνοδος.
Σε περίπτωση που επικρατήσει η εισήγηση του ΠΟΥ το Χόλιγουντ θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ο χαρακτηρισμός μίας ταινίας ως ακατάλληλη δια ανηλίκους είναι ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή μια ταινία και είναι γνωστές οι μάχες που δίνονται στην αντίστοιχη επιτροπή ώστε μία ταινία να μπορεί να επιτρέπεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.