- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Η Loggia στο Κάστρο της Σίφνου σε περιμένει με υπέροχο σκηνικό και τέλεια κρασιά
Ένα «συναρμολογούμενο» wine bar με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου
Loggia: Ένα καταπληκτικό wine bar στη Σίφνο με αδυναμία στα ωραία κρασιά και την καλή μουσική.
Σαν παθιασμένη wine lover που είμαι, τα απανταχού wine bars είναι ομολογουμένως η αδυναμία μου. Τα ψάχνω στην Αθήνα αλλά και στις εξορμήσεις ανά την Ελλάδα. Δεν γινόταν λοιπόν να μην επισκεφτώ αλλά και να μην γράψω για αυτό το μικρό διαμαντάκι των Κυκλάδων, ένα ξεχωριστό wine bar, τόσο διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα.
Εδώ τίποτα δεν είναι δήθεν και στημένο, κυριολεκτικά. Σκαρφαλωμένο στα βράχια του Κάστρου της Σίφνου, λίγο πριν από το γραφικό και πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι των Εφταμάρτυρων, ένα μικρό μαγαζάκι μόλις λίγα τετραγωνικά, που δεν διαθέτει μπάρα ούτε και τους κλασικούς χώρους που περιμένεις να βρεις σε ένα τυπικό μπαρ. Κάθε απόγευμα η ομάδα της Λότζιας –που πήρε το όνομά της από την ιταλική λέξη Loggia που τον Μεσαίωνα περιέγραφε τις εξωτερικές εισόδους των κτιρίων που προορίζονταν για υπαίθρια καθιστικά– στήνει ένα τραπέζι με ποτήρια, μεγάλες σαμπανιέρες και τραπεζάκια για τους λίγους και τυχερούς που θα καταφέρουν να βρουν να καθίσουν. Φυσικά, κανένας δεν πτοείται από την έλλειψη διαθεσιμότητας, ιδιαίτερα κατά τους μήνες που το νησί κατακλύζεται από κόσμο και οι περισσότεροι επιλέγουν να καθίσουν στα σκαλάκια, ακριβώς δίπλα από το μπαρ και κάτω από την κεντρική Λότζια του Κάστρου. Σκαλάκια πάντα γεμάτα, τα οποία επίσης προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στο αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό και τα μαγικά χρώματα του ηλιοβασιλέματος.
H wine list περιλαμβάνει ψαγμένες και καλά επιλεγμένες ετικέτες με βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά, κυρίως ελληνικά αλλά και από τον διεθνή αμπελώνα, natural wines και ποικιλίες που δεν συναντάς σε τυπικές λίστες κρασιών. Αν με ρωτάς, αξίζει να τα δοκιμάσεις. Όλα.
Κάποια από αυτά που δοκιμάσαμε εμείς και προτείνω είναι τα:
- Galeyrand «Alligotay» 2019, Bourgogne, France – βιολογικό κρασί από την ποικιλία Aligote, περασμένο από βαρέλι για 12 μηνες, ώριμο και συνάμα φρέσκο.
- Domaine Myrsini «Ammos» 2021, Paros – 100% Ασύρτικο με σπιρτάδα και ισορροπημένες οξύτητες, προερχόμενο από οργανική αμπελοκομία και περασμένο για 8 μήνες από ανοξείδωτο βαρέλι.
Το κρασάκι σου θα συνοδεύσεις με λίγες –αλλά πολύ καλές– επιλογές όπως σκορδοβούτυρο και ελιές, κάποιο σεβίτσε με ψάρι ημέρας, ή μια σαλάτα με διαλεγμένα τοπικά προϊόντα. Όλα μικρά, αλλά θαυματουργά και γεμάτα γεύσεις και αρώματα.
Όταν το στενό του Κάστρου δεν πλημμυρίζει από κόσμο και εσύ μπορείς να ρίξεις ματιές γύρω σου, θα δεις ότι σε αυτό μαγαζί όλα κυλάνε πιο αργά και λίγο πιο ανέμελα, κυκλαδίτικα και καλοκαιρινά. Τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, με σαγιονάρες και μακριές πουκαμίσες, προσεγμένα και καλοντυμένα ζευγαράκια αλλά και χίπηδες, Έλληνες, Γάλλοι και Ιταλοί, συνθέτουν μια μικρή ελληνική εκδοχή της «Βαβέλ» που μοιάζει να έχει αφήσει για λίγο πίσω της τις έγνοιες της και απολαμβάνει ένα δροσερό Rosé by the glass.
Σε αυτό το αυτοσχέδιο μπαράκι που δεν μοιάζει με πολλά εκεί έξω και που πολύ θα θέλαμε να το είχαμε και στην Αθήνα, όλα αποπνέουν μια φινέτσα συνδυασμένη άψογα με μια χίπικη αισθητική, άκρως καλοκαιρινή, σε μπλε φόντο. Και ίσως τελικά, είναι αυτό που το κάνει και μοναδικό.
Tip: ελπίζω να είσαι έξτρα τυχερός και να πετύχεις πανσέληνο!
Loggia, Κάστρο, Σίφνος, 2284031965
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.