Στο Κτήμα Γεροβασιλείου με φίνα κρασιά, ιδανικό pairing και σπουδαία τέχνη
Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί και να γνωρίσει τα μυστικά της αξεπέραστης οινοποιητικής τέχνης, παράδοσης και γεύσης της οικογένειας Γεροβασιλείου
Κτήμα Γεροβασιλείου: Καταπράσινοι αμπελώνες, έργα τέχνης, ένα μουσείο οίνου, γευσιγνωσία, και pairing με τα κρασιά του Κτήματος.
Θα μπορούσε να είναι το υπερφυσικό σκηνικό από την ταινία A Good Year του Ρίντλεϊ Σκοτ με τον Ράσελ Κρόου στον ρόλο του επενδυτικού τραπεζίτη που κληρονομεί το οινοποιείο του θείου του σε έναν αμπελώνα της Προβηγκίας. Ταιριάζει επίσης και ο παραλληλισμός με τους καλιφορνέζικους αμπελώνες του Sideways του Αλεξάντερ Πέιν.
Η θέα των χιλίων στρεμμάτων του Κτήματος Γεροβασιλείου προσφέρει στον επισκέπτη μια απίστευτη προσομομοίωση με το σκηνικό αγαπημένων ταινιών με θέμα το κρασί. Μόνο που δεν είμαστε στο Χόλιγουντ αλλά στην Επανομή, τον τόπο-γενέτειρα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, το μέρος με ιστορία αρχαία που κρατά 6.000 χρόνια πίσω, εκ των οποίων αυτή των τελευταίων 1500 χρόνων μαρτυρά πως συμβαίνει εδώ μια συνεχής και αδιάκοπη αμπελουργία, όπως μας ενημερώνει η ξεναγός μας και κόρη του Βασιλική Γεροβασιλείου.
Περιπλανιόμαστε ανάμεσα στα κλήματα και τις ρώγες από το Σταφύλι του Τσόκλη, το Φεγγάρι του Βαρώτσου, το Κυκλαδίτικο του Ζογγολόπουλου, το Ερωτικό του Μόραλη κι όλη αυτή την υπαίθρια συλλογή με τα δεκάδες έργα δημόσιας τέχνης, που ορίζει το πεδίο του κτήματος όχι μόνο ως πατρίδα των παγκοσμίως πλέον διάσημων κρασιών Γεροβασιλείου (το 30 τοις εκατό εξάγεται σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Βραζιλία, Σιγκαπούρη), αλλά και έναν τόπο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Η αίσθηση πως ο επισκέπτης βρίσκεται σε ένα μέρος όπου μπορεί να περιπλανηθεί, να μυηθεί και να γνωρίσει κάτι περισσότερο από τα μυστικά της αξεπέραστης οινοποιητικής τέχνης, παράδοσης και γεύσης της οικογένειας Γεροβασιλείου, επιτείνεται από μια έξτρα ποικιλία θεματικών σχετικά με το κρασί, που σου δίνεται η ευκαιρία να βιώσεις κατά την επίσκεψή σου.
Φλάσμπακ: Το 2008, καταμεσής της οικονομικής κρίσης, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εγκαινίασε το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, αφού, εκτός από τη δημόσια τέχνη που κοσμεί τον αμπελώνα, υπάρχει ένας ακόμα εσωτερικός μουσειακός άξονας, που η ξενάγηση εντός του φανερώνει μια ακόμα αρετή του διάσημου Επανoμίτη αμπελουργού και οινοποιού: Οι δύο μεγάλες συλλογές του με ανοιχτήρια, μπουκάλια, αγγεία, αντικείμενα αρχαίων ελληνικών συμποσίων, εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης και βαρελοποιίας, που φιλοξενούνται σε ένα μουσείο υπό την επιφάνεια της γης, σχεδιασμένο άψογα από τους καθηγητές του Μεταπτυχιακού της Διαχείρισης Πολιτισμού του Α.Π.Θ, Ματούλα Σκαλτσά (μουσειολόγο) και Πάνο Τζώνο (αρχιτέκτονα), είναι μια μοναδική εμπειρία ιστορίας.
Ατραξιόν του χώρου τα χιλιάδες ανοιχτήρια από όλο τον κόσμο, που ομαδοποιούνται ανάλογα με τη χρήση τους από άνδρες και γυναίκες, ή πληβείους σε καπηλειά και αριστοκράτες σε λουκούλλεια ανακτορικά γεύματα, σε μια συλλογή που δεν έχει προηγούμενο. Μια συλλογή που ο Γεροβασιλείου την ξεκίνησε από το 1976 και συνεχίζει να την εμπλουτίζει ως και σήμερα. Τα ανοιχτήρια που μαρτυρούν πολλά σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες, τις μόδες, τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 19ου και 20ού αιώνα, είναι κανονικά έργα τέχνης.
Πριν κατεβούμε στα έγκατα του μουσείου, η Βασιλική Γεροβασιλείου μας μίλησε διεξοδικά για αυτή την ευλογημένη γη της Επανομής, που οι πλαγιές της έχουν έδαφος αμμώδες και αργιλώδες, αφού στο βάθος των αιώνων αυτή η γη ήταν θάλασσα. Εξού και το ιδιαίτερα γοητευτικό μικροκλίμα των αμπελιών, που το ορίζουν ευγενικοί, απαλοί και δροσιστικοί νοτιάδες που στεγνώνουν την υγρασία, ευνοώντας τις καλλιέργειες και ευλογώντας τις σοδειές.
Δίπλα μας περνούν ρομποτάκια που σε αληθινό χρόνο προσφέρουν στους επιστήμονες του κτήματος στοιχεία που έχουν να κάνουν με την υγεία των φυτών, σε συνδυασμό με τους μίνι διάσπαρτους μετεωρολογικούς σταθμούς που, διακτινισμένοι παντού στα πέριξ των καλλιεργειών, προσφέρουν προγνώσεις σε αληθινό χρόνο. Σκέφτομαι από μέσα μου πως από έναν αμπελώνα σαν σκηνικό του ντοκιμαντέρ «Wine for the Confused» με τον Τζον Κλιζ (δείτε το, είναι μια ανάλαφρη εισαγωγή στο κρασί για αρχάριους), βρέθηκα ξαφνικά στον Πόλεμο των Άστρων με την τόση RJD2 τεχνολογία να μην αφήνει τίποτα στην τύχη.
Κεφαλοχώρι στην Τουρκοκρατία, η Επανομή διέκοψε την οινοποιία ένεκα της αποχής των Οθωμανών από κάθε μορφή αλκοόλ, γρήγορα όμως μετά την απελευθέρωση επανήλθε στην τέχνη της. Κρασιά και τσίπουρα και αυγουστιάτικοι τρύγοι, που εδώ καλή ώρα ολοκληρώθηκαν και τα θαυματουργά τους πήραν τον δρόμο για τις επεξεργασίες στους εκραγιστήρες, τις προζυμωτικές κρυοεκχυλίσεις, τις αλκοολικές ζυμώσεις, τις προζυμωτικές εκχυλίσεις και τα φιλτραρίσματα.
Και η ευλογημένη στιγμή ήρθε, αφού το πέρας της ξενάγησης σημαίνει την αρχή μια καταπληκτικής γευσιγνωσίας. Κάθε επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασίλειου εδώ καταλήγει, στο υπέροχο εστιατόριο και στον περίφημο Τόπο, όπως λέγεται μια εν τάχει μύηση στις γεύσεις τους. Το ποτήρι με το Λευκό το ενισχύει λίγο λεμόνι κονφί και αλάτι, η Μαλαγουζιά απογειώνεται με μια μπουκιά από αχλάδι ποσέ και αρμπαρόριζα, το Ξινόμαυρο Ροζέ με την ημίλιαστη ντομάτα κυλά πιο γάργαρα και το κόκκινο Άβατον με τα καραμελωμένα φουντούκια είναι μια πανδαισία. Για το τέλος, η γλυκιά Μαλαγουζιά συνοδευμένη με βερύκοκο βρασμένο μέσα της, μαρμελάδα και τριμμένο φυστίκι Αιγίνης, σκορπίζει μια συγκίνηση που όλο το πακέτο της, έτσι όπως είναι περιβεβλημένο από αυτή τη σπάνια θέα, είναι αδύνατον να μη σε συνεπάρει.
Όταν δε μάς κάνει την τιμή να καθίσει στο τραπέζι μας ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και να μας μιλήσει για εκείνες τις ηρωικές μέρες των αρχών της δεκαετίας του ’80, όταν οινοποιός στο Πόρτο Καρράς, μαζί με τον καθηγητή Λογοθέτη του Α.Π.Θ, αντιλήφθηκε πως η Μαλαγουζιά εκτός από τη Ναύπακτο, μπορεί να καλλιεργηθεί και στην Επανομή, τότε ξέρεις πως δε βρίσκεσαι κάπου όπου η εμπειρία τελείται στο άψε σβήσε και «να περάσει ο επόμενος», αλλά στην κεντρική σάλα ενός ανθρώπου φιλόξενου, οραματιστή και ευπατρίδη. Το τελευταίο το αναφέρω γιατί ο Γεροβασιλείου συνηγόρησε τα μάλα ώστε η Επανομή να ξαναπάρει μπρος, με το όνομά της να θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά του ελληνικού αμπελώνα. Σε συνδυασμό με τη Βιβλία Χώρα (αμπελώνας του Παγγαίου) σε συνεργασία με τον Βασίλη Τσακτσαρλή, συν τη Μικρά Θήρα στη Σαντορίνη, όπου το ντουέτο τους γίνεται τριπλέτα με τη συνδρομή της οινολόγου Ιωάννας Βαμβακούρη, ο Γεροβασιλείου είναι ένας ορκισμένος καινοτόμος και αεικίνητος παραγωγός.
Επιστροφή στο τραπέζι και τα συνοδευτικά που ακολουθούν την πόση μας, ή και πώς οι κάτωθι τέσσερις μπρουσκέτες μας ενθουσιάζουν και μας διονυσιάζουν, συνεπικουρούμενες από μια σαλάτα από τον κήπο του κτήματος και μια κινόα με πλιγούρι, γαρίδες, λαχανικά και μυρωδικά. Άρξασθε: μπρουσκέτα ένα με μελιτζάνα, μετσοβόνε και κουκουνάρι, μπρουσκέτα δυο με ταραμά, μαρμελάδα λεμόνι, αυγοτάραχο και μοσχολέμονο, μπρουσκέτα τρία με γκοργκοντζόλα, αχλάδι, καρύδι και πετιμέζι και μπρουσκέτα τέσσερα με μοσχάρι και κατσικίσιο κορμό, ίσον ό,τι καλύτερο για ένα μεσημέρι στην Επανομή, ανάλογο με αυτό που σας περιέγραψα. Εννοείται πως μπορείτε να το ζήσετε ακολουθώντας το πρόγραμμα με τις ημέρες των ξεναγήσεων όπως υπάρχουν στο gerovassiliou.gr.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Bρίσκεται στη Νάουσα, δίνοντας πνοή στο όραμα του Γιάννη Μπουτάρη
Γίνε ο «Santa Wine» της Πρωτοχρονιάς με 9 δυνατές ετικέτες
Mια οινολόγος-ορκισμένη φαν των Χριστουγέννων ετοιμάζει τη γιορτινή λίστα κρασιών
Η μαγεία των γιορτών στο ποτήρι σας
Ένα ξεχωριστό οινοποιείο στον Μεσενικόλα Καρδίτσας
Το εκλεπτυσμένο απόσταγμα με βάση τη μαστίχα θα δώσει άλλον τόνο στις γιορτές σου
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.