6 οινοποιεία για να γιορτάσεις την Κυριακή την «Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού»
Βόλτες στα αμπέλια πίνοντας μαζί με τους Έλληνες οινοποιούς
Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και γνωστά οινοποιεία της χώρας ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό
Ο ελληνικός αμπελώνας έχει βάλει στις φθινοπωρινές του αποχρώσεις και αυτή την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, τα οινοποιεία της χώρας, μας περιμένουν να γιορτάσουμε μαζί τους την ημέρα τους! Η Ημέρα Οινοτουρισμού, θεσμοθετήθηκε το 2009 ως Ευρωπαϊκή Ημέρα, ενώ από το 2019 και μετά γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι λοιπόν και φέτος δωρεάν ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, γιορτινές μουσικές και παράλληλες εκδηλώσεις, είναι όλα τους έτοιμα και οργανωμένα από τους Έλληνες οινοδημιουργούς οι οποίοι ανυπομονούν να μοιραστούν μια ολόκληρη ημέρα με το οινόφιλο κοινό. Φορέστε την γιορτινή σας διάθεση και ετοιμαστείτε για μια απόδραση στην φύση με κρασί, αμπέλι και συμπάθεια. Φύγαμε!
Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης
Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι ανοιχτό την Κυριακή από τις 11.00 έως τις 17.00 για μια υπέροχη εμπειρία με δωρεάν γευστικές δοκιμές, ξεναγήσεις στους χώρους του οινοποιείου και live events. Μπορούμε να περιηγηθούμε στο υπέροχο «πάρκο γλυπτών» που εκτείνεται σε ολόκληρο τον αμπελώνα, αλλά και στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου για να δούμε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ανοιχτηριών, αυτήν που με αγάπη δημιούργησε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου. Για το τέλος σας έχω αφήσει κάτι συναρπαστικό που πρόκειται να γίνει μπροστά στα μάτια σας! O εικαστικός Γιώργος Τζινούδης ετοιμάζει μια live painting performance στο café του Μουσείου Οίνου. Εκεί θα δημιουργήσει ζωντανά μπροστά στους επισκέπτες του οινοποιείου, έναν «ορίζοντα» σε κόκκινες και λευκές αποχρώσεις με φόντο και έμπνευση τον φθινοπωρινό αμπελώνα του κτήματος.
Υ.Γ. Θα βρίσκομαι και εγώ εκεί να σας ξεναγήσω με χαρά. Ανυπομονώ!
Κτήμα Κοκκοτού, Σταμάτα Αττικής
Αν η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού σας βρει στο Κτήμα Κοκκοτού, από δική μου εμπειρία σας βεβαιώνω πως θα νιώσετε την μεγάλη αγάπη του κτήματος για το φυσικό περιβάλλον και το κρασί. Ξεναγήσεις στους χώρους της παραγωγής και του αμπελώνα θα γίνονται κάθε μία ώρα από τις 11.30 εώς τις 15.30, όπου μπορείτε και να γευτείτε τις ετικέτες του οινοποιείου. Επίσης όλοι οι επισκέπτες του κτήματος θα λάβουν μέρος στην κλήρωση που διοργανώνεται, με δώρο μια φιάλη Magnum «Kokotos Estate 2020». Μην παραλείψετε να μάθετε τα πάντα για τον «Μεγάλο Περίπατο», μια διαδρομή που διασχίζει ό,τι μπορεί κανείς να δει και να απολαύσει στο Κτήμα Κοκκοτού, η οποία «μπερδεύεται» ανάμεσα στους ελαιώνες, τους αμπελώνες, τον χώρο παραγωγής και άλλες κρυφές ομορφιές του κτήματος. Δεν περιγράφω άλλο… τρέξτε να τα ανακαλύψετε όλα αυτά την Κυριακή!
Κτήμα Costa Lazaridi, Ανδριανή Δράμας & Kτήμα Οινότρια Γη-Καπανδρίτη Αττικής
Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη μας ανοίγει τους επισκέψιμους χώρους του οινοποιείου στην Ανδριανή Δράμας με ξεναγήσεις ανά μισή ώρα από τις 11.00 μέχρι τις 16.00, και μας μιλάει για την ιστορία του Κτήματος από το 1979 έως σήμερα. Παράλληλα ανοίγει και τις πόρτες του το Κτήμα Οινότρια Γη και το Μουσείο Οίνου-Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής. Χαρείτε μια εκπαιδευτική βόλτα σε έναν επιβλητικό χώρο που σε ταξιδεύει από την αρχαιότητα έως το σήμερα, μέσα από τις θαυμαστές συλλογές εργαλείων αμπελοκαλλιέργιας, οινοποίησης και πολλών ακόμα εκθεμάτων, με γνώμονα την γνώση της παγκόσμιας ιστορίας της αμπέλου και του οίνου. Θα πραγματοποιηθούν 2 προγραμματισμένες ξεναγήσεις, στις 11.30 και στη 13.30.
Κτήμα Τσελέπου, Ρίζες Αρκαδίας
Αν την Κυριακή περάστε το κατώφλι του Κτήματος Τσελέπου θα δείτε όλη την φιλόξενη οικογένεια του οινοποιείου να σας περιμένει. Λίγο πιο δίπλα θα βρίσκεται και η «οικοδέσποινα ποικιλία», το Μοσχοφίλερο με τις ποικίλες και συναρπαστικές αποχρώσεις του. Δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου και του φθινοπωρινού αμπελώνα για να δείτε από κοντά τα μυστικά της οινοποίησης καθώς και γευσιγνωσία που έχει ετοιμάσει η ομάδα του οινοποιείου. Όλα αυτά τα υπέροχα από τις 11.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα.
Οινοποιείο Ένωσης Ηρακλείου, Παλιανή Ηρακλείου
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται από τις 11.00 και κάθε μισή ώρα. Οι επισκέπτες του οινοποιείου θα γίνουν θεατές μιας παρουσίασης με θέμα την παραγωγική διαδικασία της παραδοσιακής ρακής. Και κάπου εκεί… «It’s cocktail time» αφού special wine cocktails δίνουν την ευκαιρία να χαρούμε το κρασί με τον πιο ευφάνταστο τρόπο. Μαζί και υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα με βασικό συστατικό τον μούστο απ’ τα χεράκια του γυναικείου συνεταιρισμού «Η Έργανος». Η μουσική με DJ συμπληρώνει μια μέρα γεμάτη κέφι και κρασί.
Η είσοδος στα οινοποιεία είναι δωρεάν.
Στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας*:
- H Ένωση Οινοπαραγωγών «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»
- Η Ένωση «Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας»
- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας
- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής
- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου
- Η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσου Αιγαίου
- Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης
* Περισσότερες πληροφορίες για το ποια οινοποιεία μπορείτε να επισκεφθείτε ανά περιοχή θα βρείτε στα sites και στα social media τους.
Καλές Οινοτουριστικές βόλτες!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.