- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA 2024: Στο Ωδείο Αθηνών η έκθεση για τα φυσικά κρασιά
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA: Τι θα δούμε στην έκθεση του 2024 στο Ωδείο Αθηνών
Η έκθεση φυσικού κρασιού ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA, επιστρέφει για 3η χρονιά στο Ωδείο Αθηνών, στις 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, πρωτοβουλία των ομάδων του wine bar Τανίνη Αγάπη Μου και της εταιρείας οινοτουρισμού Oenosophy, που αποφάσισαν να μοιραστούν το πάθος τους για το καλό φυσικό κρασί με το οινόφιλο κοινό, διοργανώνοντας μια έκθεση αποκλειστικά για αυτά τα κρασιά και τους ανθρώπους πίσω από αυτά. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν ανάμεσα σε 200 κρασιά ελαχίστων παρεμβάσεων, βιολογικά, βιοδυναμικά, με ελάχιστα θειώδη, γηγενείς ζύμες, αδιαύγαστα και αφιλτράριστα, από την Θράκη μέχρι την Κρήτη και από την Ικαρία μέχρι την Πελοπόννησο. Πλάι στους Έλληνες παραγωγούς φέτος φιλοξενούνται και 6 οινοποιεία από την Ιταλία, τη Σερβία και την Γεωργία, χώρες με μακρά παράδοση στη φυσική οινοποίηση. Η Εύα Μπολολιά, από την ομάδα «Τανίνη Αγάπη Μου» και ο Μάνος Νικολάου από την «Oenosophy Wine Tours», περιγράφουν τι θα δούμε στην φετινή διοργάνωση.
Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι αγνοεί το ευρύ κοινό για το φυσικό κρασί και θα ήταν ενδιαφέρον να ανακαλύψει;
Ενδεχομένως ότι είναι ένας ολόκληρος καινούργιος κόσμος γευστικά. Συνηθίσαμε να ορίζουμε ως “κρασί” το τεχνητό κρασί, αυτό δηλαδή που έχει υποστεί παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα η πραγματική φύση του κρασιού να μας ξενίζει. Μιλάμε για κρασιά χωρίς χρήση θειώδους, αφιλτράριστα, με γηγενείς ζύμες, τα οποία προέρχονται από βιολογικούς ή και βιοδυναμικούς αμπελώνες. Είναι πολύ νόστιμα κρασιά που δημιουργούν αρωματικές και γευστικές εκρήξεις. Το πιο σημαντικό πράγμα ωστόσο είναι οι άνθρωποι που τα δημιουργούν, οι παραγωγοί και οινοποιοί. Άνθρωποι με μεράκι, επιμονή και πολλή αγάπη για την πρώτη ύλη και τη γη. Ο ρόλος του οινοποιού/ παραγωγού έχει τεράστια σημασία σε αυτές τις οινοποιήσεις. Τα φυσικά κρασιά είναι "χειροποίητες" δημιουργίες. Στην πραγματικότητα το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA δημιουργήθηκε για την προβολή αυτών των ανθρώπων.
Πoυ αποδίδετε το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κρασί και τον οινοτουρισμό στην Ελλάδα; Kαι όσον αφορά το φυσικό κρασί, ποιο είναι το μέλλον του;
Το κρασί και η Ελλάδα ήταν και είναι δύο έννοιες σχεδόν ταυτόσημες. Από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα, το κρασί συμβολίζει για τους Έλληνες τη χαρά, τη συντροφικότητα, αλλά και τον μόχθο, τη σύνδεση με τη γη και την εξάρτηση από τη φύση. Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή ηλικία. Και αφορά σχεδόν αποκλειστικά ξένους οινόφιλους, οι οποίοι είτε προγραμματίζουν μια επίσκεψη στο οινοποιείο εμβόλιμα στις διακοπές τους, είτε επισκέπτονται τη χώρα επί τούτου, πραγματοποιώντας πολυήμερες εκδρομές γαστρονομίας και οινοτουρισμού. Απο την άποψη των υποδομών και παροχών των οινοποιείων τα πράγματα βελτιώνονται συνεχώς. Ακόμη και σε μικρά, οικογενειακά οινοποιεία, όπου μέχρι πρόσφατα η εμπειρία αφορούσε κυρίως στο «παραδοσιακό, αυθεντικό» στοιχείο, τωρα η φιλοξενία είναι περισσότερο πολυδιάστατη και ολοκληρωμένη από πριν. Στα μεγάλα οινοποιεία και ειδικά σε μερικά από αυτά που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, η οργάνωση είναι εντυπωσιακή και μπορεί να περιλαμβάνει διαμονή, spa, εστιατόριο κλπ. Αναφορικά με το μέλλον του φυσικού κρασιού στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι με τα σημερινά δεδομένα, αυτό εξαρτάται περισσότερο από τα καιρικά φαινόμενα και την κλιματική κατάσταση, παρά από το εάν οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να τα προτιμούν ή οχι. Το φυσικό κρασί έχει αποδείξει ότι δεν είναι ούτε τάση, ούτε μόδα. Έχει αφοσιωμένους λάτρεις και παθιασμένους παραγωγούς (όλο και περισσότερους) που το υπηρετούν. Το μέλλον του δεν μπορεί παρά να είναι λαμπρό, εάν και εφόσον το επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
To κρασί που πίνουμε σήμερα είναι ποιοτικώς καλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία; Έχει αλλάξει κάτι, και αν ναι τι;
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων οινοποιών εργάζεται με αφοσίωση και σοβαρότητα για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Η νέα γενιά των οινοποιών, με εξειδικευμένες σπουδές αλλά και με την πολύτιμη εμπειρία των παλαιότερων, τολμά, καινοτομεί και παράγει κρασιά κορυφαίας ποιότητας. Άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς, οι οποίες ωθούν τους οινοποιούς να αναζητούν εναλλακτικά κοινά και δίκτυα διανομής για τα προϊόντα τους. Εκεί τίθενται πολύ υψηλές προδιαγραφές, στις οποίες οι οινοποιοί καλούνται να ανταποκριθούν, αν θέλουν να διεισδύσουν και να γίνουν αποδεκτοί. Τέλος, δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε όλους τους υπόλοιπους “αφανείς ήρωες” που με τις γνώσεις και την κατάρτισή τους συμβάλλουν στη βελτίωση του τελικού προϊόντος (οινολόγοι, σύμβουλοι, εισαγωγείς κλπ). Ο συνδυασμός της παράδοσης, της γνώσης, της επιστήμης και του σεβασμού στην φύση και την ήπια εκμετάλλευσή της, συμβάλλουν στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών, τα οποία απολαμβάνουν οι ντόπιοι και οι ξένοι οινόφιλοι.
Οι άνθρωποι της εστίασης αλλά και οι καταναλωτές πιστεύετε ότι είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τις πρακτικές της βιωσιμότητας ή βρίσκονται πίσω ακόμα, σε σχέση με το εξωτερικό;
Αυτό είναι μια υποχρέωση που ξεκινάει από την πολιτεία και καταλήγει να εφαρμόζεται από τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές. Θεωρώ ότι όλοι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με τα μέσα που μας παρέχονται, τα οποία είναι ελάχιστα. Το ερώτημα είναι τι μέτρα λαμβάνει η πολιτεία και πως εκπαιδεύει τους πολίτες, όχι μόνο τι κάνει ο καθένας μας ατομικά. Σίγουρα δεν είναι προτεραιότητά των ανθρώπων όταν έχουν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα να λύσουν στην καθημερινή τους ζωή.
Tι να περιμένουμε φέτος από το 'Φυσικά Fysika';
Πολλά περισσότερα κρασιά! Φέτος στο Ωδείο Αθηνών θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους 50 παραγωγοί από όλη την χώρα, οπότε και ο αριθμός των κρασιών ανεβαίνει εκθετικά. Εκτός από τους Έλληνες παραγωγούς, θα είναι κοντά μας οινοποιεία από την Γεωργία και την Σερβία, χώρες με μακρά παράδοση στο φυσικό κρασί. Οι φίλοι μας από το Maraboo θα φέρουν παγωτό με κρασί, τα Καραμανλίδικα του Φάνη διάφορα τυριά και το Τρομερό Παιδί, προζυμένια ψωμιά για τους επισκέπτες μας!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.