- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Beaujolais Nouveau: 11 «μυστικά» για τα πιο διάσημα φρέσκα γαλλικά κρασιά
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Beaujolais Nouveau: τα φρέσκα γαλλικά κρασιά κυκλοφορούν αυτή την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου
Τα Beaujolais Nouveau είναι τα διάσημα «πρώτα» κρασιά του γαλλικού τρύγου κάθε χρονιάς και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου βγαίνουν στην κυκλοφορία. Να μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για να τα γνωρίσεις καλύτερα:
11 «μυστικά» για τα γαλλικά κρασιά Beaujolais Nouveau
1. Eίναι το πιο ξακουστό primeur κρασί της Γαλλίας
Βρίσκεται στα ράφια σε χρόνο ντε-τε, μεταξύ έξι και οκτώ εβδομάδων μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών του, φέρνει τα «νέα» της καινούργιας σοδειάς. Όλοι ανυπομονούν να δοκιμάσουν τον «πρώτο οίνο» του φετινού γαλλικού τρύγου.
2. Μιλάμε για star, όχι αστεία
Σαν star του σινεμά κάνει το ντεμπούτο του κάθε χρόνο, με special ημερομηνία αφιερωμένη στην αφεντιά του. Όταν μιλάμε για Beaujolais Nouveau, μιλάμε για ένα κρασί με εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι και στην Ιαπωνία περιμένουν τον ερχομό του πώς και πώς, και δεν κάνω πλάκα. Εδώ μάλλον έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο επιτυχημένα marketing plans που έχουν γίνει στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, οπότε βγάζουμε το καπέλο στους γάλλους οινοπαραγωγούς της περιοχής.
3. Save the date
Ραντεβού ΠΑΝΤΑ κάθε 3η Πέμπτη του Νοέμβρη! Το έθιμο ξεκίνησε το 1985, όταν αποφασίστηκε ότι η ημερομηνία κυκλοφορίας του Beaujolais Nouveau θα είναι η ίδια για ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν συμφωνήθηκε τα κρασιά να αποστέλλονται λίγες μέρες πριν, και να μένουν αποθηκευμένα έως ότου οι δείκτες του ρολογιού σημάνουν 12:01 π.μ. εκείνης της Πέμπτης. «Santé» όπως λένε και οι Γάλλοι… φέτος πίνουμε στο όνομα της σοδειάς του 2024!
4. Ακούσατε ακούσατε… «Beaujolais Nouveau est arrivé»
Δεν είναι μόνο ότι περιμένουν να το πιουν, περισσότερο περιμένουν να το γιορτάσουν με δόξες και τιμές. Παραμονή της ξακουστής Πέμπτης ξεκινούν τα events στα σοκάκια και στους δρόμους της πόλης, σε bar, εστιατόρια, αυλές και μπαλκόνια. Μόλις βραδιάσει, λίγο πριν την κυκλοφορία του κρασιού, οι οινοπαραγωγοί της περιοχής ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης κατρακυλώντας τα βαρέλια του Beaujolais, δίνοντας ρυθμό με το σλόγκαν της βραδιάς «Beaujolais Nouveu est arrivé»! Το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι πλέον διοργανώνονται τέτοια events και σε ολόκληρο τον κόσμο, σημειώνοντας μάλιστα φοβερή επιτυχία.
5. Beaujolais Appellation d’ Origin Controlee (AOC)
Τα Beaujolais Nouveau προέρχονται από την περιοχή Beaujolais και αποτελούν Appellation d’ Origine Contrôlée (ΑOC) με ονομασία προέλευσης «Beaujolais». Στην περιοχή δεν παράγονται μόνο «Nouveau» αλλά και άλλες ετικέτες με ονομασίες προέλευσης «Beaujolais Villages» και «Βeaujolais Crus».
6. Πού είναι η περιοχή Beaujolais;
Η φημισμένη περιοχή Beaujolais βρίσκεται περίπου στα 50 χιλιόμετρα απόσταση από την πόλη της Λυών και συνορεύει με το νοτιότερο άκρο της Βουργουνδίας.
7. Το σταφύλι πίσω από το μπουκάλι
Το ερυθρό σταφύλι που «κρύβεται» πίσω από τις ετικέτες των Βeaujolais και καλλιεργείται και στην ομώνυμη περιοχή είναι η ποικιλία Gamay. Σημείωσε όμως ότι στην περιοχή αυτή εκτός από ερυθρά κρασιά, παράγεται και ένα μικρό ποσοστό rosé (το next big thing της περιοχής, να ενημερώσω εδώ) και λευκών κρασιών από την ποικιλία Chardonnay.
8. Η μέθοδος «Carbonic Maceration» κάνει τη διαφορά
Τα Beaujolais Nouveau δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο και οι οινοπαραγωγοί της Γαλλίας τον έχουν βρει. Ναι, λοιπόν, είναι αλήθεια πως κάτι ιδιαίτερο χαρακτηρίζει τα Beaujolais Nouveau, και δεν είναι μόνο ότι είναι τα πρώτα ερυθρά κρασιά της χρονιάς. Παράγονται με την μέθοδο «Carbonic Maceration» η οποία διαφέρει από την παραδοσιακή μέθοδο ερυθρής οινοποίησης που μας είναι περισσότερο γνωστή. Σε αυτή τη μέθοδο δεν πραγματοποιείται σύνθλιψη της ράγας του σταφυλιού, αλλά τα τσαμπιά εισέρχονται ως έχουν στη δεξαμενή οινοποίησης με τις ράγες τους να είναι όσο πιο άθικτες γίνεται. Σταδιακά ο χώρος της δεξαμενή γεμίζει με διοξείδιο του άνθρακα, και έτσι σιγά σιγά σε αυτές τις συνθήκες απουσίας οξυγόνου οι φλοιοί των σταφυλιών αρχίζουν να ραγίζουν και να απελευθερώνουν τον χυμό τους. Η αλκοολική ζύμωση του κρασιού πραγματοποιείται ενδοκυτταρικά. Και όταν αποζυμώσει; Tότε έρχεται το καλό. Αυτό το κρασί ποντάρει φουλ στη φρεσκάδα και στο φρούτο, και βγαίνει κερδισμένο!
9. Τα Beaujolais Nouveau είναι full αρωματικά και super ευκολόπιοτα
Φρέσκο, smooth και φρουτώδες θα χαρακτήριζα ένα Beaujolais Nouveau αν κάποιος μου έλεγε «πες το με τρεις λέξεις». Στο ποτήρι θα «ακούσεις» ξεκάθαρα φίνα αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, σμέουρο, κεράσι και βατόμουρο. Χαρακτηριστικό των Βeaujolais Νouveau είναι το στοιχείο της μπανάνας, άρωμα που συχνά συναντάμε μετά την αλκοολική ζύμωση και ως επί το πλείστον σε κρασιά που παράχθηκαν με τη μέθοδο «Carbonic Maceration». Βέβαια εδώ και χρόνια οι οινοπαραγωγοί της περιοχής προσπαθούν να πετάξουν την ταμπέλα «goût de banane» από τα κρασιά τους προσπαθώντας να παράξουν ποιοτικά και πιο πολύπλοκα Nouveau για τους οινόφιλους θαυμαστές τους. Τα Beaujolais Nouveau είναι πραγματικά ευκολόπιοτα δροσιστικά κρασιά με smooth τανίνες, και ίσως μπορούν να κερδίσουν κι εκείνους που δεν αγαπούν τα τανικά ερυθρά.
10. Αγαπούν τον νεανικό τους χαρακτήρα και δεν παλαιώνουν
Τα Beaujolais Nouveau αγαπούν τα νιάτα τους, γι’ αυτό και προσφέρουν τον πιο φρέσκο και νεανικό εαυτό τους στους θαυμαστές τους. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κρασιά παλαίωσης γι’ αυτό και δώστε τους την ευκαιρία να σας ευχαριστήσουν έως και 6 με 8 μήνες μετά την παραγωγή τους.
11. Tα Beaujolais Νouveau έχουν το δικό τους Festival! Τέλειο;
Ναι, και τα νέα είναι ότι το «Les Sarmentelles de Beaujeu Festival» θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην πόλη Beaujeu από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου. Πέντε ημέρες αφιερωμένες στην κυκλοφορία των αγαπημένων ερυθρών Νouveau και ένα κάλεσμα για να γνωρίσει κανείς καλύτερα τον δρόμο του κρασιού της περιοχής, την πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά της και φυσικά τη φοβερή φιλοξενία των ντόπιων. Events, μουσικές, δείπνα και γευστικές δοκιμές… και πάλι στην υγειά μας!
3 ετικέτες για να δοκιμάσεις τα Βeaujolais Nouveau
Βeaujolais Nouveau 2024 - Vignerons de Bel-Air
Και Βeaujolais και fun mode on, καθώς οι συγκεκριμένες ετικέτες δεν παίζονται. Ζουμερό κεράσι, φράουλα και λίγες νότες ώριμης μπανάνας στο φόντο σε κάνουν να ανοίγεις αμέσως και την επόμενη φιάλη. Άρα μην το σκέφτεσαι πάρε από την αρχή δύο, τρεις…
Ενδεικτική τιμή: 10,70€
Beaujolais Nouveau 2024 - Joseph Drouhin
Ένα κομψοτέχνημα full of freshness! Η αρωματική παλέτα των κόκκινων φρούτων εννοείται βρίσκεται στο προσκήνιο, με νότες βατόμουρου και κερασιού να κυριαρχούν. Στο στόμα αφήνει ζωντάνια και έντονο φρούτο στο πέρασμα του, -αναμενόμενο- ενώ η ελαφριά τανικότητα του συμπληρώνει την αρμονία των αισθήσεων αυτού του καλοφτιαγμένου Nouveau.
Eνδεικτική τιμή: 13,00€
Beaujolais Rosé Nouveau - Georges Duboeuf
Unexpected! Ναι, μιλάμε και για rosé και για Beaujolais. Φράουλα, κεράσι, νότες που θυμίζουν cranberries καθώς και κάποιες νύξεις πυρηνόκαρπων φρούτων, χαρακτηρίζουν την μύτη αυτού του rosé du Beaujolais, ενώ στο στόμα η ακαταμάχητη φρεσκάδα του σε κάνει να αναγνωρίζεις μεμιάς την ξεχωριστή ομορφιά ενός Nouveau.
Ενδεικτική τιμή: 13,00€
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.