- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Στο Barley Cargo γιορτάζοντας τις ελληνικές μπύρες που κερδίζουν συνέχεια βραβεία
Ένα βράδυ με εκλεκτές μπύρες στην εκλεκτή μπυραρία του κέντρου
Στο Barley Cargo θα βρεις τα άπαντα της μπύρας και κάτι νόστιμο για να τις συνοδεύσεις
Είχα περάσει μερικές φορές έξω από το Barley Cargo και το χάζευα: είναι αεράτο, μεγάλο και φωτεινό, με ολόκληρους τοίχους, από πάτωμα ως (ψηλό!) ταβάνι, σκεπασμένους με αναρίθμητες μπύρες. Μπουκάλια και μπουκαλάκια από μπύρες κάθε είδους, σπάνιες, χειροποίητες, ακριβές, μεσαίες, φθηνές, οικογενειακές, μοναστηριακές, από μικροζυθοποιίες, μεγαλοζυθοποιίες, φιλικές, νησιώτικες, ορεινές, ντόπιες και ξένες μπύρες διαφόρων εθνικοτήτων… ο αυτόματος διορθωτής που λουφάζει σα τη μουχρίτσα μέσα στο λαπτοπ μου τώρα έχει πάθει πλάκα με την μπύρα, που τη γράφω με Ύψιλον ενώ τη θέλει με Γιώτα, και δεν το επιτρέπω. Η μπύρα με Ύψιλον είναι πιο γεμάτη και νόστιμη από την άλλη, με το Γιώτα.
Στο Barley Cargo λοιπόν μαζεύτηκαν πολλοί μπυρο-λάτρες για να γιορτάσουν την βράβευση της Craft Voreia, της μπύρας που παρασκευάζει η Μικροζυθοποιία Σερρών και Βορείου Ελλάδας Siris. Για την ακρίβεια δύο μπύρες της εταιρείας βραβεύτηκαν στο Concours International de Lyon, στην Λυών όπως λέει και το ίδιο το βραβείο: η Barrel Aged Stout, «με αρώματα σοκολάτας, καραμέλας και καφέ» πήρε το ένα χρυσό βραβείο και ανακηρύχθηκε Η Καλύτερη Μπύρα Του Κόσμου παρακαλώ, με βαθμολογία 99 στα 100, πάνω από σημαιοφόρος! Και η Imperial Porter τσίμπησε το δεύτερο χρυσό βραβείο. Είναι και οι δύο σούπερ μπύρες, αλλά η δεύτερη, («με αρώματα κανέλλας, βανίλιας, κάρδαμου, τόνγκα, εξωτικού καφέ και παλαιωμένου ρουμιού επτά ετών») μου φάνηκε ακόμα πιο καταπληκτική. Είναι λίγο πηχτή, χαίρεσαι ενώ την πίνεις λες και κάνεις σπουδαίο πράγμα, μάλλον επειδή είναι τόσο νόστιμη.
Η Siris φτιάχνει 260.000 λίτρα μπύρας το χρόνο – μιλάμε για πολλή μπύρα, ακόμα και για τα γράδα της Γερμανίας, που κολυμπάει στη μπύρα. Ιδρύθηκε το 2013 στις Σέρρες, με παραδοσιακές μπυρο-συνταγές, από μια οικογένεια που αγαπούσε πολύ την μπύρα και ειδικά την μη παστεριωμένη, φρέσκια, αρωματική, διαφορετική μπύρα της Βόρειας Ελλάδας. Εκτός από τις δύο βραβευμένες μπύρες που δοκιμάσαμε στο Barley Cargo ένα κρύο ανοιξιάτικο βράδυ, η εταιρεία φτιάχνει καμμιά δεκαριά ακόμα, για όλα τα γούστα (μπύρες, εννοείται, αλλά να μη το γράφω οχτακόσιες φορές, το’ χουμε…).
Λοιπόν εντελώς άσχετο αλλά είναι ευκαιρία να το χώσω μια και μιλάμε για τον καιρό, σόρι, για μπύρες: πάρα πολύ καλή είναι και η «Μαρμίτα», Καβαλιώτικη μπύρα μικρού τιράζ, εντελώς σπιτική, φρέσκια και νόστιμη. «Μαρμίτα» από το καζάνι του Οβελίξ και το καζάνι στο οποίο ξεκίνησαν να φτιάχνουν μπύρα το 2012 δύο φίλοι στην Καβάλα. Τους οποίους δεν ξέρω προσωπικά, απλώς πίνω την μπύρα τους με χαρά όποτε βρίσκομαι στα βόρεια και είπα να τους μνημονεύσω, ώρα που είναι.
Η βραδιά στο Barley Cargo ήταν ωραία, τα σνακ νοστιμούτσικα – πιτούλες με κοτόπουλο σε μια πικάντικη σάλτσα - οι μπύρες παγωμένες, βελούδινες, και αλλιώτικες από τις κλασικές μπύρες. Η μουσική ήτανε ροκ παραδοσιακή, ταίριαζε πολύ με το χώρο, και με τις μπύρες που είχανε περάσει μέσα από βαρέλια ουίσκι και ρουμιού μέχρι να φτάσουν σε μας, άρα ήτανε έξτρα αρωματικές, και όσο στούκας απαιτούσε η περίσταση.
Barley Cargo, beerbar, beer market, Κολοκοτρώνη 6, Σύνταγμα, 2103230445
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.