ΒορΟινά: η βορειοελλαδίτικη έκθεση οινογνωσίας έρχεται στο Ζάππειο
Η πολυαναμενόμενη για τους λάτρεις του κρασιού εκδήλωση μας περιμένει αυτή τη Δευτέρα στο Ζάππειο
ΒορΟινά: Εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα του βορειοελλαδίτικου τοπίου στο Ζάππειο
Η Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος διοργανώνει για 19η χρονιά τα ΒορΟινά, τη μεγαλύτερη έκθεση βορειοελλαδίτικων κρασιών και μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα. Σε καινούργια τοποθεσία, αυτή τη χρονιά στο Ζάππειο, οι φίλοι του κρασιού θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποικιλίες από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Μακεδονία, όπως την Ντεμπίνα, το Βλάχικο, το Αμάσι και τη Νεγκόσκα, στις καλύτερες εκδοχές τους. Μια γευστική διαδρομή του βορειοελληνικού terroir που ξεκινά από τον Όλυμπο και την Ήπειρο, τη Νάουσα και την Πέλλα, και φτάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται φέτος στα κρασιά του 2023, μια χρονιά αρκετά απαιτητική για τους οινοπαραγωγούς, που όμως έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα στα αμπελοτόπια του Βορρά. Στη φετινή εκδήλωση μεγάλη προσοχή δίνεται στο Ξινόμαυρο σε όλες του τις εκφράσεις, όπως και στο λευκό χαρμάνι των δραμινών κρασιών, τόπου φημισμένου κυρίως για τα ερυθρά του. Ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν και δυο μονοποικιλιακές ετικέτες ερυθρών αφρώδων οίνων της Ελλάδας, από γηγενείς ποικιλίες. Πειραματικές, όπως και νέες ετικέτες θα υπάρχουν στα stand των παραγωγών, κρασιά από τα υψηλότερα αμπελοτόπια της Ελλάδας αλλά και δημιουργίες βασισμένες σε ξένες ποικιλίες, εφάμιλλες του τόπου καταγωγής τους.
Στις επιλογές θα υπάρχουν οίνοι και αποστάγματα όλων των ειδών: λευκοί, ερυθροί, ροζέ, orange, αφρώδεις, ξηροί, γλυκοί, φυσικοί, μακρόχρονης παλαίωσης- κρασιά κάθε λογής, για τα γούστα κάθε καταναλωτή.Τα ΒορΟινά προσθέτουν και πολλές δραστηριότητες στην οινική τους εκδήλωση. Οι επισκέπτες και οι καλεσμένοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε τυφλό διαγωνισμό οινογνωσίας με έπαθλο τριών φιαλών στους τρεις πρώτους νικητές. Και δεν τελειώνουν εδώ: ένα Master class για τις λευκές ποικιλίες του Ασύρτικου και της Μαλαγουζιάς της Βόρειας Ελλάδας από τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη είναι επίσης στο πρόγραμμα, όπως και γευστικές δοκιμές των ροζέ της Βόρειας Ελλάδας. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: Αίθουσα 6 • Διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας για εκκολαπτόμενους αλλά και έμπειρους γευσιγνώστες και γευσιγνώστριες. Ώρες 13:00-15:00 – Είσοδος δωρεάν. Έπαθλο 3 φιάλες κρασί στους 3 πρώτους νικητές/νικήτριες! • Masterclass με τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και τίτλο «Σπουδή στο Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά της Βόρειας Ελλάδας». Μία εις βάθος ανάλυση των δύο σημαντικότερων γηγενών λευκών ποικιλιών από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας και από 21 επιλεγμένες ετικέτες. Ώρες 17:00-19:00 Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής εδώ.
Αίθουσα 4 - Θεματικά τραπέζια οινογευσίας • Γευστική δοκιμή των βραβευμένων καλύτερων οίνων ανά κατηγορία και ειδικών βραβείων, καθώς και του καλύτερου αποστάγματος, του 23ου Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. • Γνωρίζουμε και δοκιμάζουμε σπάνιες αμπελοοινικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα. • Τα Ροζέ της Βόρειας Ελλάδας, είναι τα ροζέ της καρδιάς μας, γι’ αυτό τα δοκιμάζουμε στα τραπέζια των ΒορΟινών αλλά και όλα μαζί στο θεματικό τραπέζι οινογευσίας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο τη Δευτέρα 5/2 από τις 12:00 έως τις 20:00. Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από το more.com έως και τις 19:30 το βράδυ της εκδήλωσης (12€ και 8€ για τους φοιτητές μέσω more.com by viva, 15€ και 10€ για φοιτητές από την γραμματεία της εκδήλωσης). Στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται το συλλεκτικό ποτήρι γευσιγνωσίας που παραλαμβάνεται κατά την είσοδο. Οι επαγγελματίες, από το χώρο της εστίασης και εμπορίας οίνου, καθώς και οι δημοσιογράφοι, θα λάβουν στην είσοδο το ονομαστικό τους καρτελάκι, ενώ το καταναλωτικό κοινό, το βραχιόλι με το λογότυπο των ΒορΟινών.
Πληροφορίες για την ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» (ΕΝΟΑΒΕ), το προφίλ, τους στόχους, τα μέλη και τις δράσεις της (εκδηλώσεις, οινοτουρισμός, εκπαιδευτικά σεμινάρια, το “The Wine Hub” κ.ά.), μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.winemakersofnorthgreece.gr όπως και στις σελίδες winemakersofnorthgreece.com, στο Facebook και στο Instagram.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.