- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
«Μπλε Κόκορας», ένα καλό κρασί που φτιάχτηκε από χόμπι
Το φτιάχνουν δύο αδέρφια στο Αμύνταιο, την όχι-νησιώτικη πόλη με το ωραιότερο φως στην Ελλάδα
![Μανίνα Ζουμπουλάκη Μανίνα Ζουμπουλάκη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-11-13/m-zoumpoulaki.jpg)
![«Μπλε Κόκορας» «Μπλε Κόκορας»](/images/1074x600/1/jpg/files/2023-09-29/mple-kokoras.jpg)
Ο Μανώλης και Ηλίας Σιώμος είχαν αδυναμία στο καλό κρασί και έφτιαξαν από χόμπι τον Μπλε Κόκορα
Ο Μανώλης Σιώμος είναι μηχανολόγος μηχανικός, ο αδερφός του Ηλίας είναι τεχνολόγος γεωπόνος. Και οι δύο, είχανε αδυναμία στο καλό κρασί από μικροί (ελπίζω όχι από βρέφη). Το 2008 ξεκίνησαν να φτιάνουν ένα δικό τους κρασί, «κρασί του γκαράζ» όπως το λένε, ή “garage wine”: σπιτικό, χομπίστικο, για προσωπική τους κατανάλωση, με σταφύλια από αμπέλια της περιοχής του Αμύνταιου. Η παραγωγή πήγαινε καλά κι ας ήταν μικρή, οπότε 11 χρόνια μετά, το 2019, «βρέθηκε η ευκαιρία να οινοποιήσουμε πιο συστηματικά δικά μας κρασιά σε νοικιασμένο οινοποιείο, σε συνεργασία με αμπελουργούς από το Αμύνταιο», όπως λέει ο Μανώλης. Ο οποίος ασχολείται με την προώθηση, ενώ ο Ηλίας με την οινοποιία – αν και, κάνουν τα πάντα και οι δύο μαζί.
![«Μπλε Κόκορας» «Μπλε Κόκορας»](/images/w734/jpg/files/2023-09-29/img_3472.jpg)
![«Μπλε Κόκορας» «Μπλε Κόκορας»](/images/w734/jpg/files/2023-09-29/img_3476.jpg)
![«Μπλε Κόκορας» «Μπλε Κόκορας»](/images/w250/3/jpg/files/2023-09-29/img_1818.jpg)
Το λευκό τους, Sauvignon Blanc, όπως και το Ξινόμαυρο Ροζέ, τα δοκίμασα τυχαία στο μπαρ «Σ’ αγαπώ» στην Αθήνα: τα αδέρφια δίνουν σε μετρημένα σημεία, σε κάποια πεντάστερα ξενοδοχεία, («επιλεγμένες μονάδες»), σε μερικά wine bar και μπαράκια που συμπαθούν. Δεν έχουν μεγάλη παραγωγή ούτε διανομή ακόμα, αντιμετωπίζουν το κρασί όπως το αντιμετώπιζαν όταν ξεκινήσανε, σαν αγαπημένο χόμπι. Το λευκό λοιπόν του «Μπλε Κόκορα» είναι αρωματικό, τραγανό, και επειδή δεν ξέρω άλλες λέξεις σχετικές με το κρασί, είναι τέεεελειο, πάρα πολύ ωραίο, πίνεται με το «καλησπέρα σας». Το ροζέ είναι πιο τριανταφυλλένιο και πιο βόρειο αλλά το ίδιο ελαφρύ και, εντάξει, το ίδιο νόστιμο.
![«Μπλε Κόκορας» «Μπλε Κόκορας»](/images/w734/jpg/files/2023-09-29/img_3480.jpg)
Η ιστορία με το όνομα έχει πλάκα: ο παππούς τους, στο χωριό Σέρβια Κοζάνης, είχε κοτέτσι με κότες, κι έναν πολύ πεταχτό, τζώρα κόκορα, που άρεσε στα δύο αδέρφια, ή τέλος πάντων τους είχε μείνει αξέχαστος. Αποφάσισαν να ονομάσουν το κρασί τους σκέτο «Κόκορα» αλλά μετά σκέφτηκαν το μπλε χρώμα, «του ουρανού, της θάλασσας, της Ελλάδας», και το βάφτισαν «Μπλε Κόκορα». Έτσι το Garage wine από τα Βορειο-Δυτικά της χώρας έγινε ένα μυρωδάτο κρασί για όλες τις εποχές.
Το μπουκάλι είναι ωραιότατο. Αλλά το κρασί είναι ακόμα καλύτερο…
«Μπλε Κόκορας», 6987810706
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού που ξεχώρισαν και το ποτό που βρέθηκε στην κορυφή
Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου «πήγαινε» με Ρομπόλα Κεφαλονιάς
Έντονες γεύσεις ζητούν το ταίρι τους σε μια ρετσίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.