Wine & Spirits

Pet Nat, τα νέα αγαπημένα κρασιά της Gen Z

Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
ΤΕΥΧΟΣ 918
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pet Nat - Οινοποιείο Βασάλτης
Pet Nat του Οινοποιείου Βασάλτη

Pet Nat: Τα κρασα που αγαπάει η Gen Z

Στα natural wines λες ναι; Στις φυσαλίδες; Ναι με θαυμαστικό! Ε, λοιπόν, είσαι ξεκάθαρα παιδί των Pet Nat. Οι υπόλοιποι, αν αισθάνεστε κάπως μπερδεμένοι με τον όρο θα σας ξεμπερδέψω αμέσως! Τα Pet Nat, συνήθως λευκά ή ροζέ, είναι χαμηλής παρέμβασης αφρώδη κρασιά, έχουν λιγότερο αφρισμό από τα sparkling που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας, χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ, και θα τα δεις να χαρακτηρίζονται από φρουτώδη, φυτικά και ξηροκαρπάτα αρώματα, σχεδόν πάντα σε αφιλτράριστο φόντο. Αν τώρα προσθέσω και πως είναι σαφώς πιο οικονομικά από μια «official» σαμπάνια, νομίζω μπορώ να σας πείσω να τα δοκιμάσετε εδώ και τώρα.

Είναι το next big thing των sparkling, η super τάση της νέας γενιάς, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την Gen Z, η οποία ψάχνει ανελλιπώς πρωτοποριακά και χαμηλής παρεμβάσεως wine trends. Στα Pet Nat μοιάζει να τρέφει μια συμπάθεια παραπάνω, γιατί δεν σας είπα και το άλλο... αγαπάει πολύ τα low alcohol drinks! Το παρατσούκλι «Pet Nat» βγαίνει από τον όρο «Pétillant Naturel», που σε απλά ελληνικά σημαίνει «φυσικό αφρώδες» κρασί. Οι μπουρμπουλήθρες του παράγονται στη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης και καταφέρνουν να παραμείνουν στο κρασί, καθώς εγκλωβίζονται κατά το σφράγισμα της φιάλης πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η ζύμωση.

Μ’ αρέσει να παρατηρώ τις Pet Nat φιάλες, γιατί πιστεύω στα αλήθεια πως οι ετικέτες και το συνολικό design τους να σε ξεμυαλίζουν πριν καν τα δοκιμάσεις. Λίγο το εύχρηστο crown cup που τους δίνει άμεσα έναν φιλικό τόνο, λίγο τα χρωματιστά σχέδια, λίγο τα fancy vibes που αποπνέουν οι ετικέτες τους, δημιουργούν συνολικά ένα packaging «set» εξαιρετικά δελεαστικό.

Τα Pet Nat ζουν το «τώρα», γι’ αυτό τα πίνουμε φρέσκα 1-2 μήνες μετά την παραγωγή τους. Να μην παραλείψω ότι μιλάμε για το τέλειο απεριτίφ! Πίνεται στη βεράντα, την παραλία, την εξοχή, σε ραντεβού, σε πάρτι και εννοείται πίνεται και με κατάλληλο food pairing στο τραπέζι. Αγαπάει τα ψαρικά, τα ψητά λαχανικά, αλλά μπορώ να το δω εύκολα και μαζί με sushi.

My Pet Nat list

· Pet Nat Rose - Οινοποιείο Καρίμαλη (Ενδεικτική τιμή: 23,00 €)

· Pet Nat - Οινοποιείο Βασάλτης (Ενδεικτική τιμή: 15,50 €)

· Pet Nat Ροδίτης - Οινοποιείο Τετράμυθος (Ενδεικτική τιμή: 14,80 €)

· Migma Pet Nat Rose - Οινοποιείο Χατζηβαρύτη (Ενδεικτική τιμή: 20,00 €)

· Pet Nat Amphora - Anatolikos Vineyards (Ενδεικτική τιμή: 17,00)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.