- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Στην Καβάλα όλοι πίνουν «Το δικό μας» ούζο
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Η Ποτοποιία Καβάλας φτιάχνει εξαιρετικό ούζο και άλλα ποτά με βάση τις παλιές συνταγές αλλά και με σύγχρονες μεθόδους
Κάθε περιοχή, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, μετά την έλευση των προσφύγων, δημιούργησε τη δική της ποτοποιϊα και κυρίως το δικό της ούζο. Μικρές, τοπικές ποτοποιϊες συνέχισαν με επικό τρόπο την εμφιάλωση και τις συνταγές από τις περιοχές όπου κάποτε άκμαζε ο ελληνισμός και ήξεραν από καλό φαγητό και μερακλίδικα ποτά. Το ούζο είχε πάντα την πρώτη θέση. Αγαπημένο από αιώνες και συνοδευτικό του καλού μεζέ.
Η ιστορία του ούζου στην Καβάλα
Ο Βασίλης Ευστρατίου γεννήθηκε στην Τένεδο, το 1897, αλλά γρήγορα αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. Κουβαλώντας μέσα του μνήμες, εικόνες και γνώσεις εγκαταστάθηκε τα πρώτα χρόνια στη Μαρώνεια και στη συνέχεια αποφάσισε να έρθει στην Καβάλα για να ανοίξει ένα πρατήριο ποτών. Ανήσυχο πνεύμα εκ φύσεως αποφασίζει να πάει στον Τύρναβο (μια περιοχή με παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου και ούζου) και να μυηθεί στην τέχνη της απόσταξης. Το 1918 του χορηγείται η άδεια απόσταξης (καταχωρημένη στα αρχεία του Δήμου Καβάλας) και ξεκινά την παραγωγή του πρώτου ούζου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας βασισμένο στις μνήμες του, στις κρυφές του συνταγές και στην αγνότητά του.
Το 1958 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο Νίκος Ευστρατίου (πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη) ο οποίος πέρα από την απόσταξη του ούζου επεκτείνεται και σε άλλα οινοπνευματώδη ποτά όπως το κονιάκ, τα λικέρ, ενώ είναι ο πρώτος που εμφιαλώνει την δημοφιλή ρετσίνα Σπάτων την εποχή εκείνη. Το 1969 δεκαοκτώ μικροί ποτοποιοί της Καβάλας, στην πλειοψηφία τους γόνοι προσφυγικών οικογενειών, ενώνουν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις οικονομικές δυνάμεις τους και ιδρύουν της Ένωση Ποτοποιών Καβάλας (ΕΝΠΟΚΑ), το 1972 βγαίνει η άδεια απόσταξης και αρχίζει η παραγωγή των πρώτων προϊόντων, της ρετσίνας «Crystal» και το ούζου «Vero». Το απόσταγμα θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια, θα γίνει ένα ευγενικό και γλυκόπιοτο ούζο με την προσθήκη αστεροειδούς γλυκάνισου και άλλων μυρωδικών και θα μετονομαστεί σε ούζο «Έξτρα».
Ούζο «Το δικό μας»
Το 2008 ο Βασίλης Ευστρατίου χημικός και αποσταγματοποιός τρίτης γενιάς αποχώρησε από την ΕΝΠΟΚΑ και ίδρυσε την Ποτοποιία Νομού Καβάλας «Το δικό μας» στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της εταιρίας είναι σύγχρονος και προσαρμοσμένος σε όλες τις απαιτήσεις τόσο από πλευράς υγιεινής, όσο και από πλευράς διασφάλισης ποιότητας. Η γραμμή παρασκευής και εμφιάλωσης σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για πιστοποίηση ISO. Παράγεται «το δικό μας» ούζο και τσίπουρο (από Μοσχάτο Αμβούργου), κονιάκ και λικέρ με γεύσεις μαστίχας, τριαντάφυλλου, μπανάνας και κουαντρό.
Στο «δικό μας» ούζο ο Βασίλης Ευστρατίου ακολουθεί την πατροπαράδοτη συνταγή του παππού του, την οποία διαφοροποιεί μερικώς στο στάδιο της απόσταξης, προσθέτοντας μάραθο αντί για γλυκάνισο και δυο νέα μυρωδικά. Η απόσταξή του κράτησε πέντε ώρες στους παραδοσιακούς άμβυκες και προέκυψε ένα καλοδουλεμένο, ευχάριστο, απαλό και αρωματικό ούζο. Οι Καβαλιώτες από τότε που εμφανίστηκε στην αγορά, ζητούν το «δικό μας», εύγευστο και μοναδικό ούζο, που έρχεται από παλιά και συναντά το απαιτητικό σήμερα, που έχει να ανταγωνισθεί δεκάδες άλλα του είδους. Και παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να κερδίσει το μεγάλο κοινό του νομού και της περιφέρειας.
Ποτοποιία Νομού Καβάλας, Αμυγδαλεώνας Καβάλας, 2510622726
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.