- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τώρα τον Αύγουστο, απόλαυσε έναν «Αυγουστιάτη»
Η σπάνια ποικιλία δίνει ωραία κόκκινα κρασιά του καλοκαιριού
Ο Αυγουστιάτης, η ερυθρή ποικιλία με το φίνο άρωμα και τις μαλακές τανίνες πίνεται άφοβα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού
Αύγουστος χωρίς «Αυγουστιάτη» γίνεται; Δεν γίνεται; Αρχικά να σας τον συστήσω. Από εδώ λοιπόν ο «Αυγουστιάτης», μια σπάνια ερυθρή ποικιλία ιταλικής προέλευσης, η οποία έχει βάλει βαθιά τις ρίζες της στον αμπελώνα μας περίπου από τον 14οαιώνα. «Λιμάνι του» είναι η Ζάκυνθος, αλλά καλλιεργείται επίσης και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, του Βόρειου Αιγαίου, καθώς επίσης στις Κυκλάδες και τη Δυτική Πελοπόννησο. Τα κρασιά του ονειρεμένα, σωστά «ερυθρά» για καλοκαίρι, καθώς χαρακτηρίζονται από ζωντανό χρώμα, φίνο αρωματικό χαρακτήρα και μαλακές «εύκαμπτες» τανίνες. Σας έχω και άλλα νέα όμως που θα σας αρέσουν, ο Αυγουστιάτης δίνει και υπέροχα ροζέ. Αυτό που το πάτε;
Οι λάτρεις των «κόκκινων» είμαι σίγουρη πως έχετε ήδη ενθουσιαστεί, αλλά έχω μερικά tips που θα συναρπάσουν και εσάς τους υπόλοιπους, γιατί όπως έχω ξαναπεί, σαν το δροσερό κόκκινο κρασί ένα καλοκαιρινό βραδάκι στο μπαλκόνι δεν έχει. Ζήστε το «Αυγουστιάτικο» όνειρο λοιπόν σε τρία μόνο βήματα. Πάρτε μια φιάλη «Αυγουστιάτη», βάλτε την στο ψυγείο να δροσιστεί τόσο όσο, και απολαύστε την με ψητά κρεατικά, και μακαρονάδες, ενώ στην περίπτωση του ροζέ συνδυάστε ψάρια και θαλασσινά χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν δεν έχετε δοκιμάσει την περίφημη αυτή ποικιλία, νομίζω πως είναι η καλύτερη εποχή να τη γνωρίσετε καθώς είναι και ο μήνας της, πώς να το κάνουμε… Είστε έτοιμοι να δούμε μαζί την «αυγουστιάτικη» λίστα που σας έχω ετοιμάσει;
Sun Rose - Κτήμα Γράμψα
Ένα Ζακυνθινό ροζέ, καλοκαιρινό όσο δεν πάει! Χρώμα; Απαλό. Μύτη; Eντελώς φρουτένια και δροσερή. Στόμα; Γευστικό, πλούσιο, ντελικάτο. Τα έχει όλα. Στην αρωματική του παλέτα θα συναντήσετε νότες κόκκινων φρούτων όπως κεράσι και φράουλα, ενώ δεν θα λείψουν οι ανθικές και βοτανικές νύξεις οι οποίες θα συμπληρώσουν αυτήν την ομορφιά. Στο στόμα συναντάμε ήπια οξύτητα και δροσιστικό χαρακτήρα που αποπνέει έντονο φρούτο. Εγώ θα το συνδύαζα με καλοκαιρινές σαλάτες και τόνο, μια ναπολιτέν, ή γιατί όχι με ένα φαγητό με φρέσκια ντοματούλα, μια που το λαδερό το αγαπάμε λίγο παραπάνω το καλοκαίρι.
Ενδεικτική τιμή: 14,50€
Αυγουστιάτης Νature - Oenos Nature
Ένα κρασί αεράτο, κομψό, με αρωματικές «πεποιθήσεις» που θα σας συνεπάρουν. Αρχικά θα συναντήσετε έντονα στοιχεία που φέρνουν στο μυαλό φραμπουάζ, κεράσια, και δαμάσκηνα, καθώς και μια αίσθηση άγριων ανθέων που αναδεικνύει την ισχυρή προσωπικότητά του. Ανακινώντας το ποτήρι αρωματικές νότες που θυμίζουν βοτανικές νύξεις και μπαχαρικά όπως η κανέλα, κουμπώνουν στο παζλ των «αυγουστιάτικων» αρωμάτων. Στόμα φινετσάτο, με καλοδομημένες τανίνες, μέτρια οξύτητα που ισορροπεί στο σύνολο, και πλούσιο φρούτο. Κρεατικά στην σχάρα, κεφτεδάκια ή πιάτα με μανιτάρια θα ταιριάξουν γάντι στο πλάι του.
Ενδεικτική τιμή: 17,90 €
Όγδοος - Κτήμα Σταυρόπουλου
Όγδοος μήνας του έτους, «όγδοος» και στα ποτήρια μας; E ναι λοιπόν! Έντονος αρωματικός χαρακτήρας, αντιπροσωπευτικός της ποικιλίας με στοιχεία κόκκινων και μαύρων φρούτων να πρωταγωνιστούν, ενώ λίγο αργότερα αναδύονται στο ποτήρι και κάποιες διακριτικές νότες που θυμίζουν κακάο και γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα αληθινή απόλαυση. Μεταξένια υφή, ευγενικές τανίνες, και μια οξύτητα τόσο όμορφα ενσωματωμένη στο γευστικό σύνολο. Εγώ θα ετοίμαζα ένα «αυγουστιάτικο» bbq party για να το μοιραστώ με φίλους, αλλά εννοείται και ένα ποτήρι στο μπαλκόνι με λίγα ώριμα τυράκια ή κάποιο ψητό κρεατομεζεδάκι θα είναι υπέροχο.
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €
Regalo - Κτήμα Σολωμού
Ναι νομίζω ότι μ’ αρέσει το Ζακυνθινό ροζέ γι’ αυτό είπα να σας μυήσω και εσάς μιαςκαι το συγκεκριμένο είναι φτιαγμένο και από «Αυγουστιάτη». Στην μύτη είναι ελκυστικό με αρώματα που φέρνουν στο μυαλό άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδή, αγριοφράουλα και σαγκουίνι. Εγώ ήδη εδώ θα ήθελα ένα ποτήρι όμως συνεχίζω λέγοντας πως στο στόμα θα συναντήσετε, τον ίδιο φρουτώδη και ανθικό χαρακτήρα ενταγμένο μέσα στην δροσερή και ισορροπημένη οξύτητα του κρασιού. Με αυτό το ροζέ προτείνω να απολαύσετε μεσογειακές γεύσεις, μακαρονάδες με ελαφριές κόκκινες σάλτσες και θαλασσινά, καθώς επίσης και φρέσκα ψαράκια. Αν το θέλετε μπορείτε να το χαρείτε και μόνο του γιατί μιλάμε για ένα υπέροχο απεριτίφ.
Ενδεικτική τιμή: 10,00 €
Mavrose-T-OINOΣ - Τηνιακοί Αμπελώνες
Ας δούμε και ένα blend. 80% Αυγουστιάτης- 20% Μαυροτράγανο και σας το υπογράφω πως το γευστικό υπόβαθρο αυτού του κρασιού και το terroir της τηνιακής γης θα σας συναρπάσει. Φρουτώδη αρώματα όπως φράουλα, κεράσι και βατόμουρο εμφανίζονται πρώτα στην αρωματική παλέτα της μύτης, ενώ λίγο αργότερα θα συναντήσετε και λίγες ευγενικές νότες βοτανικότητας που θα πλαισιώσουν το σύνολο. Στο στόμα θα βρείτε έναν χαρακτήρα γεμάτο φρεσκάδα να αναδεικνύει την φρουτώδη αρωματική υπόσταση του κρασιού, και μια ευχάριστη οξύτητα έτοιμη να αναζωογονήσει όποιον το δοκιμάσει. Ότι καλύτερο να το απολαύσετε με μεγάλα λιπαρά ψάρια, τόνο ή ακόμη και με ένα καλοκαιρινό μπριάμ που εγώ προσωπικά τόσο αγαπώ.
Ενδεικτική τιμή: 34,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.