- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι περισσότεροι άνθρωποι «φοβούνται» τον οδοντίατρο, εάν όμως είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτόν και τον καρδιολόγο τι θα προτιμούσαν; Η σύγκριση με την πρώτη ματιά δείχνει ατυχής, όμως δεν είναι. Κι αυτό γιατί όλες οι τελευταίες ιατρικές μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η στοματική υγιεινή αποτελεί τον καθρέφτη της συνολικής μας υγείας, καθώς τα χαλασμένα δόντια και ούλα μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, στην ανάπτυξη νόσων του αναπνευστικού, ακόμα και στη γέννηση ελλιποβαρών βρεφών.
Τα καλά νέα είναι ότι η διατήρηση μιας σωστής στοματικής υγιεινής τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση, αρκεί να ακολουθούμε κάποιους κανόνες. Ο πρώτος είναι η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ακόμα κι αν δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο εμφανές πρόβλημα, ένας πόνος για παράδειγμα, η προληπτική εξέταση ανά εξάμηνο είναι απαραίτητη. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αν δεν φροντίζουμε οι ίδιοι τη στοματική μας υγιεινή ο οδοντίατρος δεν θα καταφέρει τίποτα. Και ο πρώτος και καλύτερος σύμμαχός μας είναι το συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών, δύο φορές ημερησίως ή, ιδανικά, μετά από κάθε γεύμα. Μην ξεχνάτε ότι τελείως απαραίτητο θεωρείται το βούρτσισμα πριν από τον ύπνο, καθώς στη διάρκειά του μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του σάλιου και η αντιμικροβιακή δράση του. Να θυμάστε ότι το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να διαρκεί δύο λεπτά. Το βιαστικό των 30 δευτερολέπτων δεν καθαρίζει, απλώς δίνει την αίσθηση της φρεσκάδας.
Η ευαισθησία των δοντιών
Ένας στους τρεις ενήλικες, κυρίως μεταξύ 20 και 50 ετών, υποφέρουν από τη γνωστή «ευαισθησία των δοντιών», η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε πολύ επίμονου βουρτσίσματος είτε λόγω ασθένειας των ούλων. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση εμφανίζεται όταν ένα ευαίσθητο σημείο του δοντιού, η οδοντίνη, μένει εκτεθειμένη λόγω υποχώρησης των ούλων ή διάβρωσης από οξέα που προέρχονται από τροφές και ποτά, που μπορεί να μαλακώσουν το σμάλτο του δοντιού απομακρύνοντάς το. Και σε αυτή την περίπτωση το σωστό βούρτσισμα με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα αποτρέπουν από την εμφάνιση του προβλήματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.