Monkey 47: Μια μέρα φτιάχνοντας gin στον μυστηριώδη Μέλανα Δρυμό
Βότανα, αρώματα και χειροποίητες τεχνικές σε ένα premium distillery στη μέση του πουθενά
Μonkey 47: Πώς φτιάχνεται το dry gin στον Μέλανα Δρυμό
Όλες οι μυρωδιές του μυστηριώδη Μέλανα Δρυμού, αναδύονται στο ξεχωριστό Gin του Μοnkey 47. Tη συνταγή του, που τελειοποιήθηκε μετά από 2,5 χρόνια δοκιμών, αλλά και την ιδιαίτερη ιστορία του που πάει πίσω στη δεκατία του '50, αποφάσισα να μάθω απο πρώτο χέρι όταν επισκέφτηκα το αποστακτήριό του στη Γερμανία.
Πίσω από τη μεγάλη σιδερένια πόρτα, στο Loßburg –εκεί που βρίσκεται το distillery– με περίμεναν ο Axel Klubescheidt, ο Julian Langerstraat και ο Lennart Geist, τρεις ανοιχτόκαρδοι συνεργάτες που αποτελούν την ψυχή του αποστακτηρίου, για να μου διηγηθούν τι κρύβεται πίσω από την αινιγματική μαιμού –σήμα κατατεθέν– του brand, και να με μυήσουν αργότερα σε μια ανεπανάληπτη, βιωματική εμπειρία δημιουργίας του ποτού. Πήρα μια γενναία γουλιά από ένα γεμάτο με τζιν τόνικ ποτήρι που μου πρόσφεραν, και τους άκουσα προσεχτικά ενώ με ξεναγούσαν στους premium χώρους του αποστακτηρίου. Η απόσταξη για τους Γερμανούς αποτελεί μια παράδοση που χάνεται στους αιώνες, ενώ στο περίφημο Black Forest, όπως αποκαλούν την περιοχή στο εξωτερικό, έχουν δραστηριοποιηθεί διάσημοι οινοπνευματοποιοί και παραδοσιακοί χαλκουργοί που κατασκευάζουν τα καλύτερα αποστακτήρια, από τα οποία παρήγαγαν έναν τύπο brandy (το λεγόμενο Kirsch) από τις πρώτες ύλες και το προερχόμενο από βαθιές πηγές νερό του δάσους – ένα από τα πιο μαλακά και ήπια νερά στην Ευρώπη. Οι προϋποθέσεις για ένα premium τζιν από την περιοχή αυτή, λοιπόν, υπήρχαν ήδη όπως μαθαίνω, προς απάντηση σε όσους έχουν συνδυάσει το τζιν κυρίως με την Αγγλία.
Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950, όπως περιγράφει ο Axel, όταν ο Μοντγκόμερι Κόλινς, γιος διπλωμάτη στο Μαντράς και με καριέρα στη Βρετανική Πολεμική Αεροπορία, γίνεται ερωτικός μετανάστης σε μια απομονωμένη κοιλάδα στο Μέλανα Δρυμό, όπου άνοιξε τον ξενώνα «Wild Monkey». Το όνομα εμπνεύστηκε από μια μαϊμού που του έκλεψε την καρδιά στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. Κατά την παραμονή του εξοικειώθηκε με τη μεγάλη τεχνογνωσία των ντόπιων στην απόσταξη φρούτων και από νοσταλγία για τις βρετανικές του συνήθειες –την απόλαυση του τζιν– αποφάσισε να φτιάξει το δικό του, με σήμα κατατεθέν του την αγαπημένη του μαϊμουδίτσα. Ο αριθμός 47 στο όνομα του τζιν δεν είναι τυχαίος. Αρχικά αντιπροσωπεύει τον αριθμό των βοτάνων που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεσή του, ενώ μάλιστα λέγεται πως ο αριθμός αυτός ήρθε στον Κόλινς κατά τη διάρκεια ενός ονείρου. Παράλληλα, 47% είναι ο αλκοολικός βαθμός του.
Κι αφού τελειώσαμε τις ιστορίες και τα ενδιαφέοντα fun facts, με την ομάδα του Monkey 47, προχωρήσαμε προς ένα πρώην χοιροστάσιο που πλέον χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των αρωματικών φυτών, θυμίζει παλιό φαρμακείο και μοσχοβολάει φύση και βοτανικότητα. Αυτό που κάνει τη διαφορά στη δημιουργία του συγκεκριμένου τζιν είναι τα κόκκινα μύρτιλα, τα οποία γίνονται χυλός μαζί με μια ουδέτερη αλκοολική βάση κι έπειτα προστίθενται φλούδες από πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ και φράπες, που ξεφλουδίζονται με το χέρι κάθε πρωί στον ίδιο χώρο. Μετά προστίθενται και τα αρωματικά –επίσης μαζεμένα και διαλεγμένα με το χέρι–, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το γαρίφαλο, η λεβάντα, το γιασεμί, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο, η κανέλα κι άλλα. Αφού παρακολούθησα τη διαδικασία, και μάλιστα συμμετείχα στη δημιουργία του μείγματος με την καθοδήγηση των ειδικών, φύγαμε για τον χώρο της απόσταξης. Οι χάλκινοι σωλήνες, οι μοχλοί με τα δερμάτινα καλύμματα και οι κάνουλες περιμετρικά από τις οποίες ρέει το πολύτιμο προϊόν, είναι ένα πανέμορφο θέαμα που θα μπορούσα να χαζεύω για ώρες.
Ακόμα και τότε όμως, δεν είναι έτοιμο το τζιν. Μόνο όταν έχει αποθηκευτεί για τρεις μήνες σε παραδοσιακά πήλινα δοχεία και παντρευτεί με το εκλεκτό νερό, θα προκύψει το απόσταγμα στην κορυφαία του κατάσταση, με νότες λουλουδιών, τη φρεσκάδα των πικάντικων εσπεριδοειδών, με έναν καθαρό τόνο του φυτού αρκεύθου, μια πιπεράτη, πικάντικη αίσθηση στο στόμα και μια λεπτή νότα από κράνμπερις. Έπειτα, γλυστρά στα ειδικά σχεδιασμένα καφέ γυάλινα μπουκάλια που αναπαριστούν το παραδοσιακό σχέδιο ενός παλιού μπουκαλιού χημικού, μια και το καφέ γυαλί προστατεύει τα πτητικά αρώματα από το υπεριώδες φως. Η ετικέτα σε αυτό το μπουκάλι απεικονίζει... τι άλλο, τον αξιαγάπητο κύριο πίθηκο.
Ακολούθησε ένα ολοκληρωμένο tasting των ιδιαίτερων συνδυασμών και κοκτέιλς που μπορεί να απολαύσει κανείς με πρωταγωνιστή το τζιν του Monkey 47 και μετά από πολλά «Prost!» (το cheers στα γερμανικά) μια συναρπαστική ημέρα στο Black Forest Distillery έφτασε στο τέλος της! Περισσότερα για το αποστακτήριο εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Bρίσκεται στη Νάουσα, δίνοντας πνοή στο όραμα του Γιάννη Μπουτάρη
Γίνε ο «Santa Wine» της Πρωτοχρονιάς με 9 δυνατές ετικέτες
Mια οινολόγος-ορκισμένη φαν των Χριστουγέννων ετοιμάζει τη γιορτινή λίστα κρασιών
Η μαγεία των γιορτών στο ποτήρι σας
Ένα ξεχωριστό οινοποιείο στον Μεσενικόλα Καρδίτσας
Το εκλεπτυσμένο απόσταγμα με βάση τη μαστίχα θα δώσει άλλον τόνο στις γιορτές σου
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.