- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
![alexandra-mpaspanelou.jpg alexandra-mpaspanelou.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/alexandra-mpaspanelou.jpg)
![Beaujolais Nouveau 2022 Beaujolais Nouveau 2022](/images/1074x600/jpg/files/2022-11-16/barrels-of-beaujolais-nou-008.jpg)
Beaujolais Nouveau 2022: Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου οι Γάλλοι ανοίγουν τα πρώτα κρασιά της χρονιάς
«Le Beaujolais nouveau est arrivé»! Με ένα στόμα μια φωνή οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί αναφωνούν αυτή την φράση τα ξημερώματα της τρίτης Πέμπτης του Νοέμβρη. Φέτος λοιπόν τα Beaujolais θα κυκλοφορήσουν στις 17 Νοεμβρίου και οι ετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει για την υποδοχή του πρώτου κρασιού της χρονιάς. Η ανυπομονησία βρίσκεται στα ύψη, καθώς στη Γαλλία δεν είναι μια απλή ημέρα. Ο ερχομός των Beaujolais είναι «ιερός» και γιορτάζεται με δόξες και τιμές!
Το πρώτο των πρώτων, λοιπόν, ερυθρό κρασί της χρονιάς, το περίφημο «Beaujolais», προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Βουργουνδίας, κοντά στην πόλη της Λυών. Τα κρασιά αυτά αποτελούν μάλιστα ΑΟC (Appelation d’Origine contrôlée) με ονομασίες προέλευσης «Beaujolais» και «Beaujolais Village». Η περιοχή χαρακτηρίζεται από γρανιτένια εδάφη και λόφους στα οποία καλλιεργούνται τα αμπέλια της ποικιλίας Gamay, η οποία είναι και η «υπεύθυνη» της ύπαρξης αυτών των λατρεμένων ερυθρών ετικετών.
Τα Βeaujolais έχουν κάτι που δεν το συναντάς συχνά. Ίσως είναι η προσμονή για την κυκλοφορία τους, ίσως είναι ότι κουβαλούν τον βαρύ τίτλο του «πρώτου κρασιού της χρονιάς». Ίσως όμως και να είναι η διαφορετική τεχνοτροπία στον τρόπο οινοποίησής τους. Για την παραγωγή τους εφαρμόζεται η τεχνική «Carbonic Maceration», σύμφωνα με την οποία οι ράγες δεν συνθλίβονται και παραμένουν ως έχουν μαζί με τα τσαμπιά τους καθ’ όλη την διαδικασία. Ο χώρος της δεξαμενής γεμίζει με διοξείδιο του άνθρακα με σκοπό την εξάλειψη του υπάρχοντος οξυγόνου και οι φλούδες των σταφυλιών ραγίζουν σιγά σιγά απελευθερώνοντας τελικά τον χυμό τους. Η αλκοολική ζύμωση λαμβάνει χώρα ενδοκυτταρικά. Έτσι, λοιπόν, μόλις δύο μήνες μετά τον τρύγο τους καταφέρνουν να εμφιαλωθούν αλλά και να γίνουν πρώτο θέμα συζήτησης και ζήτησης κάπου στα μέσα του Νοέμβρη.
![Beaujolais Nouveau 2022 Beaujolais Nouveau 2022](/images/w734/jpg/files/2022-11-16/pexels-bernyce-hollingworth-2702805.jpg)
Στη Λυών λοιπόν εκείνο το βράδυ η πόλη δεν κοιμάται. Βαρέλια ρολάρουν στους δρόμους της με οδηγούς τους γάλλους οινοπαραγωγούς, οι οποίοι πανηγυρίζουν την κυκλοφορία του δημιουργήματός τους. Ποτήρια τσουγκρίζουν, πυροτεχνήματα, άνθρωποι μέσα και έξω στα μαγαζιά και «Beaujolais est arrivé» είναι η φράση της βραδιάς! Μάλιστα λέγεται ότι υπάρχει και κάποιου είδους άτυπος ανταγωνισμός για το ποιος οινοποιός θα έχει πρώτος τα μπουκάλια του έτοιμα και σφραγισμένα προς πώληση στο εμπόριο. Πάντως, όπως και να έχει, τα Beaujolais διατίθενται στην παγκόσμια αγορά λίγες μέρες πριν την «μεγάλη» μέρα κυκλοφορίας τους. Κανείς ποτέ όμως δεν τα έχει δει σε ράφι πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, καθώς παραμένουν φυλαγμένα ως τότε για το κοινό. Η αλήθεια είναι πως οι θαυμαστές τους ξεκινούν τις προπαραγγελίες από πολύ νωρίς, ώστε εκείνη την ημέρα να είναι σίγουροι πως θα απολαύσουν την αγαπημένη τους ετικέτα.
Μετά την εμφιάλωσή τους είναι έτοιμα πια να δώσουν σε μύτη και στόμα τη φρουτώδη αίσθηση που περιμένουμε. Μια φιάλη Beaujolais μοσχοβολάει από τα φίνα αρώματα σμέουρων, κερασιών, φράουλας και βατόμουρου. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό που θυμίζει μπανάνα και τα στοιχεία γαρύφαλλου που επιμένουν, δίνουν στον φρέσκο χαρακτήρα του κρασιού την ιδιαίτερη νότα που χρειάζεται. Στο στόμα κυριαρχούν τα φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως βατόμουρο και κεράσι που χαρακτηρίζουν ως επί το πλείστον την ποικιλία Gamay και φυσικά τονίζουν «τα νιάτα» αυτών του κρασιών. Είναι δροσιστικά, ευκολόπιοτα, με όμορφα ενσωματωμένη οξύτητα και smoothy αίσθηση, χωρίς έντονες τανίνες.
Τέλος, θα πρέπει να έχετε στο νου σας πως σε καμία περίπτωση δεν είναι κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης. Πίνονται πάντα φρέσκα και έχουν τα χαρίσματα της νιότης! Πολλοί λένε μάλιστα πως είναι ιδανικά να καταναλωθούν περίπου μέσα σ’ ένα εξάμηνο μετά την κυκλοφορία τους. Εντάξει, εννοείται πως δεν σας εμποδίζει τίποτα να τα απολαύσετε και λίγο αργότερα, είτε μόνα τους, σαν ένα ερυθρό special απεριτίφ που δεν θα πιστεύετε στη γεύση του, είτε συνοδεία φαγητού. Και ποια είναι αυτή; Ήπιες γευστικές επιλογές, φρουτοσαλάτες, κρεατικά ή ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες, αλλά σίγουρα ένα πλατό τυριών είναι πάντα μια υπέροχη και καθημερινή λύση.
Καλά Beaujolais λοιπόν!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.