Φωνές από το περιθώριο και τροφή για σκέψη για την αποδοχή και τα σύγχρονα κοινωνικά στερεότυπα
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
«Λευκό Γράμμα» και «Καλλίστη Reserve», δύο λευκά κρασιά συνώνυμα με το ελληνικό καλοκαίρι
Η ιστορία της οινοποιίας Μπουτάρη και το τέλειο wine pairing για τα κρασιά «Λευκό Γράμμα» και «Καλλίστη Reseve»
Το σωτήριον έτος 1879 ο Ιωάννης Μπουτάρης ιδρύει την οινοποιία Μπουτάρη, εκεί ψηλά στη Νάουσα. Σκοπός του είναι να παράγει, αλλά και να εμπορεύεται ποιοτικό, κόκκινο, εμφιαλωμένο κρασί. Κόκκινο γιατί αυτό προτιμούσε να πίνει ο κόσμος τότε. Κι εμφιαλωμένο γιατί ο Ιωάννης Μπουτάρης έβλεπε μπροστά στο μέλλον – ήταν ο πρώτος που εμφιάλωσε κρασί! Δεν μπορούμε να ξέρουμε, βέβαια, αν φανταζόταν ποτέ ότι η οινική ιστορία που άρχισε να γράφει το 1879 θα συνεχιζόταν μέχρι τις μέρες μας… Στον αιώνα που θα ακολουθούσε η οινοποιία Μπουτάρη θα άνθιζε και θα έδινε σπουδαίους καρπούς, όπως ακριβώς τα αμπέλια της.
Όσο για τα εκπληκτικά κρασιά Μπουτάρη μετρούν σήμερα πάνω από 35 ετικέτες. Ανάμεσά τους το «Λευκό Γράμμα», αλλά και το «Καλλίστη Reserve», δύο εξαιρετικά λευκά κρασιά, που έχουν πια γράψει τη δική τους ιστορία και έχουν καταφέρει να ταυτιστούν με το ελληνικό καλοκαίρι όσο λίγα.
Το Λευκό Γράμμα είναι ένα πολυποικιλιακό κρασί (Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά) που ξεχωρίζει ήδη από την όψη. Στριφογυρίζοντας το ποτήρι θα θαυμάσουμε το λαμπερό, κρυστάλλινο, απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα του, ενώ στη μύτη θα εντοπίσουμε έναν ολόφρεσκο αρωματικό χαρακτήρα που θυμίζει λεμόνι και εσπεριδοειδή με έντονη την παρουσία του ρoδάκινου και του γκρέιπφρουτ. Όταν αργότερα φέρουμε το ποτήρι στα χείλη και απολαύσουμε την πρώτη γουλιά, θα βρούμε μία δροσιστική οξύτητα και μία φυσική ορυκτότητα. Πρόκειται για ένα άψογα ισορροπημένο, γεμάτο κρασί με μακρά επίγευση που πλαισιώνεται από ένα ευχάριστο πιπεράτο χαρακτήρα. Το ιδανικό ταίρι για ψάρια και θαλασσινά, ψητά λαχανικά, πράσινες σαλάτες, ποικιλία τυριών και φρέσκα φρούτα.
Από την άλλη, η Καλλίστη Reserve είναι ένα ιδιαίτερο, πολυβραβευμένο κρασί. Αποτελεί μάλιστα ένα έξοχο παράδειγμα για το πώς ένα Ασύρτικο μπορεί να παλαιώσει εξαιρετικά σε βαρέλι. Στην όψη θα διακρίνουμε ένα καθαρό κίτρινο χρώμα σε σκούρα απόχρωση (λόγω της παλαίωσής του), ενώ στη μύτη ξεδιπλώνεται ένα περίπλοκο και άκρως ενδιαφέρον άρωμα: άνθη λεμονιάς, φρεσκοκομμένα μήλα και στο βάθος απαλά αρώματα βελανιδιάς, φουντουκιού, βανίλιας και καπνού να εμπλουτίζουν το μπουκέτο. Στο στόμα θα μας δώσει μία λιπαρή, στρογγυλή αίσθηση με ισορροπημένη οξύτητα που αποδεικνύει ότι αυτό είναι ένα γεμάτο, πλούσιο κρασί, ιδανικό να ταιριάξει με οστρακοειδή και ψητά ψάρια, ριζότι, ζυμαρικά με θαλασσινά, αλλά και με λιπαρά, καπνιστά τυριά.
Πρόκειται για δύο ετικέτες που αξίζει να βρίσκονται στην κάβα μας. Το πρώτο για να μας συνοδεύει στις καθημερινές μας στιγμές, το δεύτερο στις πιο ιδιαίτερες. Σε περίπτωση, όμως, που θέλετε να τα απολαύσετε μαζί με πιο εκλεπτυσμένα πιάτα σε κάποιο από τα εστιατόρια της πόλης, εμείς κάναμε την έρευνά μας και βρήκαμε δύο πιάτα στο Dante & Gaia, που τους ταιριάζουν άψογα.
Το Dante & Gaia είναι ένα all day bar restaurant στο Κολωνάκι, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο με απλωμένα τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Τσακάλωφ, αλλά και έναν όμορφο εσωτερικό χώρο. Εδώ, ο ταλαντούχος σεφ Γιώργος Καρδιοπούλης εμπνέεται από την παράδοση της ελληνικής κουζίνας, συνδυάζοντας κλασικές συνταγές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου με σύγχρονες τεχνικές. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.
Στο (ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρον) μενού του Dante & Gaia, βρήκαμε και το λαυράκι με χόρτα εποχής και σάλτσα lemongrass, ένα πιάτο που θα ταιριάξει υπέροχα με το Λευκό Γράμμα και συνδυαστικά θα σας χαρίσει μία μοναδική, γευστική εμπειρία. Από την άλλη, το Καλλίστη Reserve είναι ιδανικό κρασί για να συνοδεύσει το κριθαρότο καλαμάρι με μάραθο και λεμόνι, καθώς θα αναδείξει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του συγκεκριμένου πιάτου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που σε μία από τις καλοκαιρινές σας βόλτες θα θελήσετε να εξερευνήσετε ξανά το κέντρο της Αθήνας, κάντε μία στάση εδώ, στον δροσερό πεζόδρομο της Τσακάλωφ και απολαύστε αυτά τα δύο εξαιρετικά ελληνικά κρασιά με τα πιάτα που προτείνουμε. Μαζί με φίλους καλούς θα ζήσετε ένα καλοκαιρινό βράδυ, από εκείνα που δεν ξεχνιούνται εύκολα…
Dante and Gaia: Tσακάλωφ 5, Κολωνάκι
Fb: @boutariwines, Instagram: @boutariwines
Δειτε περισσοτερα
Πώς συναντιούνται τόσοι κόσμοι;
Τα ψηφιακά εργαλεία που υπόσχονται ένα πράσινο μέλλον
Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο εικαστικός παρουσιάζει 17 πορτρέτα ανθρώπων που «διαβάζουν το μέλλον» στην Baker Street του Λονδίνου