- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κλασικός Μαραθώνιος
Το μοναδικό Ολυμπιακό αγώνισμα που το όνομά του προέρχεται από ελληνικό τοπωνύμιο.
Γράφει ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, Φετινός πανελλήνιος πρωταθλητής στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, με χρόνο 2.24’.10’’, 7ος στη γενική κατάταξη
Το μοναδικό Ολυμπιακό αγώνισμα που το όνομά του προέρχεται από ελληνικό τοπωνύμιο. Μια διαδρομή που αποτελεί φόρο τιμής στον ημεροδρόμο αγγελιαφόρο οπλίτη, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα της νίκης, μετά τη μάχη του Μαραθώνα, στην Αθήνα και μετά ξεψύχησε εξουθενωμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η απόσταση του μαραθωνίου, διεθνώς, όπως έχει οριστεί από τη διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι 42.195 μέτρα ακριβώς, όσο και η απόσταση Μαραθώνας-Αθήνα (Καλλιμάρμαρο). Πρόκειται για σκληρό αγώνισμα, καθώς δοκιμάζεται η σωματική αντοχή του αθλητή, ο οποίος μετά τα 3/4 του αγώνα χρειάζεται και αρκετά ψυχικά αποθέματα ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι απλά ο τερματισμός είτε το κυνήγι μιας επίδοσης. Σε όλη την υφήλιο διοργανώνονται Μαραθώνιοι όπου κατά περιπτώσεις ξεπερνούν τις 40.000 συμμετοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μαραθώνιος του Τόκιο, όπου οι αιτήσεις φτάνουν τις 350.000, όμως για λόγους ασφαλείας αλλά και για να διατηρηθούν οι παροχές προς τους δρομείς σε υψηλό επίπεδο, περιορίζονται από τους διοργανωτές στις 40.000 περίπου.
Είναι σίγουρα το πιο μαζικό άθλημα που υπάρχει, όχι τυχαία βέβαια. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται σε 2 βασικούς λόγους πέραν των άλλων. Αρχικά πολύς κόσμος βάζοντας στόχο τον τερματισμό και μόνο, θέτει μια πρόκληση στον εαυτό του, τονώνοντας την αυτοπεποίθησή του, με αποκορύφωμα την ώρα του αγώνα και του τερματισμού, όπου τα πρωτόγνωρα συναισθήματα είναι τόσο δυνατά με αποτέλεσμα σπάνια κάποιος να μείνει στη μία συμμετοχή. Έτσι αρχίζει μια νέα σελίδα, είτε για να ξεφύγουμε απο τον νέο καθιστικό τρόπο ζωής, με τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, είτε για διακοπή του καπνίσματος είτε για απώλεια περιττών κιλών κτλ. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος έχει να κάνει με το τρέξιμο γενικά. Είναι η πιο απλή μορφή άσκησης, όπου μπορεί ο καθένας να ασχοληθεί, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε τερέν (π.χ. άσφαλτος, χωματόδρομος, γήπεδο, μονοπάτι, παραλία κτλ.) και βέβαια κάτω απο οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (όχι ακραίες βέβαια). Επιπροσθέτως τα αποτελέσματα απο την αερόβια άσκηση που προσφέρει είναι άμεσα.
Όσον αφορά εμένα, για δεύτερη φορά στέφτηκα Πανελλήνιος Πρωταθλητής στην ιστορική αυτή διαδρομή, σε μια Ολυμπιακή χρονιά όπου ο βασικός στόχος ήταν η πρόκριση για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Για αυτό λοιπόν με τον προπονητή μου Νίκο Πολιά επιλέξαμε να αγωνιστούμε στο μαραθώνιο του Άμστερνταμ (16/10, όπου σημείωσα νέο ατομικό ρεκορ με 2.19’.17’’, με το όριο για τους Ολυμπιακούς να είναι 2.18’.00’’), λιγότερο από ένα μήνα νωρίτερα απο τον Κλασικό μαραθώνιο. Όπως καταλαβαίνετε το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και δεν ήξερα πώς θα αντιδράσω σε δύο τόσο μεγάλες επιβαρύνσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως με τις οδηγίες και την εμπειρία του παλιού, έξι φορές πρωταθλητή, Νίκου Πολιά, καταφέραμε και πήραμε τη νίκη, που του την αφιερώνω, όπως και στη γυναίκα μου που μόλις δύο εβδομάδες πριν μάθαμε ότι είναι έγκυος.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Salomon, την εταιρεία που μου παρέχει αθλητικό υλικό υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας. Μια ακόμα πολύ σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια αυτή είναι η στήριξη από το φίλο κ. Δ. Πετρόπουλο και το μασέρ Σ. Βελκόπουλο (www.trm.gr). Βέβαια λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας η νίκη αυτή ανήκει και στις ένοπλες δυνάμεις μας, στο ΑΣΑΕΔ, και στους Έλληνες Βατραχανθρώπους όπου ανήκω. Στόχος πλέον είναι ένας μαραθώνιος την ερχόμενη άνοιξη για την επίτευξη του Ολυμπιακού ορίου με πιθανότερο τον Μαραθώνιο του Ρότερνταμ ανήμερα του Πάσχα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συζήτηση με τον Παθολόγο Ογκολόγο Γεώργιο Λύπα
Ενημερωτική εκδήλωση από την PMI Science
Η αλήθεια για την αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού και ΔΕΠ-Υ: επιδημία ή αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας;
Πώς ήταν ο αγώνας των 5 χλμ με τη χρήση των συσκευών Samsung Galaxy
Επιλογή τόσο για νέους και ηλικιωμένους όσο και για αθλητές
14 Νοεμβρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Τι έδειξε διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχε και Έλληνας ειδικός
Λύσεις που δεν περιορίζονται μόνο στη ρύθμιση της γλυκόζης
Τα 643 εκατομμύρια θα φτάσουν οι διαβητικοί έως το 2030 και σε 783 εκατομμύρια έως το 2045
Πώς δρα η ουσία που ανακουφίζει από την έντονη επιθυμία για νικοτίνη
Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
Από τότε που η κόρη του διαγνώστηκε με διαβήτη 1, αγωνίζεται στους πιο σκληρούς αγώνες του κόσμου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό
Σκοπός η προώθηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη θεραπευτικών αντισωμάτων
Η Ελένη Τσολάκη πρέσβειρα της καμπάνιας για τη συγκέντρωση πόρων
Από τα υψηλότερα επίπεδα στρες δηλώνει η Ελλάδα
Οι παράγοντες που προδιαθέτουν για υψηλό κίνδυνο
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με διαβήτη θα εκδηλώσουν την πάθηση
Γαστρεντερολόγος προειδοποιεί για τους κινδύνους που αυτή η συνήθεια επιφυλάσσει στο εντερικό μας σύστημα
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: 2ο Diabetes Empowerment Forum
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.