- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Τaste Atlas: Το Vinsanto Σαντορίνης στη 2η θέση της λίστας με τα καλύτερα ποτά του κόσμου
Οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού που ξεχώρισαν και το ποτό που βρέθηκε στην κορυφή
Τaste Atlas: Το Vinsanto Σαντορίνης στη 2η θέση της λίστας με τα καλύτερα ποτά του κόσμου
Ανάμεσα στα κρασιά που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας του Taste Atlas από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Χιλή και την Αργεντινή ξεχωρίζουν δύο ποικιλίες κρασιών από την Ελλάδα. Πρόκειται για το Vinsanto Σαντορίνης και τα ξινόμαυρα κρασιά της Νάουσας που αποθεώθηκαν, κάνοντας τη διαφορά ανάμεσα στις υπόλοιπες συμμετοχές.
Το Τaste atlas συγκρότησε την λίστα με τα 100 καλύτερα ποτά και ροφήματα από όλο τον κόσμο.
Το Vinsanto Σαντορίνης στη δεύτερη θέση του Taste Atlas
Τη 2η θέση της λίστας του Taste atlas καταλαμβάνει το Vinsanto. Οπως αναφέρει είναι ένα επιδόρπιο κρασί από τη Σαντορίνη. Φτιάχνεται με λιαστά σταφύλια Ασύρτικο και Αηδάνι. Παρά το εκπληκτικά παρόμοιο όνομα, αυτό το ελληνικό κρασί δεν έχει πολλά κοινά με το πιο διάσημο Vin Santo από την Τοσκάνη. Τα σταφύλια λιάζονται για περίπου δεκατέσσερις ημέρες και στη συνέχεια ζυμώνονται και ωριμάζουν. Αυτό το κρασί παλαιώνεται σε δρυς για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και πυκνό κρασί γεμάτο γεύση και πλούσιο σε αρώματα. Αν και και οι δύο ποικιλίες σταφυλιού είναι λευκής φλούδας, το Vinsanto θα αποκτήσει ένα λαχταριστό χρυσό χρώμα που τείνει να μετατρέπεται σε πιο σκούρες κεχριμπαρένιες αποχρώσεις καθώς το κρασί παλαιώνει.
Στο στόμα, το κρασί είναι μελωμένο, γλυκό και γεμάτο σώμα και τα αρώματα θυμίζουν σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς και γλυκά μπαχαρικά. Παρά τις συμπυκνωμένες γεύσεις και την πυκνή υφή, το Vinsanto καταφέρνει να παραμένει ισορροπημένο διατηρώντας την οξύτητα και τη φρεσκάδα αναφέρει το Taste Atlas.
Αυτά τα κρασιά πρέπει να σερβίρονται πάντα παγωμένα. Μπορούν να πίνονται μόνα τους, αλλά συνδυάζονται επίσης καλά με επιδόρπια και τυρί. Τα νεανικά και πιο ανοιχτόχρωμα στυλ συνδυάζονται υπέροχα με γλυκά, καραμελένια επιδόρπια, ενώ οι παλαιότερες ποικιλίες συνδυάζονται καλά με μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.
Τα ξινόμαυρα κρασιά της Νάουσας
Στη θέση Νο63 τα κρασιά της Νάουσας. Πρόκειται για κρασιά με προελευση από την περιοχή της Μακεδονίας. Προκειται για την ποικιλία Ξινόμαυρο, ένα γηγενές ελληνικό κρασί που συχνά συγκρίνεται με το Pinot Noir και το Nebbiolo. Τα κρασιά Νάουσας εμφανίζουν την τέλεια ισορροπία τανινών, ζάχαρης και οξύτητας, ενώ τα τυπικά αρώματα και γεύσεις περιλαμβάνουν έναν σύνθετο συνδυασμό από αλμυρές νότες που θυμίζουν συχνά σκούρα και κόκκινα φρούτα, ντομάτες, δαμάσκηνα, γη, καπνό, βότανα και μπαχαρικά.
Η Νάουσα παλαιώνεται εξαιρετικά. Λόγω της πολυπλοκότητας και της φινέτσας του αναφέρεται συχνά ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Ένας ιδανικός συνδυασμός για αυτό το τανικό κρασί είναι κυνήγι, αρνί, σάλτσες με βάση την ντομάτα, πλούσια μαγειρευτά, λουκάνικα, μανιτάρια και παλαιωμένο τυρί, αναφέρει το Taste Atlas.
Το ποτό που κατέκτησε την κορυφή
Στο Νο1 της λίστα με τα ποτά βρίσκονται τα Aguas Frescas από το Μεξικό, ελαφριά μη αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται με συνδυασμό φρούτων, αγγουριών, λουλουδιών, σπόρων και δημητριακών αναμεμειγμένα με ζάχαρη και νερό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.