- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
«Parrot’s Beak»: σ’ αυτό το μπαρ φτιάχνουν κοκτέιλ Τραχανά, Σπαράγγια και Λεβάντα!
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Το bar Parrot’s Beak στο Διδυμότειχο ακολουθεί τη zero waste φιλοσοφία και στα κοκτέιλ του χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα
To «Parrot’s Beak» είναι αναμφισβήτητα το μπαρ-σημείο αναφοράς του Έβρου, έτσι όπως αναδεικνύει τον παλμό της πόλης αλλά, όπως θα δούμε παρακάτω, και το υψηλό επίπεδο της τοπικής bar σκηνής του. Στο φανατικό κοινό του που έρχεται στο Διδυμότειχο κάθε βράδυ από όλον τον νομό του Έβρου σερβίρει έναν υπέροχο συνδυασμό σύγχρονης μιξολογίας, θαυμάσιας εξυπηρέτησης αλλά και ενός πεντανόστιμου finger food για κάθε στιγμή. Εκτός από τα εμπνευσμένα signature cocktails που αγαπάει πολύ ο κόσμος, υπάρχουν και άλλα που κλείνουν το μάτι στη βότκα και το ουίσκι δίχως όμως να σταματούν εκεί.
Parrot's Beak, ένα ανατρεπτικό bar στον Διδυμότειχο
Πίσω από την επιτυχημένη πορεία του «Parrot’s Beak» (το όνομα του είναι εμπνευσμένο από ένα σπάνιο είδος παπαγάλου) κρύβεται ένας «φωτισμένος» mixologist και bar manager, ο Πασχάλης Περιστεράκης. Παθιασμένος με το αντικείμενο ο ίδιος, έχει ρίξει πολύ σκληρή δουλειά και με την εμπειρία που αποκόμισε συμμετέχοντας σε σεμινάρια, κλαδικές εκθέσεις και guests shifts, κατάφερε να κάνει το bar αναγνωρίσιμο στη περιοχή του, αλλά και πανελλαδικά. Μερίδιο στην επιτυχία έχει και η πολυβραβευμένη bartender (νικήτρια του ελληνικού Bacardi Legacy το 2107) Λορέτα Τόσκα η οποία δημιούργησε τον πρώτο επαγγελματικό κατάλογο του bar.
Ο Πασχάλης που μαζί με την ομάδα του έχουν δημιουργήσει το δικό τους εργαστήριο για την παραγωγή νέων προϊόντων, πιστεύει ακράδαντα πως δεν έχει σημασία μόνο η τεχνική στη δημιουργία ενός κοκτέιλ αλλά και η ψυχή που βάζεις σε αυτό που κάνεις. Εφαρμόζει την φιλοσοφία του zero waste (τίποτα δεν πάει χαμένο), με αποτέλεσμα όλα τα κοκτέιλ που δημιουργούν να μην αφήνουν σκουπίδια και υπολείμματα, όπως κοτσάνια φρούτων, φλούδες και φύλλα. Η ομάδα του, ύστερα από έρευνες και δοκιμές πέντε μηνών στο Lab, εμπνεύστηκε μια σειρά signature cocktails υψηλού γευστικού αποτυπώματος, στα οποία μάλιστα χρησιμοποιούν μόνο τοπικά προϊόντα και γεύσεις του Διδυμοτείχου. Θα τα βρείτε στο μενού με τον τίτλο «Λόκαλ» και πρόκειται για εννέα κοκτέιλ με βάση τον Θρακιώτικο τραχανά, το φυτό της αιώνιας νιότης τον ελίχρυσο, τα σπαράγγια των Μεταξάδων, τη λεβάντα από το Πραγγί, το ταχίνι του Ελληνοχωρίου, ακόμα και το σιρόπι που περίσσεψε από το τοπικό γλυκό χαζουρλόπ που φτιάχνουν τα ζαχαροπλαστεία του Διδυμοτείχου.
Κοκτέιλ από τραχανά, σπαράγγια και λεβάντα
Ξεκινήσαμε τις δοκιμές με το κοκτέιλ «Τραχανάς» που παίρνει την οξύτητά του από το kvass (ένα ζυμωμένο ελαφρώς αλκοολούχο ποτό που φτιάχνεται από τραχανά) και την tequila blanco που περιέχει. Η γαρνιτούρα του είναι η πούδρα που έχει γύρω γύρω στο ποτήρι και είναι τα leftovers του παντζαριού και των raspberries τα οποία έχουν αφυγράνει και τα έκαναν πούδρα προσθέτοντας τους και λίγο αλάτι. Ένα απροσδόκητα νόστιμο κοκτέιλ! Στο κοκτέιλ «Σπαράγγια» η ομάδα φτιάχνει ένα σιρόπι από πίκλα πράσινων σπαραγγιών από τους Μεταξάδες (για να έχει σπαράγγια όλο τον χρόνο παίρνει τα φρέσκα σπαράγγια και τα κάνει πίκλα) στο οποίο προσθέτει τζιν, μαστίχα skinos, τζίντζερ και πιπέρι σετσουάν. Η γαρνιτούρα είναι λευκό σπαράγγι πίκλα. Η γοητεία και η μεταλλικότητα του τζιν είναι διάχυτη, κυριαρχούν τα γήινα αρώματα ενώ η καθαρότητα της μαστίχας το κάνει μοναδικό. Τη «Λεβάντα» που συλλέγουν από το χωριό Πραγγί (δίπλα στο ποταμό Έβρο), την κάνουν πρώτα ένα σιρόπι μαζί με ελάχιστο δυόσμο, ενώ η βάση του αλκοόλ είναι η βότκα που την έχουν αρωματίσει με φλούδες από lime, μαύρο και κόκκινο πιπέρι. Τέλος προσθέτουν στο ποτό κρέμα λικέρ κούμ κουάτ και lime για οξύτητα κι έτσι έχουμε ένα κοκτέιλ με βαθιά γεύση, γλυκές και αιχμηρές ισορροπίες.
Στο κοκτέιλ «Αμύγδαλα και Καρύδια» ο Πασχάλης χρησιμοποιεί παλαιωμένο ρούμι, αφού πρώτα φτιάξει ένα orgeat (είναι μια σουμάδα) με αμύγδαλα και καρύδια μικρών τοπικών παραγωγών (τα αφήνει να μαλακώσουν στο νερό και τα χτυπάει στο θερμομίξ μαζί με μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, γαρύφαλλο, αλάτι και κανέλα) ενώ προσθέτει το waste των σιροπιών από το τοπικό γλυκό χαζουρλόπ που φτιάχνει το ζαχαροπλαστείο Galaxy. Η γαρνιτούρα του είναι τριμμένο μοσχοκάρυδο και δυόσμος. Οι ξηροί καρποί με το ρούμι, το μοσχοκάρυδο, το γλυκάνισο και το λάιμ αποτελούν έναν από τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς και το κοκτέιλ καταναλώνεται με απίστευτη ευκολία. Κλείσαμε με τον «Ελίχρυσο», το βότανο που ακόμη και αν αποξηραθεί κρατάει το χρώμα και το άρωμα του). Εδώ προσθέτουν λονδρέζικο dry gin αφού πρώτα το έχουν αρωματίσει με φλούδες λάιμ, λευκό και μαύρο πιπέρι. Στη συνέχεια φτιάχνουν έναν τόνικ από το άνθος του ελίχρυσου και το ανθρακώνουν όλο μαζί, ένα μέρος του τόνικ που περισσεύει του προσθέτουν ζελατίνη και δημιουργούν ένα «νόμισμα» ζελέ για γαρνιτούρα. Είναι ένα κοκτέιλ με διακριτική πικράδα, βοτανικό και δροσερό σαν τσάι.
Τέλος να σημειώσουμε πως το bar food προσφέρει καθημερινά 18:00-23:30 επιλεγμένα finger food και τα Σαββατοκύριακα 12:00-23:30 η κουζίνα δημιουργεί εξαιρετικό brunch με croque Madame, pancakes, corn dog, falafel wraps, burgers αλλά και ένα νέο lobster (τοπικών γεύσεων) με ομελέτα θρακιώτικου καβουρμά, τοπικό τυρί Διδυμοτείχου Τραμπίδη και μια sauce hollandaise.
Βασιλέως Γεωργίου 20, Διδυμότειχο, 2553024478, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 09:00 - 03:00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.