- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η μοναδική εμπειρία να είσαι κριτής στο «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»
Αναμένουμε το Σάββατο 2 Μαρτίου για την απονομή των βραβείων…
Κρίνοντας τα κρασιά στον 24ο διαγωνισμό «Thessaloniki Wine & Spirits Throphy»
Η χαρά και η προσμονή μου για τον φετινό διαγωνισμό ήταν σε άλλο επίπεδο... Μια νέα οινολόγος όπως εγώ δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο παρά τρομερά ενθουσιασμένη με τη συμμετοχή της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε ένα θεσμό όπως το «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy». Πέρυσι ως «Associate Judge», και τελικά «Best Associate of the competition», φέτος και επισήμως Judge και… η εμπειρία υπήρξε ανεκτίμητη! Η φετινή διοργάνωση είναι φανερά ανανεωμένη τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε όνομα. Ladies & Gentlemen θέλω την προσοχή σας καθώς η περιγραφή της εμπειρίας του να είσαι κριτής στο «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy» ξεκινάει.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται εδώ και 23 χρόνια από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
952 δείγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο, 30 διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι γευσιγνώστες, έξι νέοι επαγγελματίες του χώρου ως εκπαιδευόμενοι κριτές, ένας διαγωνισμός. Ο 24ος διαγωνισμός «Τhessaloniki Wine and Spirits Trophy», με ανανεωμένο όνομα και λογότυπο, έλαβε χώρα στις 13-15 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Χωρισμένοι σε 6 διαφορετικές επιτροπές οι 30 γευσιγνώστες, διαλεγμένοι ένας - ένας από όλα τα κομμάτια της οινικής βιομηχανίας (οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι οίνου κτλ), δοκιμάζουν 881 οίνους και 71 αποστάγματα υπό την προεδρία ενός Master of Wine ή Master Sommelier ανά τραπέζι. Πρόεδρος του Διαγωνισμού είναι ο πρώτος Έλληνας Master of Wine (MW) Κωνσταντίνος Λαζαράκης ο οποίος αναφέρει για τον διαγωνισμό: «Αυτός ο διαγωνισμός είναι ένα όχημα να δημιουργήσουμε πρεσβευτές για το ελληνικό κρασί, όχι μόνο πρεσβευτές κρασιά, αλλά και πρεσβευτές ανθρώπους. Θέλουμε επίσης να πάρουμε μια εικόνα από επαγγελματίες του χώρου που βλέπουν τα κρασιά μας με μια διεθνή ματιά γι’ αυτό και προσκαλούμε κάποιους κριτές από το εξωτερικό, ενώ και οι πρόεδροι των πάνελ είναι «Master of Wine» και «Master Sommelier» από όλο τον κόσμο. Θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό».
Σε αυτό το σημείο να σας πω πως φέτος ο διαγωνισμός προσελκύει και μια νέα προς ανάπτυξη αγορά της χώρας μας αυτήν που αφορά το κομμάτι των αποσταγμάτων. Έτσι η κατηγορία των spirits αναβαθμίζεται περιλαμβάνοντας πλέον αμπελοοινικά αποστάγματα, ούζο και gin τα οποία θα αξιολογηθούν από μια και μόνο επιτροπή εκ των έξι, την επιτροπή των αποσταγμάτων.
Ο πλούτος του ελληνικού αμπελώνα με φόντο τον Θερμαϊκό
Γύρω στις εννιά το πρωί και όλοι στις θέσεις μας έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας έχοντας μπροστά μας όλο τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα. Και να σας πω πως κυριολεκτικά είχαμε την καλύτερη θέα που μπορεί να έχει κανείς δοκιμάζοντας κρασί. Μπροστά μας απλώνονταν πιάτο όλος ο Θερμαϊκός, με φόντο τον χιονισμένο Όλυμπο. «Την καλημέρα μου» λέει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης ΜW ο οποίος εμψυχωτικός, πάντα με χαμόγελο και χιούμορ, δίνει την έναρξη των «τυφλών» γευστικών δοκιμών, aka «flights» όπως τα λέμε εμείς οι γευσιγνώστες. Μπροστά μας το σημειωματάριο, το ενημερωτικό φύλλο του κάθε flight, περίπου 15 ελληνικά κρασιά και η όρεξή μας να περιηγηθούμε ανάμεσά τους.
Κρασιά από Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Μαλαγουζιά κ.ά, καθώς και υπέροχες ελληνικές εκδοχές γνωστών διεθνών ποικιλιών, όλα στα ποτήρια τους περιμένουν τη σειρά για να μας καταπλήξουν. Πάνω στα ποτήρια ένας αριθμός. Το «κωδικό τους όνομα» για μια μέρα, καθώς η πραγματική ταυτότητα τους έπρεπε να παραμείνει …«shhh» μυστική. Μόνο λίγοι τη γνώριζαν, οι άνθρωποι της διπλανής αίθουσας, δηλαδή η καταρτισμένη ομάδα υποστήριξης του διαγωνισμού, από επαγγελματίες του ελληνικού κρασιού που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τίποτα.
Η κλίμακα των μεταλλίων από «85 έως 100». Και που να χωρέσει τόσος πλούτος! Κάποια flights ήταν εντελώς απαιτητικά ενώ κάποια άλλα πιο εύκολα να τα αξιολογήσει κανείς. Μετά το κάθε flight, συμβούλιο. Οι πέντε δοκιμαστές της κάθε ομάδας μαζί με τον πρόεδρό τους έκαναν το καθιερωμένο meeting. Είναι εντυπωσιακό το πώς κάποιες φορές βαδίζαμε ακριβώς στον ίδιο δρόμο και οι γνώμες όλων ταυτίζονταν. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Υπήρξαν και οι φορές που ξαναδοκιμάσαμε, προβληματιστήκαμε, συζητήσαμε. Γι’ αυτό η γνώμη όλων μας είχε μεγάλη σημασία, καθώς έτσι θα φτάναμε στο πιο δίκαιο αποτέλεσμα.
Και να σας πω και αυτό… στις 14 Φεβρουαρίου οι διοργανωτές του διαγωνισμού πρόσθεσαν δίπλα στα flights μας ένα μήνυμα αγάπης και ένα μπισκότο σε σχήμα καρδιάς για τον καθένα… «ποτέ δεν είναι αργά να μοιραστούμε όμορφα συναισθήματα», όπως είπαν.
Ο «τελικός» των καλύτερων…
Τα flights είχαν μόλις τελειώσει, η «μεγάλη» ώρα έφτανε σε λίγο. Αυτά που «τυφλά» ερωτευτήκαμε ήταν ήδη σερβιρισμένα μπροστά μας. Η αγωνία σταδιακά κορυφωνόταν και ο πρόεδρος του διαγωνισμού έτοιμος να μας οδηγήσει στην τελική ευθεία. Λάβετε θέσεις… δοκιμή και ψηφοφορία! Πρώτα ψηφίσαμε τα καλύτερα κρασιά ανά κατηγορία και στην συνέχεια το καλύτερο όλων. Εκείνη την στιγμή νομίζω πως κανείς δεν σκεφτόταν τόσο το ποιο κρασί έχει μπροστά του (αυτό ήρθε μετά την ψηφοφορία), αλλά κυρίως όλοι κάναμε focus ποιο από όλα μας κάνει αυτό το ξεχωριστό «κλικ». Δύσκολη η απόφαση. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας εννοείται κάναμε όλοι τις προβλέψεις μας. Το «Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy 2024» είχε μόλις τελειώσει!
Τελικά ο «Καλύτερος Οίνος» του φετινού διαγωνισμού είναι Σαντορίνη και είναι το υπέροχο «Cuvee Monsignori Σαντορίνη 2019» από το Κτήμα Αργυρού, ενώ «Καλύτερο Απόσταγμα» είναι το «Tσίπουρο χωρίς γλυκάνισο» από το Κτήμα Τσίνα-MeteoroWinery-Distillery. Όσον αφορά τον θεσμό των «Associate Judges», φέτος παρέδωσα τη σκυτάλη στην Ασπασία Τσικνά που αξιολογήθηκε ως η «Καλύτερη Αssociate» της φετινής διοργάνωσης.
Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW μεταξύ άλλων λέει για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού: «Το «Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy», δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες οινοπαραγωγούς να αναδείξουν τη δουλειά τους. Φέτος λοιπόν τα αποτελέσματα ήταν «κλασικά» δηλαδή ανέδειξαν κρασιά ήδη εδραιωμένα στην ελληνική αγορά, ενώ άλλες χρονιές έχουν αναδειχθεί και κρασιά λιγότερο εδραιωμένα. Χρειαζόμαστε και τις δύο εκδοχές, οι οποίες μας δείχνουν πόσο παλλόμενο και ανταγωνιστικό είναι το ελληνικό κρασί».
Τα καλύτερα κρασιά για φέτος:
Καλύτερος Ερυθρός Οίνος: «Μέγας Οίνος 2020», Κτήμα Σκούρα
Καλύτερος Ροζέ Οίνος: Κτήμα Άλφα Ροζέ 2023
Καλύτερος Λευκός Οίνος: Κτήμα Αργυρού «Cuvee Monsignori Σαντορίνη 2019»
Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος:«Samos Vin Doux», Ε.Ο.Σ. Σάμου
Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος: Αφρώδης Δουλουφάκη, Οινοποιείο Δουλουφάκη
Καλύτερη Ρετσίνα: «Κεχριμπάρι», Οινοποιείο Κεχρής
Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα βρείτε εδώ.
*Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει το Σάββατο 2 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.
Η δική μου ματιά και οι συζητήσεις μου με τους κριτές
Από την εμπειρία μου στον φετινό διαγωνισμό θα κρατήσω πως είναι υπέροχο να αφήνεσαι ελεύθερος, να αφουγκράζεσαι το κρασί και να το καταλαβαίνεις. Είναι υπέροχο να γνωρίζεις την ελληνική γη, τη σοφή ματιά των παλαιότερων οινοπαραγωγών αλλά και τη φρεσκάδα των νεότερων. Και είναι υπέροχο να δοκιμάζεις «τυφλά» με ανοιχτά τα μάτια. Αυτή είναι και η μαγεία.
Επίσης θα μείνουν σίγουρα στο νου μου οι άνθρωποι που γνώρισα, η καλή συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα, το κοινό μας πάθος για το κρασί. Γίναμε όλοι μια ομάδα. Που στον απολογισμό της δημιούργησε προσδοκίες και όνειρα για το ελληνικό κρασί.
Οι κριτές πάνω στις συζητήσεις μας, είπαν:
Δέσποινα Μπούζα- Γεωπόνος/Οινολόγος: «Κάθε φορά και καλύτερα. Πάντως σίγουρα κάθε χρονιά στον διαγωνισμό για μένα η εμπειρία μοιάζει διαφορετική»
Mαργαρίτα Βογιατζή-Οινολόγος/Οινοπαραγωγός: «Δοκιμάσαμε εξαιρετικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, και το σημαντικότερο, γίναμε πολύ ωραία ομάδα».
Έφη Τζουρνάβα - Dip WSET: «Είναι εκπληκτικό το πως όταν έρχονται άνθρωποι που έχουν την ίδια αγάπη για κάτι γίνονται τόσο ωραίες συζητήσεις, και ακόμα πιο καταπληκτικό το πως οι Έλληνες παραγωγοί εμπιστεύονται τον διαγωνισμό. Γι’ αυτό δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας».
Αλέξανδρος Μπουζίκας- Sommelier /Wine Consultant: «Χαίρομαι που ήμουν κομμάτι ενός τέτοιου σημαντικού θεσμού, και είχα την ευκαιρία να δω για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο των δειγμάτων που αξιολογήσαμε»
Τέλος αναμετάδοσης… «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy», ευχαριστούμε από καρδιάς, εις το επανιδείν…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.