- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Καρκίνος! Μια αρρώστια που τρομάζει, που δεν θέλεις να την σκέφτεσαι ,που όλοι εύχονται να μην τους τύχει ποτέ. Κι όμως μια μέρα ξυπνάς και ανακαλύπτεις ότι χτύπησε και τη δική σου πόρτα. Όταν συνέβη αυτό σε μένα (το 2004 και σε ηλικία 40 ετών), αισθάνθηκα ότι όλη η γη σύεται κάτω από τα πόδια μου. Οι πρώτες μου αντιδράσεις: φόβος, κλάματα, πόνος, απογοήτευση, λύπη τόσο για μένα όσο και για τους δικούς μου ανθρώπους, μα πάνω από όλα διάφορες σκέψεις για το τι θα γίνουν τα παιδιά μου. Ακολουθεί εγχείρηση, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες…..»
Κατερίνα
Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Κατερίνα, μια γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Μεταφέρει τη γνώση της, τη δύναμη και την ελπίδα της σε όλες μας…
«Ο καρκίνος του μαστού οφείλεται με μεγάλη πιθανότητα στο δυτικό τόπο ζωής. Θέλει τη γυναίκα αυτοδύναμη και ανταγωνιστική, χωρίς παιδιά ή με κύηση σε μεγάλη ηλικία και μόνο ένα παιδί».
Χρήστος Παπαδημητρίου Αν. Καθηγητής Π. Αθηνών, Υπ. Ογκολογικής Μονάδας Ν. Αλεξάνδρας.
«Μπορεί να είναι πια γνωστό ότι 1 στις 8 γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, παρόλα αυτά όμως στο άκουσμα μιας τέτοιας διάγνωσης τα συναισθήματα που διακινούνται σε μία γυναίκα είναι έντονα. Ανάλογα με τις πεποιθήσεις που μπορεί να έχει η γυναίκα αυτή για την ίδια την ασθένεια, για την ικανότητα της να την αντιμετωπίσει αλλά και για το μέλλον της, θα αντιδράσει με φόβο, θυμό, ή έντονη θλίψη».
Χριστιάνα Μήτση-Ψυχολόγος MSc
«Εργαλείο απέναντι στον καρκίνο του μαστού είναι μια θεραπεία.. μια στοχευμένη θεραπεία. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο σύγχρονος καρκίνος στις γυναίκες.»
Χρήστος Παπαδημητρίου, Παθολόγος –Ογκολόγος
Με τον κ. Παπαδημητρίου γνωριστήκαμε πρόσφατα, σε συνέντευξη τύπου για τις θεραπευτικές εξελίξεις σχετικά με το μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Τον συνάντησα ξανά στο νοσοκομείο Αλεξάνδρας, στο Ογκολογικό τμήμα, και είναι χαραγμένα βαθιά στο μυαλό μου τα πρόσωπα γυναικών – ασθενών και των ανθρώπων τους, με την αγωνία και τον σιωπηρό πόνο στο βλέμμα τους , να περιμένουν από εκείνον και τους υπόλοιπους γιατρούς, ένα ελπιδοφόρο νέο …. ένα φως.
«Από τη στιγμή ωστόσο της διάγνωσης, ο πιο βαθύς και κυρίαρχος φόβος μιας γυναίκας με καρκίνο του μαστού δεν είναι άλλος από την προσβολή άλλων οργάνων, δηλαδή τη μετάσταση». Χριστιάνα Μήτση-Ψυχολόγος MSc
«……Την εποχή εκείνη έτυχε να μάθω για κάποια γνωστή μας που και εκείνη είχε κάνει μετάσταση ότι δυστυχώς δεν τα κατάφερε και δεν είναι πια κοντά μας, οπότε και αυτό λειτούργησε πολύ αρνητικά μέσα μου στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Στη συνέχεια κινητοποιήθηκα πολύ γρήγορα και ύστερα από συνεννόηση με το γιατρό μου ξεκινήσαμε πρώτα με ορμονοθεραπεία για να δούμε αν θα ανταποκριθεί η νόσος…»
Κατερίνα
«Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο ευαίσθητος στην ορμονοθεραπεία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα θεραπευτικές επιλογές για την προχωρημένη ή μεταστατική νόσο είναι σχετικά περιορισμένες. Έτσι υπάρχει άμεσα η ανάγκη για την ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών και εξατομικευμένων θεραπειών, που θα συνοδεύονται και από λιγότερες – σε σχέση με τη χημειοθεραπεία- ανεπιθύμητες ενέργειες».
Χρήστος Παπαδημητρίου, Παθολόγος –Ογκολόγος
«Μέσα σε ένα μήνα φάνηκε σταθεροποίηση της κατάστασης πράγμα το οποίο ήταν πολύ θετικό και για ενάμιση χρόνο έκανα την θεραπεία αυτή με πολύ καλή ανταπόκριση. Στο διάστημα αυτό της καινούργιας θεραπείας ‘ άρχισα να διαβάζω διάφορα sites στο internet σχετικά με τη μετάσταση του μαστού και σε ένα από αυτά είδα για το σύλλογο γυναικών με καρκίνο μαστού «Αλμα Ζωής».
Κατερίνα
«Στη φάση του προχωρημένου καρκίνου μαστού, μια γυναίκα έχει ανάγκη από έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση σχετικά με τις νέες στοχευμένες θεραπείες αλλά και με τις κλινικές δοκιμές μιας και η πρόοδος στην ογκολογία επιτρέπει τη χρήση νέων και αποτελεσματικών φαρμάκων που μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής».
Χριστιάνα Μήτση-Ψυχολόγος MSc
Πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το everolimus (Afinitor) για τη θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με την πιο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού προχωρημένου σταδίου, δηλαδή ορμονοθετικό καρκίνο. Σύμφωνα με τα δεδομένα μελέτης Φάσης ΙΙΙ (BOLERO 2), όπου συμμετείχαν περισσότερες από 700 ασθενείς, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το everolimus σε συνδυασμό με την εξεμεστάνη υπερδιπλασίασε την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε 11 μήνες (από 4,1) και ταυτόχρονα μείωσε κατά 55% τον κίνδυνο επιβίωσης της νόσου σε σχέση με τη μονοθεραπεία με εξεμεστάνη.
«Το ξέρω ότι η ζωή μου από δω και πέρα θα είναι ένας συνεχής αγώνας , όμως έχω μάθει να παλεύω και πιστεύω ότι έχω πάντα δίπλα μου έναν φύλακα άγγελο και ότι κάθε καινούργια αλλαγή την ανακαλύπτω σχετικά γρήγορα. Φυσικά όχι μόνο η ζωή μου αλλά και ή ζωή όλης μου της οικογένειάς έχει αλλάξει, όμως είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και παλεύουμε όλοι μαζί».
Κατερίνα
«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” από το 1988 έχει σαν στόχο την απομυθοποίηση του καρκίνου του μαστού, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τις μεθόδους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης αλλά και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς που νοσούν με καρκίνο του μαστού σε οποιαδήποτε φάση της ασθένειας και αν βρίσκονται».
Χριστιάνα Μήτση-Ψυχολόγος MSc
«Το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορεί να δώσει κανείς είναι να ξεκινήσει τη μαστογραφία στα 35 και από εκεί και πέρα από τα 40 και πάνω για όλη της τη ζωή. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο ευαίσθητος στην ορμονοθεραπεία αλλά και ο πιο ιάσιμος». Χρήστος Παπαδημητρίου, Παθολόγος –Ογκολόγος
«Αυτό θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και όλες οι γυναίκες που περνούν την ίδια εμπειρία με μένα, να κάνουν κουράγιο, να έχουν δύναμη και θέληση για ζωή.
Θέλω να πω επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμπαραστέκονται στον αγώνα μας». Κατερίνα
Σε αυτή την τόσο ταραγμένη, για την υγεία, περίοδο χωρίς την έκδοση δελτίου τιμών για νέα φάρμακα εδώ και 2 χρόνια, αποτελεί εγκληματική ενέργεια ο αποκλεισμός όλων αυτών που έχουν ανάγκη, από νέες και καινοτόμες θεραπείες. Θεραπείες που προσφέρουν όχι μόνο περισσότερο χρόνο στους ασθενείς, αλλά καλύτερη ποιότητα ζωής γι΄ αυτούς και τους οικείους τους.