Wine & Spirits

Seiradi: το πρώτο αφρώδες κρασί της Πάρου

Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut

Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Seiradi, το πρώτο αφρώδες κρασί από την Πάρο και το Paros Farming Community

Στην Πάρο τα αμπέλια καλλιεργούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ., πράγμα που σημαίνει ότι εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποί της φτιάχνουν κρασί. Δίπλα σε αυτό το μέγεθος η σχεδόν εκατόχρονη ιστορία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου μπορεί να φαντάζει μικρή. Δεν είναι. Σήμερα η εξέλιξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου είναι το Paros Farming Community (PFC), έτσι όπως την οραματίστηκαν οι οινοποιοί Δημήτρης Μανσόλας και Μαρία Ταμιωλάκη. Δυο άνθρωποι που με πάθος για το κρασί και με τεχνογνωσία ολόκληρων δεκαετιών υλοποίησαν το όνειρό τους: παραγωγή σύγχρονων κρασιών στο νησί της Πάρου που θα ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Ένα τέτοιο κρασί είναι και το ολόφρεσκο Seiradi Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut.

«Σειράδι» σημαίνει «σειρά φυτών διατεταγμένων σε γραμμή» - τα αμπέλια δηλαδή- και είναι το όνομα όλων των κρασιών που παράγει το οινοποιείο. Εξίσου ταιριαστή ονομασία και για αυτό το καινούργιο κρασί που παράγεται από την ένωση δύο γηγενών ποικιλιών του νησιού. Η Μανδηλαριά και η Μονεμβασιά παντρεύονται και δίνουν αυτό το ωραίο αφρώδες, το πρώτο της Πάρου! Για τη δημιουργία του χρειάστηκε η πρώτη ύλη από τα καλύτερα παριανά αμπελοτόπια, εκείνα που αντικατοπτρίζουν το κυκλαδίτικο terroir καλύτερα από όλα τα άλλα. Χρειάστηκε όμως και μπόλικη τεχνογνωσία, και από αυτή την άποψη δεν πρόκειται μόνο για το γάμο δύο τοπικών ποικιλιών, αλλά και για τη σύνδεση της ιστορικής συνέχειας με την καινοτομία του σήμερα.

Το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut εμπνέεται από τη γαλλική, οινοποιητική κουλτούρα παραγωγής αφρώδους οίνου (Vin Mousseux), αξιοποιώντας στο έπακρο την παραγωγή των Παριανών αμπελουργών. Ο εκρηκτικός φρουτένιος χαρακτήρας και η υψηλή οξύτητα της Μανδηλαριάς συνδυάζονται με τη Μονεμβασιά, χαρίζοντας φυτικότητα και κρεμώδη υφή στο blend, ενώ οι καταβολές των σταφυλιών εκφράζονται μέσα από την πολύ χαρακτηριστική μεταλλικότητα, πλέον σήμα κατατεθέν των κρασιών του PFC.  

Το αποτέλεσμα είναι ένα ανοιχτόχρωμο ροζέ με γοητευτικά αρώματα στη μύτη (τα κόκκινα μούρα όπως και τα φύλλα ντομάτας ξεχωρίζουν), ενώ στο στόμα θα βρούμε απολαυστικές τις φυσαλίδες, αλλά και μια ευχάριστη οξύτητα. Είναι ένα κρασί που συνοδεύει ιδανικά πιάτα με μανιτάρια, θαλασσινά, αλλά ακόμη και επιδόρπια με φρούτα όπως η φράουλες ή τα μήλα.

Το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut είναι διαθέσιμο στην Πάρο, στη Βόρεια Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ εξάγεται σε Μεγάλη Βρετανία και Βέλγιο. Αλλά αν είστε ήδη στο νησί, αξίζει να το γνωρίσετε στην… πηγή του.

www.seiradipfc.com, Facebook: Paros Farming Community, Instagram: @parosfarmingcommunity