Wine & Spirits

Το καλοκαίρι θέλει βιδωτό καπάκι και 5 ωραίες φιάλες για να ανοίξεις

Τα αγαπημένα των summer parties

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

5 ωραία κρασιά με βιδωτό καπάκι που σου κάνουν τη ζωή εύκολη

Θέλεις ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές στη θάλασσα με φίλους και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι; Ψηφίζω «stelvin screw cup» (aka «βιδωτό καπάκι») δαγκωτό. Με δύο λόγια, είναι εύκολο, γρήγορο, χρηστικό και ανακυκλώσιμο, πού το πας αυτό το τελευταίο; Και επειδή ανοίγει στο τσακ –τέρμα τα τιρμπουσόν-, ε ναι, είναι το αγαπημένο των summer parties! Έχω ετοιμάσει μια τρομερή wine list για να σου κάνω ακόμα πιο εύκολη τη ζωή, εξάλλου τα έχουμε ξαναπεί… καλοκαίρι και κρασί πάνε μαζί.

Υ.Γ. 1 Καταρρίπτω για πάντα τον μύθο περί ποιότητας και βιδωτού πώματος. Οι επιλογές μου άλλωστε μιλάνε από μόνες τους.
Υ.Γ. 2 Δεν έχεις να φοβάσαι πια το «cork taint» ή αλλιώς το ελάττωμα του φελλού στο κρασί.

5 ωραία κρασιά σε φιάλες με βιδωτό καπάκι

Μαλαγουζιά - Kitrvs Winery

Tοπ καλοκαιρινή επιλογή, φουλ αρωματικός χαρακτήρας, σούπερ εύκολο άνοιγμα, τι άλλο θες… Άνθη εσπεριδοειδών και βοτανικά αρώματα στην μύτη δένουν απόλυτα με τον φρουτώδη χαρακτήρα της ποικιλίας που φέρνει στο νου λευκόσαρκο ροδάκινο, νεκταρίνι και βερίκοκο. Στο στόμα η οξύτητα δροσιστική όπως την περιμέναμε, και ο ποικιλιακός χαρακτήρας φαντάζει φρέσκος και απολαυστικός όπως αξίζει σε μια Μαλαγουζιά. Εννοείται ότι πίνεται εύκολα και μόνη της, αλλά δίπλα σε μια δροσιστική καλοκαιρινή σαλάτα ή ένα ψαράκι τηγανιτό είναι όνειρο.
Ενδεικτική τιμή: 14,50 €

Ξινόμαυρο - Κτήμα Γεροβασιλείου

Όσο πιο γρήγορα ανοίξεις την φιάλη τόσο πιο γρήγορα θα αντιληφθείς και τον φινετσάτο αρωματικό χαρακτήρα του Ροζέ Γεροβασιλείου. Εσπεριδοειδή όπως ροζ γκρέιπφρουτ, φρούτα του δάσους, φράουλες, κεράσια και κάποιες γήινες νότες στο φόντο για να διαπιστώσεις μεμιάς το φίνο αρωματικό προφίλ στο στόμα και την δροσιστική οξύτητα του Ξινόμαυρου. Για χρώμα δεν το συζητώ, α-πί-στευ-το, το έχω πει 100 φορές (και πιει άλλες τόσες)! Μιλάμε για ένα γαστρονομικό ροζέ, οπότε μια αστακομακαρονάδα, θαλασσινά, ζυμαρικά με κιμά ή λαδερά φαγητά θα του ταιριάξουν γάντι. Αν το προτιμάς σόλο καριέρα στην ακροθαλασσιά, δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Ενδεικτική τιμή: 14,80 €

Pinot Noir Rose - Villa Wolf

Είναι Pinot Noir, είναι Ροζέ και από πίσω «κρύβεται» ο Ernst Loosen -δοκίμασε το χθες που λένε… Φράουλες, κεράσια, cranberries, φλούδες εσπεριδοειδών και ροδάκινο σκάνε μύτη πρώτα στο ποτήρι, ενώ λίγο αργότερα έπονται και κάποιες φυτικές νότες βασιλικού που περιπλέκουν το φρουτώδες αρωματικό τοπίο του κρασιού. Το σχετικά χαμηλό αλκοόλ του, μόλις 11,5%, το κάνει ακόμη πιο ευκολόπιοτο και ντελικάτο, ενώ τα γευστικά χαρακτηριστικά των μικρών κόκκινων φρούτων πρωταγωνιστούν στο στόμα. Είτε το απολαύσεις μόνο του με θέα την θάλασσα, είτε με ζυμαρικά, ελαφριές σάλτσες, ή ωμά θαλασσινά θα είναι σούπερ καλοκαιρινό.
Ενδεικτική τιμή: 9,90 €

Chardonnay Reserva - Montes Wines

Chardonnay, Νέος Κόσμος και stelvin screw cup ίσον ότι πιο μοντέρνο και δημοφιλές υπάρχει αυτή τη στιγμή. Πολύπλοκο και ζωηρό στην μύτη με νότες που θυμίζουν λευκά άνθη, ανανά, μάνγκο, ροδάκινο και ώριμο αχλάδι, γεμάτο και αναζωογονητικό στο στόμα με λιπαρή αίσθηση που ισορροπεί με την δροσιστική του οξύτητα. Δεν είναι απλά ένα Chardonnay, είναι χιλιανό Chardonnay, με φρέσκο φρουτώδη χαρακτήρα και ένα μικρό ποσοστό (30%) περασμένο από βαρέλι για 6 μήνες. Το μυστικό είναι να το συνοδεύσεις με οστρακοειδή ή θαλασσινά. Δεν περιγράφω άλλο, θα ξετρελαθείς!
Ενδεικτική τιμή: 12,50 €

Viognier Cuvée Larsinos – Κτήμα Σκούρα

Τα Viognier τα λατρεύω, και σίγουρα αυτό βγαίνει προς τα έξω. Από εδώ λοιπόν να σας συστήσω, ένα κομψότατο Viognier με νότες δρυός και το εύκολο άνοιγμα που λέγαμε. Το εκφραστικό ποικιλιακό προφίλ του περιγράφεται από νότες ώριμου βερίκοκου, μάνγκο, και φλούδας πορτοκαλιού, ενώ έρχεται να δέσει αρμονικά με αρωματικά στοιχεία που θυμίζουν βανίλια και μέλι τα οποία προέρχονται από την ζύμωση και την 6μηνη παραμονή του κρασιού σε βαρέλι. Έτσι είναι τα Viognier, φουλ αρωματικά, εξωστρεφή και πολύπλοκα. Σε συνεπαίρνουν γευστικά και συνδυάζονται με τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα όπως μια μακαρονάδα με θαλασσινά, φιλέτα ψαριού ή κάποιο μικρό ψαράκι τηγανιτό. Πιες το και μόνο του, σε προκαλώ!
Ενδεικτική τιμή: 14,00 €