- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Σεξουαλική εκβίαση μέσω Διαδικτύου
Έντεκα καταγγελίες από την αρχή του χρόνου στη SafeLine
Η σεξουαλική εκβίαση (sextortion) αποτελεί μια νέα μορφή εκβίασης που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στο διαδικτυακό κόσμο, σε συνδυασμό με άλλα φαινόμενα όπως το sexting, δηλαδή την ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου, ειδικά μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων. Οι νέοι, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεν αντιλαμβάνονται πολλές φορές τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων μέσω των νέων τεχνολογιών.
Στη σεξουαλική εκβίαση, ο θύτης προσεγγίζει το θύμα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο όπως το Facebook, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία (ενώ πολλές φορές μπορεί να παριστάνει ακόμα και ανήλικο αγόρι ή κορίτσι). Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει είτε χρήματα είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου, προκειμένου να μη δημοσιεύσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο Διαδίκτυο ή για να μην το αποστείλει σε γνωστούς και φίλους του θύματος. Αυτά τα άτομα πολύ συχνά είναι πρώην σύντροφοι των θυμάτων και χρησιμοποιούν την απειλή για να αναγκάσουν το θύμα να επανασυνάψει ερωτική σχέση μαζί τους ή για να πάρουν εκδίκηση (revenge porn).
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η SafeLine στα παιδιά που συνήθως είναι ευκολότεροι στόχοι, μιας και δείχνουν πολύ πιο εύκολα εμπιστοσύνη σε άτομα κάθε φύλου και ηλικίας που γνωρίζουν στο Διαδίκτυο. Οι δράστες εκμεταλλεύονται την παιδική αφέλεια και στοχοποιούν παιδιά που ανοίγονται εύκολα σε άλλα άτομα μέσω του Διαδικτύου ή που δημοσιεύουν συχνά φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα. Όταν κάποιο παιδί, αλλά και ενήλικος, πέφτει θύμα σεξουαλικής εκβίασης, συχνά βιώνει αυτό που του συμβαίνει με αυξημένα αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου, ενώ κάποιες φορές η θυματοποίηση μπορεί να διαρκέσει τόσο καιρό, που να το οδηγήσει σε τάσεις αυτοκαταστροφής.
Η σεξουαλική εκβίαση αποτελεί έγκλημα (τιμωρείται με το απλό έγκλημα της εκβίασης), ενώ η διάδοση, κοινοποίηση ή αποστολή εικόνων παιδικού σεξουαλικού περιεχομένου, μπορεί να στοιχειοθετήσει το έγκλημα της παιδικής πορνογραφίας.
Για να σταματήσουν τη σεξουαλική εκβίαση και τη θυματοποίηση, τα παιδιά πρέπει να επικοινωνήσουν με κάποιον - συνήθως με τους γονείς τους, κάποια Γραμμή Καταγγελιών ή την αστυνομία. Η SafeLine, η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, έχει δεχθεί από την αρχή του έτους ήδη 11 καταγγελίες για σεξουαλική εκβίαση, ενώ για το 2015 ο αριθμός των σχετικών αναφορών που δέχτηκε ανήλθε στις 24.
Η SafeLine προτρέπει τους γονείς να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις δραστηριότητες των παιδιών τους όταν κάνουν χρήση διαδικτυακής κάμερας, να συζητούν μαζί τους για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, καθώς και να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις ασφαλείς ρυθμίσεις στα κινητά τους τηλέφωνα και τις συσκευές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να παραβιαστούν τα δεδομένα τους από κάποιον τρίτο.
Εάν πιστεύετε ότι εσείς ο ίδιος ή κάποιος τρίτος έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκβίασης μέσω Διαδικτύου, σας συμβουλεύουμε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή καταγγελιών SafeLine, υποβάλλοντας καταγγελία είτε μέσω της ιστοσελίδας της (www.safeline.gr/report) ανώνυμα ή επώνυμα, είτε μέσω της ηλεκτρονικής της διεύθυνσης στο report@safeline.gr, ή στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210 6476464.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.