- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αστικός αμπελώνας Θεσσαλονίκης: Η πρώτη δημοπρασία κρασιών για φιλανθρωπικό σκοπό
Για πρώτη φορά τα κρασιά της Θεσσαλονίκης θα δημοπρατηθούν για καλό σκοπό - Η πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης
Αστικός αμπελώνας Θεσσαλονίκης: Η ιστορία του, η δυναμική του και η πρώτη δημοπρασία των κρασιών στις 17 Δεκεμβρίου
Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν φέρνουν στο νου τους ένα αμπέλι, φαντάζονται μεγάλες εκτάσεις γης, απομακρυσμένες και έρημες. Σήμερα όμως, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συναντάμε τους αστικούς αμπελώνες, αμπέλια δηλαδή που βρίσκονται μέσα στο κέντρο της πόλης. Η οινοποίηση δεν είναι μοναδική περίπτωση παραγωγής ποτού στο αστικό περιβάλλον. Το μοντέλο αυτό έχει δοκιμαστεί τόσο από τη ζυθοποιία, όσο και από τα αποστακτήρια. Ωστόσο, στην περίπτωση των αστικών αμπελώνων, το εγχείρημα έχει συχνά αμφισβητηθεί, διότι η οινοποίηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια παραδοσιακή εικόνα του αμπελοτοπιού.
Στην πραγματικότητα όμως, τα αμπέλια, που καλλιεργούνται μέσα στις πόλεις, είναι πραγματικοί θησαυροί βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα έχει το δικό της αστικό αμπελώνα και αυτός βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Σε μια έκταση δύο στρεμμάτων απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, παράγεται η περίφημη «Γοργόνα», το κρασί της πόλης.
Ένας αστικός αμπελώνας αποτελεί πρόκληση, ακόμη και για τις πλουσιότερες χώρες, επειδή μεταξύ άλλων το έδαφος είναι φτωχό και ο αέρας είναι γεμάτος αιθάλη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έφερε εις πέρας αυτό το πρωτοποριακό έργο χάρη στη γνώση του Εργαστηρίου Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην ευγενική προσφορά του Κτήματος Γεροβασιλείου.
Η ιστορία του αστικού αμπελώνα της Θεσσαλονίκης
Το 2013 ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος την περίοδο εκείνη διατελούσε Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει τον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι άνθρωποι του Δήμου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, και το Κτήμα Γεροβασιλείου συνέβαλαν με την έμπνευση, το όραμα και τη θέλησή τους. Έτσι, πολύ γρήγορα φυτεύτηκαν στο αμπέλι οι πρώτες οινοποιήσιμες ποικιλίες. Από τις λευκές ποικιλίες επιλέχθηκαν η ρομπόλα και η μαλαγουζιά και από τις ερυθρές το αγιωργίτικο και το ξινόμαυρο. Χρόνο με τον χρόνο -με το μεράκι, τον κόπο και την έγνοια των ανθρώπων- το αμπέλι μεγάλωσε.
O Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρει στην Athens Voice: «Πόλη με οινική και γαστρονομική παράδοση και κουλτούρα, η Θεσσαλονίκη απέκτησε το δικό της αμπέλι το 2013 στα πρότυπα μεγαλουπόλεων, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη. Ο αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μοναδικός σε όλη τη χώρα, ήταν το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας του Δήμου με το Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου. Δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και αγαπήθηκε εξίσου πολύ από τη γειτονιά και όλη την πόλη. Ο αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης πρόκοψε και έδωσε καρπό. Από τον καρπό του κάθε χρόνο παράγεται το κρασί της Θεσσαλονίκης, η περίφημη “Γοργόνα”.».
Η δυναμική του αστικού αμπελώνα
Σήμερα ο αστικός αμπελώνας, πέρα από την παραγωγή του φημισμένου κρασιού της Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί μικρούς και μεγάλους, μαθητές, δασκάλους, φοιτητές και τουρίστες, που επιθυμούν να τον επισκεφτούν. Την προηγούμενη χρονιά, ο χώρος αξιοποιήθηκε στο πλαίσιο της συναυλίας του Δημήτρη Μαραμή, ο οποίος παρουσίασε το «Συμπόσιον», έναν κύκλο τραγουδιών με μελοποιημένα ποιήματα και κείμενα με θέμα τον οίνο και τον έρωτα.
Ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου εκτιμά ότι φέτος θα παραχθούν περίπου 800 φιάλες κρασιού. Μάλιστα, για πρώτη χρονιά το 2023, εκτός από το κόκκινο και το λευκό, θα βγει και ροζέ κρασί.
Η πρώτη δημοπρασία κρασιών του αστικού αμπελώνα
Από το Clos Montmartre του Παρισιού, τον πιο διάσημο αστικό αμπελώνα στον κόσμο, μέχρι το Rooftop Reds της Νέας Υόρκης, οι αστικοί αμπελώνες παράγουν λίγα και εκλεκτά κρασιά, τα οποία όμως προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες. Εναρμονισμένος με τον διεθνή χαρακτήρα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει για πρώτη φορά το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 19:00 μια δημοπρασία στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Casa Bianca. Εκατόν πενήντα φιάλες κρασιού της επιτυχημένης περσινής σοδειάς θα δημοπρατηθούν σε εξήντα δυο διαφορετικά πακέτα-προτάσεις: κατά μόνας, σε δυάδες, τριάδες, τετράδες και εξάδες. Καθένα από τα κρασιά θα φέρουν ετικέτες από έργα τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης, που ανήκουν σε σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Γύζης, ο Εγγονόπουλος, ο Κεσσανλής, ο Λούστας, ο Φασιανός, και ο Μόραλης. Το πιο σημαντικό απ’ όλα: τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την υποστήριξη του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός». «Φέτος για πρώτη φορά τα κρασιά της Θεσσαλονίκης θα δημοπρατηθούν για καλό σκοπό και καλούμε τον κόσμο να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια» σημειώνει ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.