Wine & Spirits

Το καλοκαιρινό μεγαλείο της Ρομπόλας και 5 ετικέτες για να την απολαύσεις

Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το καλοκαιρινό μεγαλείο της Ρομπόλας και 5 ετικέτες για να την απολαύσεις
Φωτογραφία: Αντριάνα Καραντινού

Δροσερή, με ωραίες οξύτητες και φρέσκα αρώματα η Ρομπόλα ταιριάζει πολύ στο καλοκαίρι

Σκέψου, θάλασσα, ήλιο, αλμύρα, ένα ποτήρι κρασί και καλοκαιρινούς μεζέδες. Tι κρασί; Ασυζητητί μια Ρομπόλα και θα σου πω γιατί. Κάτι η δροστική οξύτητα, κάτι τα φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών, κάτι οι χαρακτηριστικές νότες ορυκτότητας, ορίστε η θερινή παλέτα που αναζητούσες. Αν μάλιστα δοκιμάσεις και τα blends της θα πάθεις πλάκα. 

Τι πρέπει να ξέρεις για τη Ρομπόλα;

Πρώτα απ’ όλα η ρομπόλα είναι νησιώτισσα και γι’ αυτό έχει πέρα για πέρα καλοκαιρινή ψυχή. Καλλιεργείται κυρίως στα νησιά του Ιονίου και περισσότερο στην Κεφαλονιά. Με δυο λόγια έχει μεγαλώσει με την επτανήσια αύρα που, πώς να το κάνουμε, είναι από μόνη της ζωηρή και παιχνιδιάρικη. Από γευστικούς συνδυασμούς άλλο τίποτα: Τηγανιτά ψαράκια, θαλασσινά, οστρακοειδή, κολοκυθάκια στο τηγάνι, μελιτζανοσαλάτες, χορτόπιτες, λογής καλοκαιρινά μεζεδάκια…ας με σταματήσει κάποιος! Όλα αυτά ταιριάζουν με μια Ρομπόλα, καθώς υπάρχουν πολλές εκδοχές, blends και πειραματισμοί με την αφεντιά της. Δεν ξέρω αν σας το είπα, αλλά είναι το «next big thing» του ελληνικού αμπελώνα. Οπότε φίλοι μου δώστε βάση. Η Ρομπόλα είναι κομψή, ντελικάτη και έτοιμη να προσφέρει έναν «gout de terroir» χαρακτήρα, όπως και να τη συναντήσεις!

Are you ready for tasting; Εδώ σας έχω ετοιμάσει μια λίστα με «Ρομπόλα & blends» που είμαι σίγουρη πως θα λατρέψετε. 

5 ετικέτες για να δοκιμάσεις την ποικιλία Ρομπόλα

San Gerasimo - Ορεάλιος Γη

San Gerasimo - Ορεάλιος Γη

Μια καταπληκτική Ρομπόλα, value for money και φουλ στον χαρακτήρα. Εννοείται αρώματα εσπεριδοειδών, εννοείται λευκά άνθη, εννοείται ορυκτότητα. Στο στόμα φρεσκάδα all the way, και οξύτητα η οποία βρίσκεται ψηλά, στο ύψος της. Δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο, τα έχει όλα αυτό το κρασί και φαίνεται με την πρώτη γουλιά, μην σου πω και ματιά. Παράγγειλε μαζί της μικρά τηγανιτά ψαράκια ή φρέσκα θαλασσινά.  
Ενδεικτική τιμή: 14,50 €

Παλιά Αρμάκια - Petrakopoulos Wines

Παλιά Αρμάκια - Petrakopoulos Wines

Κυρίες και κύριοι ας υποδεχτούμε αυτή τη Ρομπόλα. Δεν είναι μια οποιαδήποτε Ρομπόλα, αλλά μια εκλεκτή εκδοχή της ποικιλίας, χαμηλής παρέμβασης, που προέρχεται από παλαιούς αυτόριζους και προφυλλοξηρικούς αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας, ηλικίας άνω των 70 ετών. Στο προσκήνιο ανθικές νύξεις, εσπεριδοειδή, αξιοπρόσεκτη ορυκτότητα και δροσιστική οξύτητα. Η συμπύκνωση που προσφέρουν τα παλαιά κλήματα στο κρασί δημιουργούν ένα πολλά υποσχόμενο περιεχόμενο, με εντυπωσιακό δυναμικό εξέλιξης στην φιάλη. Στρείδια, μύδια αχνιστά, ή ένα ψαράκι στα κάρβουνα είναι αυτό που ζητάς δίπλα της. 
Ενδεικτική τιμή: 32,00 €

East West - Κτήμα Βουρβουκέλη & Κτήμα Φοίβος

East West - Κτήμα Βουρβουκέλη & Κτήμα Φοίβος

Η Ανατολή συναντά την Δύση, και η Ρομπόλα το Ασύρτικο. Όλα αυτά γιατί το Κτήμα Βουρβουκέλη από τα Άβδηρα και το Κτήμα Φοίβος από την Κεφαλονιά συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτό το υπέροχο blend ποικιλιών και terroir. Τα εσπεριδοειδή και τα άνθη τους κυριαρχούν στην μύτη, ενώ τα τροπικά φρούτα και οι νότες ορυκτότητας έπονται. Στο στόμα διακρίνεται η τραγανή οξύτητα του κρασιού με τον φρέσκο ποικιλιακό χαρακτήρα να παραμένει. Η αρωματική ιστορία αυτής της συνεργασίας είναι γεμάτη και «πολυπολιτισμική». Τέλειο pairing με μελιτζανοσαλάτες, ψαρικά και γιατί όχι με λαδερά καλοκαιρινά φαγητά.
Ενδεικτική τιμή: 14,80 €

Ορφικός Οίνος - Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Ορφικός Οίνος - Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Αθήρι (70%) και Ρομπόλα (30%). Τι λες τώρα…! Παίρνω ποτήρι και ξεκινάμε αμέσως με αρώματα που θυμίζουν τροπικά φρούτα, ροδάκινο και lime, ενώ λίγο αργότερα ετοιμάσου για λίγες κομψές ανθικές νύξεις. Το στόμα; Πραγματική φρεσκάδα, με ισορροπημένη οξύτητα και μια ελαφριά αίσθηση μεταλλικότητας στο τελείωμα. Δώσε τον λόγο σε αυτό το blend, και άφησε το «σόλο», ως aperitif, να σε καταπλήξει. Ή βάλτου δίπλα ένα ψαράκι στο φούρνο και θα με θυμηθείς.
Ενδεικτική τιμή: 24,00 €

Rhombus - Οινοποιείο Gentilini

Rhombus - Οινοποιείο Gentilini

Όπως λένε και στο οινοποιείο Gentilini, αυτό το κρασί έχει την ικανότητα να μαγεύει, εξού και το όνομα. «Rhombus» από τον ρόμβο, γεωμετρικό σχήμα στο οποίο λέγεται ότι έχουν αποδοθεί μαγικές και τελετουργικές ιδιότητες. Έτσι λοιπόν Ασύρτικο και Ρομπόλα, άχαστο δίδυμο, συνθέτουν μια παλέτα αρωμάτων στην οποία κυριαρχούν νότες εσπεριδοειδών, στοιχεία λευκόσαρκου ροδάκινου και ανθικές νύξεις. Στο στόμα δροσιστική οξύτητα. Δίπλα του θα ταιριάξουν θαλασσινά, οστρακοειδή, και λεμονάτες σάλτσες αλλά και ως aperitif είναι μαγικό. 
Ενδεικτική τιμή: 14,60 €

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.