Wine & Spirits

Wine Tips

15 μυστικά και χρήσιμα tips που ίσως δεν γνωρίζετε για το κρασί

Γιάννης Δημόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 517
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

7+7: Κρασιά μέχρι 7 ευρώ που αξίζουν

Ποιοτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα που εκφράζουν τις ποικιλίες τους με συνέπεια, δεν θα σας «προδώσουν» σε ένα τραπέζι και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

Λευκά

Βηλάνα Λυραράκη

Γιορτή Σεμέλη

Ντάμα Κούπα Λαζαρίδης

Σαββατιανό Κοκοτός

Λευκός Κατώγι Αβέρωφ

Παράγκα Κυρ-Γιάννη

Λευκή Στροφιλιά

Κόκκινα

Κοτσιφάλι Λυραράκη

Γιορτή Σεμέλη

Ρήγα Κούπα Λαζαρίδη

Enotria Δουλουφάκης

Ορεινός Σπυρόπουλου

Άκρες Σκούρα

Νεμέα Μπουτάρη


14 ακριβά ελληνικά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσεις

Είναι τα λεγόμενα premium, δηλαδή κρασιά που τα σταφύλια έχουν επιλεγεί από το καλύτερο αμπέλι του παραγωγού, έχουν οινοποιηθεί με τις υψηλότερες προδιαγραφές, είναι πολύπλοκα και εκφράζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας από την οποία προέρχονται. Τα περισσότερα έχουν δυνατότητα μακράς παλαίωσης.

Λευκά

Καβαλιέρος Σιγάλας

Λούρος Χατζηδάκης

Όβηλος Βίβλια Χώρα

Δέκα Οινογένεσις

Dum Vinum Sperum Σκούρα

Βαρέλι Αργυρού

Chardonnay Γεροβασιλείου

Κόκκινα

One Κτήμα Άλφα

Terroir Παπαϊωάννου

Συλλογή Κτήμα Αβαντίς

Διάπορος Κυρ-Γιάννη

4 Αϊβαλής

Λαβύρινθος Σκούρα

Μαυροτράγανο Σιγάλας


Αναζητώντας άγνωστες ελληνικές ποικιλίες

Υπάρχουν αρκετές ξεχασμένες ελληνικές ποικιλίες που έχουν ενδιαφέρον και πιθανόν να μην έχετε δοκιμάσει. Κάποιες από αυτές έχουν αρχίσει πρόσφατα να καλλιεργούνται και πάλι συστηματικά. Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει ενδεικτικά τέσσερις λευκές και τέσσερις κόκκινες ποικιλίες παραγωγών με τις πιο ενδιαφέρουσες εμφιαλώσεις. Αναζητήστε τις στις διακοπές σας γιατί συνδυάζονται τέλεια με τα τοπικά προϊόντα και φαγητά, εκφράζουν τον τόπο και έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Λευκές

Μαλαγουζιά: Αβαντίς, Γεροβασιλείου, Παπαγιάννη

Ρομπόλα: Κοσμετάτου, Μερκούρη

Κυδωνίτσα: Θοδωράκος, Μονεμβάσιος

Βιδιανό: Δουλουφάκης, Μιχαλάκης, Λυραράκης

Κόκκινες

Μαυροτράγανο: Σιγάλας, Χατζιδάκης, Αργυρός

Λημιώνα: Ζαφειράκης, Θεόπετρα

Λιάτικο: Οικονόμου, Δουλουφάκη

Μαυροδάφνη ξηρή: Μερκούρη, Παρπαρούση


Παγώνουμε τα κόκκινα;

Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος για τα κόκκινα κρασιά είναι η θερμοκρασία δωματίου. Λάθος. Τα κόκκινα κρασιά αναδεικνύουν τα αρώματα και τη γεύση τους σε θερμοκρασία που είναι ελάχιστα ψυχρότερη από τη θερμοκρασία δωματίου. Θα βγάλουν καλύτερα τα αρώματά τους σε θερμοκρασία μεταξύ 15 και 18 βαθμών (16 βαθμοί είναι το ιδανικό). Μπορούμε να «ζεστάνουμε» ένα κόκκινο κρασί βάζοντας το μπουκάλι κάτω από το νερό της βρύσης. Δεν χρησιμοποιούμε καυτό νερό, θα πρέπει να είναι ελάχιστα πιο ζεστό από τη θερμοκρασία δωματίου.


Παγώνουμε το Cabernet Sauvignon;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία στην οποία το έχουμε φυλαγμένο. Αν το κρασί βρισκόταν κλειστό σε θερμοκρασία δωματίου, τότε θα πρέπει να το βάλουμε για 30 λεπτά περίπου στο ψυγείο πριν το σερβίρουμε. Αν το φυλάμε σε κάβα στη σωστή θερμοκρασία, τότε θα πρέπει να το «ζεστάνουμε» ελάχιστα αφήνοντάς το σε θερμοκρασία δωματίου για 30 περίπου λεπτά. Έτσι θα απολαύσουμε όλα τα υπέροχα αρώματά του.


Πώς να διατηρήσουμε τη σωστή θερμοκρασία καθώς πίνουμε

Το κρασί που έχεις πια σερβίρει στα ποτήρια σιγά-σιγά θα ζεσταίνεται προκαλώντας λεπτές αλλαγές στον «χαρακτήρα» του. Για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του καθώς το πίνεις και να του επιτρέψεις να «εναρμονιστεί» σταδιακά με τη θερμοκρασία του δωματίου, να κρατάς πάντα το ποτήρι από το πόδι.


Hangover: 6 απλά βήματα για να το νικήσεις

1. Ξυπνήστε νωρίς. Μπορεί να ακούγεται «παράλογη» συμβουλή αλλά παίζει σημαντικότατο ρόλο στη θεραπεία. Όταν ξυπνάτε, ξυπνάει και ο μεταβολισμός σας, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.

2. Περπατήστε για 30 λεπτά ή τρέξτε όχι περισσότερο από 10 με 15 λεπτά. Αυτό είναι αρκετό για να «ιδρώσετε» λίγο και να φεύγουν οι τοξίνες από το σώμα.

3. Πιείτε πολύ νερό. Για αρχή τουλάχιστον δυο ποτήρια μαζί. Ακόμη κι αν δεν διψάτε, πιέστε τον εαυτό σας να το κάνει. Πάρτε και ένα ελαφρύ παυσίπονο για τον πονοκέφαλο. Δεν χρειάζονται πιο βαριά φάρμακα, ήδη το συκώτι εργάζεται υπερωρίες προσπαθώντας να εξουδετερώσει το αλκοόλ.

4. Κάντε ένα ντους με το νερό να μην καίει αλλά αντίθετα να είναι λίγο δροσερό.

5. Αποφύγετε το αλκοόλ καθώς και τα πολύ λιπαρά φαγητά.

6. Πάρτε έναν 20λεπτο μεσημεριανό ύπνο έχοντας πρώτα καταναλώσει ένα φλιτζάνι καφέ.


10 «ποτέ» και 1 «πάντα» του σερβιρίσματος

1. Ποτέ δεν βάζουμε ένα κρασί στην κατάψυξη.

2. Ποτέ δεν βάζουμε παγάκια στο κρασί όσο ζεστό κι αν είναι. 

3. Ποτέ δεν γεμίζουμε το ποτήρι του κρασιού παραπάνω από τα τρία έβδομα. 

4. Ποτέ δεν αποθηκεύουμε για καιρό τα κρασιά στο ψυγείο. 

6. Ποτέ δεν σερβίρουμε τα παλαιά κρασιά πριν από τα φρέσκα.

7. Ποτέ δεν κρύβουμε την ετικέτα όταν σερβίρουμε. 

8. Ποτέ δεν ξεχνάμε να μυρίσουμε τον φελλό όταν ανοίγουμε τη φιάλη. Αν μυρίζει μούχλα το αποσύρουμε αμέσως.

9. Ποτέ δεν σερβίρουμε κρασί σε ποτήρια που μόλις αγοράσαμε χωρίς να τα πλύνουμε.

10. Ποτέ δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας. 

Πάντα έχουμε μια σαμπανιέρα στο τραπέζι, το κρασί στο ποτήρι ζεσταίνεται γρήγορα.


Αν δεν έχεις κελάρι

Η εμμονή να φυλάει κάποιος τα κόκκινα κρασιά του στη σωστή θερμοκρασία μπορεί να θεωρείται εξεζητημένο, «αριστοκρατικό» και σνομπ, αλλά δεν είναι. Η καλύτερη θερμοκρασία να φυλάς τα κρασιά είναι από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν είσαι συλλέκτης και διατεθειμένος να πληρώσεις για ένα ψυγείο κρασιών ή να χτίσεις ένα κελάρι στο σπίτι σου και απλά έτυχε να σου δωρίσουν ή να αγοράσεις ένα καλό κόκκινο κρασί για να το ανοίξεις σε μια εξαιρετική περίπτωση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι άλλα μέρη του σπιτιού για να το αποθηκεύσεις (αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα). Δυο από τα καλύτερα σημεία είναι:

Στο υπόγειο μακριά από συσκευές όπως πλυντήρια, στεγνωτήρια ή καυστήρες. Τοποθέτησέ το στο πάτωμα ή όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό, καθώς εκεί η θερμοκρασία διατηρείται πάντα δροσερή, σε κάποια γωνία ή σε ένα σκοτεινό ντουλάπι και σε πλάγια θέση, έτσι ώστε να μη στεγνώσει ο φελλός. Τα κρασιά θα διατηρηθούν για περίπου 2 χρόνια αν αποθηκευτούν έτσι.

Αν δεν έχεις υπόγειο, το κάτω μέρος μιας ντουλάπας που δεν ανοίγει συχνά είναι επίσης καλή λύση. Μπορείς να τα αφήσεις εκεί για ένα χρόνο περίπου, όχι παραπάνω.

Αφού ανοίξεις μια φιάλη συντήρησέ την οπωσδήποτε στο ψυγείο.


Που να ΜΗΝ αποθηκεύεις τα κρασιά

Ποτέ δίπλα σε θερμαντικά σώματα ή συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα. Καλό είναι λοιπόν να μην τα φυλάμε στην κουζίνα, ακόμη κι αν διαθέτει ράφια με τις ειδικές σχάρες για τη φύλαξη κρασιών καθώς η υγρασία και η ζέστη που δημιουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές, το ψυγείο, ο φούρνος, το πλυντήριο πιάτων, καταστρέφουν με τον καιρό τα κρασιά.


Κρασί και τυριά. Συνδυάστε τα σωστά

Cabernet Sauvignon + ώριμο τσένταρ και πιπεράτα τυριά

Shiraz + καπνιστό gouda

Pinot Noir + Gruyere

Sauvignon blanc + κατσικίσια τυριά

Prosecco + asiago

Riesling + φοντί

Chardonnay + triple cream cheese

Vintage port + stilton


Πώς μεταγγίζουμε το κρασί

Όταν μεταγγίζουμε ένα παλιό κρασί σε ειδική καράφα φροντίζουμε η ροή του κρασιού να είναι αργή αλλά χωρίς να σταματάμε. Για να πιούμε το κρασί που έχουμε «μεταγγίσει» υπολογίζουμε 1 ώρα μετά, για κάθε δέκα χρόνια. Ισχύει κυρίως για τα παλαιά κόκκινα κρασιά τα οποία χρειάζονται απαραιτήτως μετάγγιση ώστε η επαφή με τον αέρα να τα οξυγονώσει και να τους επιτρέψει να ξεδιπλώσουν όλα τα χαρίσματά τους. Ειδικά τα «μεγάλα» κρασιά, χρειάζεται να «αναπνεύσουν» αρκετή ώρα πριν τα γευτούμε.


4 tips για να «ενισχύσουμε» τη γεύση των φθηνών κρασιών

• Κουνάμε τη φιάλη και περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να εξαφανιστούν τυχόν φουσκάλες στην επιφάνειά του.

• Με ένα λεπτό σουρωτήρι φιλτράρουμε τυχόν κατακάθια.

• Στριφογυρίζουμε το ποτήρι από το πόδι.

• Περιμένουμε. Αν σερβίρουμε ένα όχι και τόσο καλό κρασί, η γεύση και τα αρώματά του θα είναι σαφώς καλύτερα μετά από περίπου 30 λεπτά.


Δεν το ήπιαμε όλο. Να το χύσουμε; tips για να συντηρούμε το ανοιγμένο κρασί

1. Το ψυγείο μπορεί να διατηρήσει φρέσκο ένα κρασί, ακόμη και τα κόκκινα. Όταν τα κρασιά αποθηκεύονται σε κρύες θερμοκρασίες οι χημικές ζυμώσεις, όπως η οξείδωση, επιβραδύνονται. Αν βάλουμε ένα κρασί με το φελλό του στο ψυγείο, θα διατηρηθεί σχετικά φρέσκο για 3 έως 5 μέρες περίπου.

2. Φυλάμε τα ανοιγμένα κρασιά πάντα όρθια ώστε το κενό στο μπουκάλι που έχει πάρει αέρα να είναι μικρότερο.

3. Αν δεν θέλουμε να αγοράσουμε εργαλεία συντήρησης κρασιών, καλό θα είναι να «μεταγγίζουμε» το κρασί που δεν ήπιαμε σε άλλο μικρότερο μπουκάλι, οπότε και ο αέρας μέσα σε αυτό καταλαμβάνει μικρότερο χώρο.

4. Αποφεύγουμε μεγάλες και απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία που καταστρέφουν τα κρασιά, όπως από πολύ κρύα να ζεσταίνονται αμέσως.


Φωτό: Έργο της Μποβιάτσου Λαμπρινής από την έκθεση Δρυός Ανάγνωσμα - η Τέχνη στο Βαρέλι