Wine & Spirits

5 υπέροχα κρασιά από σπάνιες γηγενείς ποικιλίες για να πιεις φέτος στα νησιά

Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5 υπέροχα κρασιά από σπάνιες γηγενείς ποικιλίες για να πιεις φέτος στα νησιά
Φωτογραφία: Holger Woizick/ Unsplash

5 κρασια από νησιωτικές ποικιλίες που αξίζει να δοκιμάσεις στις διακοπές 

Φέτος το καλοκαίρι σαλπάρουμε για σπάνιες γηγενείς ποικιλίες. Έχω ήδη φτιάξει μια λίστα για να μοιραστώ μαζί σας και να σας ταξιδέψω σε γνωστά νερά μεν, αλλά σε άγνωστες γεύσεις δε. Σαλπάρουμε!

5 σπάνιες γηγενείς ποικιλίες κρασιού της Ελλάδας

Κρήτη

Όσο αγαπώ να ανακαλύπτω τις τρομερές σου θάλασσες και τις μοναδικές σου γεύσεις, άλλο τόσο αγαπώ να ανακαλύπτω τις ντόπιες ποικιλίες και τα κρασιά σου Κρήτη μου. Διάλεξα λοιπόν το Πλυτό, γιατί πιστεύω πως εκπροσωπεί τη σύγχρονη εποχή του ιστορικού κρητικού αμπελώνα. Πάμε να δοκιμάσουμε. 

Πλυτό «Ψαράδες» - Οινοποιείο Λυραράκη

Πλυτό «Ψαράδες» - Οινοποιείο Λυραράκη

Το Πλυτό είναι κομψό, σε όλο του το εύρος και μάλιστα η συγκεκριμένη ετικέτα έχει φτιαχτεί με πολλή αγάπη για να φέρει στο προσκήνιο αυτόν τον ντελικάτο ποικιλιακό χαρακτήρα. Πυρηνόκαρπα φρούτα, νότες κυδωνιού, εσπεριδοειδή και μια λεπτή γραμμή ορυκτότητας στήνουν τον αρωματικό κόσμο των «Ψαράδων» που από την πρώτη κιόλας στιγμή σου φέρνουν στο νου εικόνες από θάλασσα και αρμύρα. Στο στόμα δροσερό και ισορροπημένο, με φρουτώδη χαρακτήρα και μια μεταλλική επίγευση που ιντριγκάρει. Δοκίμασε το οπωσδήποτε με ψαρικά και φρέσκες σαλάτες εποχής.
Ενδεικτική τιμή: 14,90 €

Κεφαλονιά

Έχω ένα δέσιμο με το νησί πώς να το κάνουμε, είναι και αυτή η μακρινή κεφαλονίτικη ρίζα μου. Και αναρωτιέμαι είναι οι καντάδες που κάνουν τα κρασιά σου ή τα κρασιά σου κάνουν τις καντάδες σου βρε Κεφαλονιά; Όπως και να έχει, αυτή η επτανησιώτικη αύρα κάνει πολλούς να θέλουν να μάθουν και να δοκιμάσουν όλο και περισσότερα μυστικά σου. Όπως για παράδειγμα το μικρό «πολύτιμο» σου, το Τσαούσι. Ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στα νησιά του Ιονίου, περισσότερο στην Κεφαλονιά και σπανιότερα στην Βόρεια Ελλάδα. Ώρα για δοκιμή. 

Τσαούσι - Οινοποιείο Σκλάβου

Τσαούσι - Οινοποιείο Σκλάβου

Στην ορεινή περιοχή της Πάλλης Μονάμπελες βρίσκεται ο αμπελώνας βιοδυναμικής καλλιέργειας, με κλήματα άνω των 70 ετών της ποικιλίας Τσαούσι. Μιλάμε για ένα κρασί φτιαγμένο με ελάχιστες παρεμβάσεις, γευστική συμπύκνωση και χαρακτήρα, καθώς το οινοποιείο Σκλάβου και τα κρασιά του φημίζονται για την προσοχή τους στη λεπτομέρεια. Διακριτικά αρώματα τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων, βοτανικές νύξεις και κάποιες πινελιές ορυκτότητας που συνδυάζονται με λίγες νότες μπριός και ένα ξηροκαρπάτο τελείωμα που θα σου μείνει για ώρα. Συνδύασέ το με έντονες γεύσεις, όπως ας πούμε μια μακαρονάδα με αυγοτάραχο. 
Ενδεικτική τιμή: 22,50 €

Σαντορίνη

Εκτός από τα τρομερά Ασύρτικα που βασιλεύουν στον ελληνικό «αμπελοχάρτη» της, η Σαντορίνη έχει και σπάνια μικρά διαμαντάκια που αξίζει να τα ψάξεις. Ένα από αυτά είναι και το «Κατσανό». Να βλέπεις ηλιοβασίλεμα από το λευκό μπαλκόνι της καλντέρας, ο ήλιος να βουτάει στη θάλασσα, και εσύ να ανοίγεις μια φιάλη «Κατσανό». Τα αρώματα του κρασιού πιο έντονα από ποτέ και τα χρώματα να αντανακλούν στο ποτήρι. Θερινή μαγεία! 

Κατσανό - Οινοποιείο Γαβαλά

Κατσανό - Οινοποιείο Γαβαλά

Το Κατσανό (85%) είναι η πρώτη έκπληξη στο ποτήρι, όμως στο οινοποιείο Γαβαλά μας κρατούν σε εγρήγορση και συμπληρώνουν με ένα μικρό ποσοστό της ποικιλίας Γαϊδουριά (15%), εξίσου σπάνια και ενδιαφέρουσα. Δύο σε ένα λοιπόν οι εκπλήξεις, και συνεχίζουμε με αρώματα που θυμίζουν λευκά άνθη όπως γιασεμί, πυρηνόκαρπα φρούτα με χαρακτηριστικότερο το ροδάκινο, και μια τροπική παλέτα που κάνει ακόμη πιο συναρπαστικό το σύνολο. Η ορυκτότητα γίνεται σαφώς αντιληπτή όμως φαίνεται να εκφράζεται περισσότερο μέσω της παλαίωσης, ενώ αν ρωτάς για την οξύτητα, είναι δροσερή και ισορροπημένη δίνοντας φρεσκάδα στο φρούτο. Με ένα ψαράκι ή μια καλοκαιρινή σαλάτα το «Κατσανό» κάνει το θαύμα του. Όμως πρέπει να ξέρεις ότι αυτές οι ποικιλίες καλύπτουν λιγότερο από το 1% του αμπελώνα, οπότε κοίταξε να προλάβεις.
Ενδεικτική τιμή: 27,00 €

Ικαρία

Ικαρία του χορού, της ηρεμίας, του κρασιού. Αυτό το νησί αγαπά το νόστιμο και το αυθεντικό, τα γλέντια και τις χαρές, γι’αυτό στα αλήθεια αγαπά και το καλό τοπικό του κρασί. Και το φτιάχνει με πολύ πολύ μεράκι, αυτά άλλωστε πάνε μαζί. Να ρωτήσω λοιπόν, «Μπεγλέρι» έχεις δοκιμάσει; Καλλιεργείται σποραδικά στα νησιά του Αιγαίου, και μπορώ να πω με σιγουριά ότι το λατρεύουν σε τούτο το νησί. Εβίβα Ικαρία!

Μπεγλέρι - Οινοποιία Τσαντίρη

Μπεγλέρι - Οινοποιία Τσαντίρη

Ένα ικαριώτικο βιολογικό κρασί που συστήνεται αρχικά με φίνα αρώματα φρέσκων φρούτων όπως εσπεριδοειδή, και νότες που θυμίζουν αγριολούλουδα. Στο στόμα δροσιστικό και ισορροπημένο, με ευγενικό χαρακτήρα και φινετσάτη υπόσταση. Ψαρικά και λευκά μεσογειακά πιάτα του ταιριάζουν γάντι, αλλά μην ανησυχείς καθώς μπορεί να το απολαύσεις και πάνω στον χορό σε κάποιο Ικαριώτικο γλέντι. Έτσι γίνονται αυτά στο νησί.
Ενδεικτική τιμή: 12,50 €

Σέριφος

Η Σέριφος διατηρεί αναλλοίωτη την ατμοσφαιρική της αύρα. Σκέψου το φεγγάρι να ανατέλλει με θέα από ψηλά, μαζί μ’ ένα ποτήρι «Σερφιώτικο» κρασί για συντροφιά -έκανα και ρίμα. Αν δεν γνωρίζεις, όταν λέω «Σερφιώτικο», εννοώ την τοπική ερυθρωπή ποικιλία η οποία εκτός από τη Σέριφο καλλιεργείται και σε άλλα κυκλαδονήσια, όπως η Σύρος. Φύγαμε για το νησί; Ένα ποτήρι δρόμος είναι.

Ξηρό Χωριό Λευκό - Οινοποιείο Χρυσολωρά

Ξηρό Χωριό Λευκό - Οινοποιείο Χρυσολωρά

Λευκό από ερυθρωπή ποικιλία. Μου αρέσουν αυτά τα plot twist. Στο ποτήρι ελευθερώνεται μονομιάς ο φίνος φρουτώδης χαρακτήρας του κρασιού με νότες που θυμίζουν λευκόσαρκα φρούτα και εσπεριδοειδή, ενώ η απόλαυση συνεχίζεται με ένα δροσερό πέρασμα από το στόμα, σκέτο καλοκαιρινό κυκλαδίτικο αεράκι. Ευχάριστο κρασί, αδιαμφισβήτητα φινετσάτο, με επίγευση που σε οδηγεί με κλειστά τα μάτια στην επόμενη γουλιά. Συνόδευσέ το με έντονα σε γεύση κυκλαδίτικα τυριά, όπως το βολάκι Άνδρου και δεν θα χάσεις. 
Ενδεικτική τιμή: 14,20 €

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.