- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τέχνη και οινοποσία: Ταιριάζοντας ζωγραφικούς πίνακες με αντίστοιχα κρασιά
Πίνακες που παραπέμπουν σε γεύσεις και συνδυάζονται με το κατάλληλο λευκό, ροζέ και κόκκινο κρασί


Μια βραδιά αφιερωμένη στην τέχνη και οινοποσία, στην Γαλλική Πρεσβεία
Η γεύση του κρασιού, τα αρώματα και η υφή του συνθέτουν μια αισθητική εμπειρία που παραπέμπει την απόλαυση της τέχνης. Τόσο η απόλαυση του κρασιού όσο και το να παρακολουθείς έργα τέχνης, μπορούν να σου προκαλέσουν συναισθήματα και σκέψεις, να αποτελέσουν αντικείμενο ανάλυσης και συζήτησης. Τί γίνεται λοιπόν όταν αυτά τα δύο παντρευτούν;

Στο πλαίσιο της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας «Merci chef», η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα διοργανωσε μια βραδιά γευσιγνωσίας οίνων συνδυαστικά με έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη γαστρονομία. Εκεί, ο Κρητικός σεφ/καλλιτέχνης Ιωσήφ Πετρώφ ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους μέσα από δώδεκα πίνακές του, τους οποίους η σομελιέ Σοφία Τσίκου "πάντρεψε" με γαλλικά και ελληνικά κρασιά.

Ο Ιωσήφ Πετρώφ, μετά το πέρας των σπουδών του πάνω στην τέχνη της μαγειρικής στο εξωτερικό συνέχισε να εργάζεται σε μεγάλα γαλλικά εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin στην Λυών και στο Λονδίνο όπου και κατείχε ιεραρχικά υψηλές θέσεις μέσα στην κουζίνα αυτόν των εστιατορίων. Τα τελευταία χρόνια που βρίσκετε στην Ελλάδα διδάσκει το μάθημα της μαγειρικής τέχνης σε Ιδιωτικά και Δημόσια εκπαιδευτήρια καθώς επίσης είναι Chef de Cuisine σ ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στην πόλη τον Χανίων. Η Σοφία Τσίκου, σομελιέ, έχοντας διανύσει πάνω από μία δεκαετία στο χώρο της εστίασης, είναι δημιουργός του podcast "Στο κελάρι" όπου μιλά για το κρασί, τα αποστάγματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ, συζητώντας με οινόφιλους και επαγγελματίες του χώρου.
Πώς μπορεί να "παντρευτεί" ένας πίνακας ζωγραφικής με ένα συγκεκριμένο κρασί; Σε αυτό παίζουν ρόλο τα χρώματα και οι υποτόνοι που χρησιμοποιούνται στον πίνακα όπου θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε αυτούς του κρασιού. Έπειτα η ατμόσφαιρα που το χαρακτηρίζει, για παράδειγμα ένας πίνακας που αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας και αρμονίας, ενδεχομένως να ταίριαζε με ένα ήπιο, λεπτό λευκό κρασί κι αντίστοιχα ένα έργο που προκαλεί πιο έντονα συναισθήματα, με ένα "δυναμικό" κόκκινο. Το περιεχόμενο του πίνακα παίζει τον δικό του μοναδικό ρόλο, για παράδειγμα αν απεικονίζεται μια θάλασσα ή ψάρια, μπορούμε να φανταστούμε τι κρασί θα συνόδευε ένα αντίστοιχο μαγειρικό πιάτο.

Στην περίπτωση της βραδιάς στην Γαλλική πρεσβεία, πίνακες που απεικονίζουν κόκκινα σταφύλια και μήλα, σαρδέλες, αμπελόφυλλα, μεταξύ άλλων, ταίριαξαν αριστοτεχνικά με κρασιά του ελληνικού και του διεθνή αμπελώνα, όπως το Μοσχάτο του κτήματος Κωστάκη από τη Σάμο, ροζέ από το Κτήμα Μουσών, το Nostos Russanne από το Οινοποιείο Μανουσάκης της Κρήτης, Πλύτο-Ραψαθήρι από το οινοποίειο Theros της Κρήτης, Βουργουνδία Saint-Romain, David Moret, merlot Le Puy Emilien κι άλλα πολλά. Στο τέλος προσφέρθηκαν και γλυκίσματα που επιμελήθηκε ο Στέλιος Παρλιάρος με βασικό συστατικό τον μούστο.

H Athens Voice και το μίξερ είναι χορηγοί επικοινωνίας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυνατές γεύσεις ζητούν παρτενέρ με έντονο χαρακτήρα
Πίνακες που παραπέμπουν σε γεύσεις και συνδυάζονται με το κατάλληλο λευκό, ροζέ και κόκκινο κρασί
Άνοιξε πριν λίγους μήνες στην οδό Καρόρη αναφωνώντας «Ο Χριστός και η Μάνα του»
Γίνεται αυτή την Κυριακή 9 Μαρτίου στον πολυχώρο Okupa
Η μεγαλύτερη οινική έκθεση της χώρας επιστρέφει για 31η χρονιά
Η υπέροχη ποικιλία που ταιριάζει τέλεια με τα θαλασσινά
Κρασί, το καινούργιο party drink
Μία κάβα που ξεχωρίζει για την ποικιλία της
Στα κελάρια της κρύβει χιλιάδες «μυστικά», ακόμη και για τους γνώστες
Η Νεμέα έρχεται στην Αθήνα!
5 ωραίες και προσιτές ερυθρές ετικέτες για να τσικνίσεις
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Στο επόμενο ταξίδι σας στο νησί μην παραλείψετε να τη δοκιμάσετε
Britney Spears και Άννα Βίσση στα ηχεία, Friends και κόμικς στον προτζέκτορα, ποπ αυτοκόλλητα παντού. Δύο φίλοι από παιδιά που άνοιξαν το «μέρος» τους
Εδώ θα ανακαλύψετε μια πολύ μεγάλη ποικιλία κρασιών από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα
Bρίσκεται στη Νάουσα, δίνοντας πνοή στο όραμα του Γιάννη Μπουτάρη
Γίνε ο «Santa Wine» της Πρωτοχρονιάς με 9 δυνατές ετικέτες
Mια οινολόγος-ορκισμένη φαν των Χριστουγέννων ετοιμάζει τη γιορτινή λίστα κρασιών
Η μαγεία των γιορτών στο ποτήρι σας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.